GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliki gubici investitora na okladama protiv dionica banaka

Veliki gubici investitora na okladama protiv dionica banaka
BRZI POVRATAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2023 / 08:34
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Njujorški burzovni indeksi neznatno su izgubili na vrijednosti tijekom proteklog tjedna.

Iako se u SAD-u sve više govori o velikoj vjerojatnosti recesije, travanjski podaci o proizvodnoj aktivnosti govore drugačije. PMI indeks porastao je na 53,5 bodova, što je najviše od prošlog svibnja.

Ipak, na razvijenim burzama posljednjih je dana rast zaustavljen. Dow Jones je, nakon što je prethodno četiri puta uzastopno porastao na tjednoj razini, u pet dana izgubio 0,23 posto. Tromjesečni poslovni rezultati za sada su uglavnom (u tri četvrtine slučajeva) bolji od očekivanih.

Iznimka je Tesla (proizvođač električnih vozila u prvom kvartalu poslovao s četvrtinom manjom dobiti, ali s većim prihodima), čije su dionice pale za deset posto u četvrtak . Za sada se pak smatra da su se vodeće korporacije dobro prilagodile višim kamatama, a glavno je pitanje koliko će to trajati i što bi Fed još mogao "zakuhati". Očekuje se da će potonji na sastanku u svibnju podići kamatnu stopu za još 25 baznih bodova (na 5,0-5,25 posto) i time prekinuti ciklus stezanja monetarne politike, iako James Bullard (Fed St. Louis), koji to trenutno ne čini ima pravo glasa, kaže da bi se kamata trebala povećati na 5,50 posto.

Kao što je poznato, upravo je brzi rast kamata uzrok turbulencija na bankarskom tržištu koje su se dogodile u ožujku. Short selleri željeli su to iskoristiti, ali nisu uspjeli. U travnju su već izgubili milijardu dolara u europskim bankarskim dionicama, navodi analitička tvrtka Ortex. Riječ je o špekulantima koji su se kratkim pozicijama (ili tzv. "shortingom") kladili da će dionice financijskih institucija (BNP, Santander, ABN...) dodatno pasti, no nije im se isplatilo, jer je panika brzo jenjala.

Naime, ubrzo su uslijedili iznenađujuće dobri kvartalni poslovni rezultati banaka s Wall Streeta. Indeks europskih banaka (STOXX European banks share index) odskočio je gotovo 20 posto od dna u ožujku, vrijednost dionica talijanske banke UniCredit (ovdje su otvorene mnoge kratke pozicije) čak je podignuta 35 posto i dosegla najveću vrijednost od 2016. Prema nekim predviđanjima, dobit europskih banaka u prvom bi kvartalu (uglavnom zbog viših kamatnih marži) trebala narasti više od 30 posto.

Tagovi: tržište kapitala, UniCredit, bankarska kriza, tesla, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE