GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliki gubici investitora na okladama protiv dionica banaka

Veliki gubici investitora na okladama protiv dionica banaka
BRZI POVRATAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2023 / 08:34
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Njujorški burzovni indeksi neznatno su izgubili na vrijednosti tijekom proteklog tjedna.

Iako se u SAD-u sve više govori o velikoj vjerojatnosti recesije, travanjski podaci o proizvodnoj aktivnosti govore drugačije. PMI indeks porastao je na 53,5 bodova, što je najviše od prošlog svibnja.

Ipak, na razvijenim burzama posljednjih je dana rast zaustavljen. Dow Jones je, nakon što je prethodno četiri puta uzastopno porastao na tjednoj razini, u pet dana izgubio 0,23 posto. Tromjesečni poslovni rezultati za sada su uglavnom (u tri četvrtine slučajeva) bolji od očekivanih.

Iznimka je Tesla (proizvođač električnih vozila u prvom kvartalu poslovao s četvrtinom manjom dobiti, ali s većim prihodima), čije su dionice pale za deset posto u četvrtak . Za sada se pak smatra da su se vodeće korporacije dobro prilagodile višim kamatama, a glavno je pitanje koliko će to trajati i što bi Fed još mogao "zakuhati". Očekuje se da će potonji na sastanku u svibnju podići kamatnu stopu za još 25 baznih bodova (na 5,0-5,25 posto) i time prekinuti ciklus stezanja monetarne politike, iako James Bullard (Fed St. Louis), koji to trenutno ne čini ima pravo glasa, kaže da bi se kamata trebala povećati na 5,50 posto.

Kao što je poznato, upravo je brzi rast kamata uzrok turbulencija na bankarskom tržištu koje su se dogodile u ožujku. Short selleri željeli su to iskoristiti, ali nisu uspjeli. U travnju su već izgubili milijardu dolara u europskim bankarskim dionicama, navodi analitička tvrtka Ortex. Riječ je o špekulantima koji su se kratkim pozicijama (ili tzv. "shortingom") kladili da će dionice financijskih institucija (BNP, Santander, ABN...) dodatno pasti, no nije im se isplatilo, jer je panika brzo jenjala.

Naime, ubrzo su uslijedili iznenađujuće dobri kvartalni poslovni rezultati banaka s Wall Streeta. Indeks europskih banaka (STOXX European banks share index) odskočio je gotovo 20 posto od dna u ožujku, vrijednost dionica talijanske banke UniCredit (ovdje su otvorene mnoge kratke pozicije) čak je podignuta 35 posto i dosegla najveću vrijednost od 2016. Prema nekim predviđanjima, dobit europskih banaka u prvom bi kvartalu (uglavnom zbog viših kamatnih marži) trebala narasti više od 30 posto.

Tagovi: tržište kapitala, UniCredit, bankarska kriza, tesla, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Appleove dionice na rekordu
NA METI OPTIMISTA
Appleove dionice na rekordu
KOLUMNA - Wall Street sve intenzivnije koketira s ulaskom u bikovski trend jer su dionice Applea postigle rekord, nafta je brzo pala nakon skoka u ponedjeljak.
Pad inflacije potaknuo dodatni optimizam u tehnološkom sektoru
OPTIMIZAM
Pad inflacije potaknuo dodatni optimizam u tehnološkom sektoru
KOLUMNA - Pad inflacije u eurozona veći od očekivanog, uspješan dogovor u američkom Kongresu o gornjoj granici duga, nastavak ohrabrujućih uvjeta na tržištu rada i velika očekivanja za UI, sve su to razlozi zašto je tjedan završio pozitivno na burze.
Tržišta u razvoju daju razloga za optimizam
GLOBALNA EKONOMIJA
Tržišta u razvoju daju razloga za optimizam
ANALIZA - Temeljna inflacija u europodručju u svibnju je dosegla najnižu razinu u četiri mjeseca, dijelom zbog niže inflacije usluga. Stopa inflacije usluga smanjena je s 5,2 posto na 5 posto.
Nvidia u lovu na Amazon
SNAŽAN RAST
Nvidia u lovu na Amazon
KOLUMNA - Samo u utorak Nvidijine su dionice ojačale tri posto, lebdeći prvi put iznad 400 dolara.
Tri bitna razloga zbog kojih je Erdogan odnio pobjedu
POST FESTUM
Tri bitna razloga zbog kojih je Erdogan odnio pobjedu
KOMENTAR - Erdogan je pobijedio na predsjedničkim izborima u Turskoj. Tijekom predizborne kampanje, on je još više polarizirao društvo i time produbio podjele u njemu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE