GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržišta pritišće najveća nestašica novca od 1930.

Tržišta pritišće najveća nestašica novca od 1930.
TRŽIŠNI SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2023 / 09:18
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Tržišta dionica nastavljaju bilježiti umjereno pozitivno raspoloženje, s paneuropskim indeksom Stoxx 600 na najvišoj razini u 14 mjeseci, a burzom u Parizu na rekordnoj razini jer luksuzni brendovi ostvaruju dobitke zbog ublažavanja ograničenja u Kini.

"Ne smijemo se odcijepiti i odvojiti od Kine", rekao je francuski predsjednik Macron tijekom posjeta Pekingu i najavio da će Francuska nastaviti težiti dobrim trgovinskim odnosima s Kinom.

Francuska ima dobre razloge za to, jer mnogi proizvođači luksuzne robe (LVMH, Hermes International, Kering, Pernod Ricard) prilično su ovisni o kineskoj potražnji te su u prvom tromjesečju ove godine povećali prodaju upravo zbog prestanka antikoronavirusnih mjera u Kini, što je naravno potaknulo i gospodarski rast svijeta. drugo najveće gospodarstvo.4,5% na godišnjoj razini u kvartalu, što je puno više od očekivanog rasta od 3,8%.Za cijelu ovu godinu očekuje se rast od 5%.

Paneuropski dionički indeks Stoxx 600 dosegnuo je u utorak najvišu razinu u posljednjih 14 mjeseci, a samo je ove godine porastao za 10 posto. Znatno više, 16 posto, dobio je pariški CAC40, koji je u jesen čak i privremeno od Londona preuzeo primat najveće europske burze po ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji. Kao što je spomenuto, njegov rast uglavnom potiču luksuzni brendovi. Naravno, ističe se LVHM, koji s vrijednošću od približno 440 milijardi eura predstavlja 13 posto ukupne tržišne kapitalizacije Pariške burze. Tvrtka je 12. travnja izvijestila o porastu prodaje od 17 posto na godišnjoj razini, na nešto više od 21 milijarde eura. Dionice su sutradan dobile više od pet posto, a bogatstvo najbogatijeg Europljanina Bernarda Arnauta, koje je prethodno premašilo 200 milijardi eura, u jednom je danu poraslo za 11 milijardi.

I na Wall Streetu su sve više u prvom planu poslovni rezultati prvog kvartala. Nakon što su prošli tjedan impresionirali neke banke, ulagači su u utorak s pomiješanim osjećajima analizirali bilance Goldman Sachsa (prihodi su bili manji od očekivanih), a u Johnson & Johnsonu, koji proizvodi medicinske i farmaceutske proizvode, nisu bili uvjereni da su brojke zapravo bolje od predviđanje (ukupna prodaja dosegnula je 24,75 milijardi dolara u prvom tromjesečju) i da je JNJ povisio svoje smjernice za cijelu godinu. Dionice su skliznule gotovo tri posto i ove su godine devet posto "ispod površine". Očekuje se da će američke korporacije u prvom tromjesečju u prosjeku poslovati s pet posto nižom dobiti nego u istom razdoblju prošle godine, no naslućuje se da će u stvarnosti dobit biti bolja i da se tvrtke dobro nose s izazovima znatno višim kamatama. To je i razlog zašto je Dow Jones blizu jednogodišnjeg vrha, a Vix indeks straha skliznuo je na najnižu razinu od siječnja.

Prijetnja recesije još uvijek visi nad burzama (i zbog bankovnih previranja u ožujku), pa bi indeksi ponovno mogli testirati jesensko dno. Ekonomisti koji se zaklinju u kvantitativnu monetarnu teoriju upozoravaju da je smanjenje ponude novca siguran znak da će američko gospodarstvo uskoro biti u recesiji. Agregat M2 čak se smanjuje najvećom stopom od 1930. godine ili nakon Velike depresije, upozoravaju, a to bi trebalo dovesti do recesije s odgodom od 6 do 18 mjeseci. Agregat M2, koji uključuje gotovinu, bankovne depozite i novčana sredstva, u veljači je smanjen treći mjesec zaredom, 2,24 posto na godišnjoj razini.

Guverner Feda Jerome Powell ne slaže se s teorijom da smanjenje M2 vodi u recesiju i smatra da to nema značajnu ulogu u gospodarstvu. Ministrica financija Janet Yellen također je optimistična i kaže da su uvjeti na tržištu rada dobri, inflacija se postupno smanjuje, a potrošnja ostaje snažna, pa ne očekuje recesiju, koju tržišta obveznica predviđaju od srpnja prošle godine. Imamo u vidu inverznu krivulju obveznica, odnosno pojavu kada je prinos dvogodišnje američke obveznice iznad potrebnog prinosa desetogodišnje obveznice. Nakon Drugog svjetskog rata to je gotovo uvijek bio točan signal za predviđanje recesije.

Tagovi: tržište kapitala, recesija, Pernod Ricard, LVMH, Pariška burza, Emmanuel Macron, Goldman Sachs, Velika depresija, monetarni agregat M2, Jerome Powell
PROČITAJ I OVO
Appleove dionice na rekordu
NA METI OPTIMISTA
Appleove dionice na rekordu
KOLUMNA - Wall Street sve intenzivnije koketira s ulaskom u bikovski trend jer su dionice Applea postigle rekord, nafta je brzo pala nakon skoka u ponedjeljak.
Pad inflacije potaknuo dodatni optimizam u tehnološkom sektoru
OPTIMIZAM
Pad inflacije potaknuo dodatni optimizam u tehnološkom sektoru
KOLUMNA - Pad inflacije u eurozona veći od očekivanog, uspješan dogovor u američkom Kongresu o gornjoj granici duga, nastavak ohrabrujućih uvjeta na tržištu rada i velika očekivanja za UI, sve su to razlozi zašto je tjedan završio pozitivno na burze.
Tržišta u razvoju daju razloga za optimizam
GLOBALNA EKONOMIJA
Tržišta u razvoju daju razloga za optimizam
ANALIZA - Temeljna inflacija u europodručju u svibnju je dosegla najnižu razinu u četiri mjeseca, dijelom zbog niže inflacije usluga. Stopa inflacije usluga smanjena je s 5,2 posto na 5 posto.
Nvidia u lovu na Amazon
SNAŽAN RAST
Nvidia u lovu na Amazon
KOLUMNA - Samo u utorak Nvidijine su dionice ojačale tri posto, lebdeći prvi put iznad 400 dolara.
Tri bitna razloga zbog kojih je Erdogan odnio pobjedu
POST FESTUM
Tri bitna razloga zbog kojih je Erdogan odnio pobjedu
KOMENTAR - Erdogan je pobijedio na predsjedničkim izborima u Turskoj. Tijekom predizborne kampanje, on je još više polarizirao društvo i time produbio podjele u njemu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE