GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliki gubici investitora na okladama protiv dionica banaka

Veliki gubici investitora na okladama protiv dionica banaka
BRZI POVRATAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2023 / 08:34
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Njujorški burzovni indeksi neznatno su izgubili na vrijednosti tijekom proteklog tjedna.

Iako se u SAD-u sve više govori o velikoj vjerojatnosti recesije, travanjski podaci o proizvodnoj aktivnosti govore drugačije. PMI indeks porastao je na 53,5 bodova, što je najviše od prošlog svibnja.

Ipak, na razvijenim burzama posljednjih je dana rast zaustavljen. Dow Jones je, nakon što je prethodno četiri puta uzastopno porastao na tjednoj razini, u pet dana izgubio 0,23 posto. Tromjesečni poslovni rezultati za sada su uglavnom (u tri četvrtine slučajeva) bolji od očekivanih.

Iznimka je Tesla (proizvođač električnih vozila u prvom kvartalu poslovao s četvrtinom manjom dobiti, ali s većim prihodima), čije su dionice pale za deset posto u četvrtak . Za sada se pak smatra da su se vodeće korporacije dobro prilagodile višim kamatama, a glavno je pitanje koliko će to trajati i što bi Fed još mogao "zakuhati". Očekuje se da će potonji na sastanku u svibnju podići kamatnu stopu za još 25 baznih bodova (na 5,0-5,25 posto) i time prekinuti ciklus stezanja monetarne politike, iako James Bullard (Fed St. Louis), koji to trenutno ne čini ima pravo glasa, kaže da bi se kamata trebala povećati na 5,50 posto.

Kao što je poznato, upravo je brzi rast kamata uzrok turbulencija na bankarskom tržištu koje su se dogodile u ožujku. Short selleri željeli su to iskoristiti, ali nisu uspjeli. U travnju su već izgubili milijardu dolara u europskim bankarskim dionicama, navodi analitička tvrtka Ortex. Riječ je o špekulantima koji su se kratkim pozicijama (ili tzv. "shortingom") kladili da će dionice financijskih institucija (BNP, Santander, ABN...) dodatno pasti, no nije im se isplatilo, jer je panika brzo jenjala.

Naime, ubrzo su uslijedili iznenađujuće dobri kvartalni poslovni rezultati banaka s Wall Streeta. Indeks europskih banaka (STOXX European banks share index) odskočio je gotovo 20 posto od dna u ožujku, vrijednost dionica talijanske banke UniCredit (ovdje su otvorene mnoge kratke pozicije) čak je podignuta 35 posto i dosegla najveću vrijednost od 2016. Prema nekim predviđanjima, dobit europskih banaka u prvom bi kvartalu (uglavnom zbog viših kamatnih marži) trebala narasti više od 30 posto.

Tagovi: tržište kapitala, UniCredit, bankarska kriza, tesla, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Rast Wall Streeta koncentriran u rukama šašice dionica
AI KAO POKRETAČ
Rast Wall Streeta koncentriran u rukama šašice dionica
KOLUMNA - Burze su se već u prva dva mjeseca ove godine imale povrat koji bi bio prostojan i za cijelu godinu. AI dionice glavni su pokretač rasta.
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
TREZVENO
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
KOLUMNA - Burze se ne zaustavljaju na postizanju novih rekorda. Svježi novac nastavlja pritjecati na Wall Street, a gotovo 60 posto Amerikanaca koji posjeduju barem jednu dionicu, najviše od početka 1980-ih. Jesu li dobri povrati dugoročno održivi?
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
VAL OPTIMIZMA
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
KOLUMNA - Nvidia, nositelj procvata umjetne inteligencije, fantastičnim poslovnim rezultatima pokrenula je val oduševljenja na burzama, a tržišna vrijednost joj je čak premašila dva bilijuna dolara.
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
VELIKI IGRAČI
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
KOLUMNA - U proteklom tjednu na Wall Streetu nije bilo svježih rekorda, a najviše zabrinjavaju podaci o inflaciji, što uzrokuje i sve veće prinose državnih obveznica. Je li velika korekcija prema dolje na horizontu?
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
UZBURKANI DUHOVI
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
KOLUMNA - U Sjedinjenim Državama, inflacija, mjerena glavnim indeksom potrošačkih cijena (CPI), porasla je 0,3 posto na mjesečnoj razini u siječnju, dok je temeljna inflacija ili temeljni CPI (isključujući hranu i energiju) porasla za 0,4 posto. to je bilo iznad očekivanog.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE