GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržišta plaćaju ceh kašnjenju središnjih banaka

Tržišta plaćaju ceh kašnjenju središnjih banaka
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2022 / 17:42
Autor: Josip Jurić
KOLUMNA - Lijepi oporavak na Wall Streetu (posebno je tehnološki sektor krenuo gore) pratilo je i tržište kriptovaluta, dok je snaga američkog dolara, koji bi prvi put od 2002. mogao dosegnuti paritet s eurom, još uvijek vidljiva valutnim tržištima.

Jedno od glavnih pitanja ostaje hoće li američko gospodarstvo uspjeti izbjeći recesiju.

"Gotovo je nemoguće da Fed smanji inflaciju, a da ne izazove recesiju", strahuje bivši glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda Ken Rogoff: "Fed će morati imati puno sreće ako želi izbjeći recesiju, ali upravo sada više izgleda kao da smanjenje inflacije ima prioritet."

Profesor s Harvarda smatra da je šok u opskrbnom lancu veći izazov nego što Fed misli, no bio je i kritičan prema politici središnje banke koja je dovela svijet u sadašnju situaciju:

"Ovo se nije smjelo dogoditi, bilo je previše poticaja za likvidnost i trebalo im je predugo."

Fed je zaštitnik investitora barem od financijske krize 2008., a njegovi potezi uvijek ulijevaju optimizam na tržište. Sada je drugačije. Kao što je poznato, S&P 500 indeks je u lipnju skliznuo u medvjeđi teritorij jer je već više od 20 posto daleko od rekorda. Nakon Drugog svjetskog rata medvjeđi trend Wall Streeta u prosjeku je trajao oko godinu dana, pri čemu je S&P gubio u prosjeku 33 posto. Bude li ovaj put slično, treba se pripremiti na daljnje padove prije nego što dođe do preokreta. Medvjeđa kretanja na burzi loš su signal za cjelokupno gospodarstvo jer često nakon toga slijedi recesija. Nakon 1958. u New Yorku je bilo jedanaest medvjeđih trendova, koji su osam puta doveli do recesije. Sva četiri posljednja razdoblja medvjeda (1990., 2000.-2003., 2007.-2009. i 2020.) dovela su gospodarstvo u recesiju.

Dow Jones ojačao je prošli tjedan 0,8 posto, a tehnološki indeks Nasdaq (koji je u petak porastao peti put zaredom, što se nije dogodilo od studenog) 4,6 posto. Komentari nekih dužnosnika Feda pozitivno su utjecali na raspoloženje. Christopher Waller strahove od recesije nazvao je pretjeranima. Najavio je da će Fed (kao i na sastanku u lipnju) ovog mjeseca povećati kamatne stope za dodatnih 0,75 postotnih bodova, nakon čega će uslijediti povećanje od 50 baznih bodova u rujnu. Predsjednik Fed-ove podružnice u St. Louisu James Bullard naglasio je da su izgledi za meko prizemljenje američkog gospodarstva prilično dobri. U srijedu će biti objavljena velika objava o inflaciji u SAD-u za lipanj, nakon što je svibanjskih 8,6 posto bilo najviše u više od četiri desetljeća, što je izazvalo nervozu na financijskim tržištima.

Čak će i u eurozoni kamatne stope ovog mjeseca konačno porasti. Član Vijeća ECB-a (i guverner austrijske središnje banke) Robert Holzmann rekao je u intervjuu za Kronen Zeitung da bi Europska središnja banka do rujna trebala podići kamatne stope za 125 baznih bodova ako se inflacija ne smiri. Na sjednici 21. srpnja očekuje se rast kamata za pola postotnog boda, a na sljedećoj skupštini 8. rujna za još 75 baznih bodova. Unatoč ovim prognozama, euro nastavlja kliziti prema dolje zbog straha od jesenske energetske krize te je u petak bio ispod 1,01 dolara, pa je paritet (jedan dolar prema jednom euru) sve bliži. U usporedbi sa švicarskim frankom, euro je već nekoliko dana ispod pariteta. Kriptovalute su se oporavile, posebice dvije vodeće, bitcoin i ether. Bitcoin je u subotu dosegnuo 22.000 dolara, što je 17 posto više od njegove vrijednosti na kraju lipnja.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE