GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu

Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
BANKARSKA KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2023 / 09:16
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Krajem tjedna na burze se ponovno spustila bojazan da bankarska kriza još nije prošla. Pogotovo je ozbiljna situacija s dionicama Deutsche Bank (cijena je oscilirala 15 posto). Pa ipak: na tjednoj razini burzovni indeksi porasli!

Ako se u vrijeme sloma američkih banaka Silicon Valley i Signature vjerovalo da je riječ o specifičnim problemima središnjih banaka koje nisu znale mudro upravljati rizicima pred dramatičnom promjenom monetarne politike, sve je jasnije da se čak i neke od najvećih (i sistemski važnih) banaka suočavaju s krizom iz koje neće izaći neozlijeđene. Cijena dionice Deutsche Bank pala je u petak na samo 7,94 eura, što je pad od 15% u samo jednom danu, a cijena zamjene kreditnog rizika (CDS) dosegnula je četverogodišnji maksimum. Na kraju summita EU u Bruxellesu strasti je smirivao i kancelar Olaf Scholz koji je rekao da nema razloga za brigu te da je Deutsche Bank nakon restrukturiranja solidna i profitabilna banka. Ulagači su se malo smirili, banka je na kraju dana bila "samo" ispod razine za dobra tri posto.

Frankfurtski DAX izgubio je u petak 1,7 posto (i ponovno skliznuo ispod 15.000 bodova), dok su njujorški indeksi Dow Jones i S&P 500 ojačali nakon početne nervoze (i porasli i na tjednoj razini) nakon što su tri predsjednika podružnica Feda izjavila da Fed je ponovno odlučio podići kamatnu stopu (više o tome kasnije u članku) jer nema znakova da se financijski stres išta pogoršao posljednjih dana.

Ministrica financija Janet Yellen sazvala je u petak neplanirani sastanak Vijeća za nadzor financijske stabilnosti nakon što su Amerikanci povukli ukupno 98,4 milijarde dolara depozita po viđenju (ili 0,6 posto svih depozita) sa svojih bankovnih računa u tjednu do 15. ožujka. Janet Yellen u četvrtak je ponovno izrazila spremnost da vlada osigura sve depozite (ne samo one do 250.000 dolara) ako neka druga banka zapadne u probleme. Malo smirivanja pokušala je unijeti i predsjednica Europske središnje banke kada je u Bruxellesu govorila o tome da su europske banke otporne na šokove, jer imaju dovoljno kapitala i likvidnosti, a ako je potrebno, dodatnu likvidnost uvijek može osigurati ECB.

Naravno, od nadležnih ne možemo ništa očekivati osim da sve bude pod kontrolom, a problem je što su u prošlosti izgubili dosta vjerodostojnosti. Sjetite se samo kako su središnji bankari dugo inzistirali na stajalištu da je inflacija samo prolazna. Mjere središnjih banaka i vlada za sada su donijele samo olakšanje tržištima, ali vjerojatno još ne i rješenja. Američka središnja banka nastavlja se prvenstveno boriti protiv inflacije, zbog čega je podigla kamatne stope za još 0,25 postotnih bodova, na razinu između 4,75 i 5,00 posto.

Iako guverner Jerome Powell nije spomenuo da je ovo kraj stezanja te da već ove godine možemo očekivati zaokret i novi početak ciklusa snižavanja kamatnih stopa, terminska tržišta predviđaju da će upravo to uslijediti u ljeto. Potresi na bankarskom tržištu sami po sebi imaju antiinflacijski učinak, Torsten Slok, glavni ekonomist financijske tvrtke Apollo, čak smatra da se mogu poistovjetiti s rastom kamata za 150 baznih bodova.

Tržišta obveznica i dalje su vrlo nestabilna, što uzrokuje glavobolje i hedge fondovima, koji su sljedeća potencijalna opasnost u financijskom sustavu. Prinos na njemačku 10-godišnju obveznicu skliznuo je ispod dva posto, najniže od sredine prosinca. Već početkom ožujka prinos je bio blizu 12-godišnjeg vrha od 2,77 posto. Sve niži prinosi na obveznice i naravno nova financijska kriza utječu na rast vrijednosti zlata i kriptovaluta.

Tagovi: bankarska kriza, Christine Lagarde, Jerome Powell, Sillicon Valley Bank, Signature Bank, Credit Suisse, Deutsche Bank
PROČITAJ I OVO
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
RASPRODAJA
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
KOLUMNA - Barem za sada nema naznaka ljetnog zastoja na burzama. U New Yorku padaju novi rekordi, au Europi ishod izbora u Francuskoj i Engleskoj nije donio veću kolebljivost. Puno je turbulentnije na tržištu kriptovaluta.
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
MALI INVESTITORI
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
ANALIZA - Dio investitora možda smatra da je slovensko tržište dionica možda već malo visoko ili čak skupo jer su neke domaće dionice ove godine doživjele značajan rast vrijednosti.
Sve izraženija dominacija Wall Streeta na globalnoj sceni
OGROMNA PREDNOST
Sve izraženija dominacija Wall Streeta na globalnoj sceni
KOLUMNA - Wall Street je optimistično ušao u drugu polovicu godine, a najnovije izjave Jeromea Powella daju nadu da Fed pobjeđuje u borbi protiv inflacije.
Francuski izbori tresu tržišta
POVEĆANA NERVOZA
Francuski izbori tresu tržišta
KOLUMNA - Indeksi na njujorškim burzama u prošlom su tjednu ostali nepromijenjeni, a u idućem se tjednu očekuju veća uzbuđenja, što se odnosi i na europska tržišta koja bi mogla biti uzdrmana ishodom prijevremenih francuskih izbora.
Prvo polugodište u znaku dionica, ali preporuke za nastavak godine su drugačije
ANALITIČARI
Prvo polugodište u znaku dionica, ali preporuke za nastavak godine su drugačije
ANALIZA - U prvoj polovici ove godine globalno tržište zabilježilo je snažan oporavak. Bloomberg World Index porastao je 14 posto, potaknut oporavkom proizvodnje i trgovine, posebice u eurozoni i Ujedinjenom Kraljevstvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE