GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tesla tone pod pritiskom konkurencije

Tesla tone pod pritiskom konkurencije
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2024 / 08:20
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Iako su Intel i Tesla malo pokvarili raspoloženje sumornim prognozama, njujorški su burzovni indeksi prošli tjedan napravili još jedan korak naprijed. Bitcoin se sredinom tjedna povukao 20 posto u odnosu na ovogodišnji vrhunac, a zatim se oporavio.

Intelove dionice pale su u petak 12 posto, najviše od srpnja 2020., a jedan od najvećih proizvođača čipova istodobno je, unatoč inače ohrabrujućim rezultatima u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, rekao da ove godine očekuje prihod između 12,2 i 13,2 milijarde dolara tromjesečje, što je lošije od posljednjeg prošlogodišnjeg tromjesečja (15,4), ali prije svega manje od očekivanja najpesimističnijih analitičara. Zarada po dionici također će biti puno manja. Dok neki proizvođači poluvodiča blistaju na procvatu umjetne inteligencije (Nvidijine su dionice ove godine porasle za dodatnih 26 posto), Intel nije dovoljno inventivan u ovom segmentu, predviđajući pad prihoda i u svom poslovanju povezanom s umjetnom inteligencijom i u podatkovnim centrima . Na lošije tromjesečje trebalo bi utjecati i ne najuvjerljivije poslovanje izraelske tvrtke Mobileye u kojoj Intel ima dominantan udio, a preko koje želi biti prisutan u segmentu samovozećih vozila.

Još spektakularniji, barem sa stajališta smanjenja vrijednosti tvrtke (razneseno je 80 milijardi dolara), bio je dan ranije pad dionica Tesle od 12 posto, koje su pale na najnižu razinu od prosinca 2022. Razlog za pesimizam bila su Teslina upozorenja da uz sve veću konkurenciju kineskih proizvođača (BYD je u zadnjem tromjesečju prošle godine prvi put prodao više vozila od Tesle) ove godine očekuje sporiji rast prodaje električnih vozila.

Nije pomoglo ni to što je Tesla prošle godine isporučila zavidnih 38 posto više vozila (1,8 milijuna), tim više što je donedavni Teslin cilj bio nekoliko godina zaredom povećati broj isporučenih vozila za 50 posto. Neki od financijskih rezultata posljednjeg tromjesečja također su bili razočaravajući, zarada po dionici pala je za 40 posto, prihodi su porasli za samo tri posto (na 25 milijardi dolara), a operativna marža također se stalno smanjuje, kako tvrtka snižava cijene svojih modeli. Uz sve navedeno, mnoge su financijske tvrtke snizile rejting Teslinih dionica odnosno njihovu ciljanu vrijednost.

Unatoč oštrom padu dviju važnih dionica, burza u New Yorku napravila je još jedan korak naprijed tijekom tjedna. Od vodeća tri indeksa najviše je, dobar postotak, ojačao S&P 500, koji je u četvrtak bio rekordan peti dan zaredom. Razlozi za nastavak bikovskog trenda mogu se pronaći i u ohrabrujućim makroekonomskim najavama.

Indeks temeljnih cijena za izdatke za osobnu potrošnju (PCE) u prosincu je iznosio samo 2,9% na godišnjoj razini (najniže u zadnje tri godine), no podatak koji nas se prije svega dojmio je da je, prema prvim procjenama, američki BDP u prošlom tromjesečju nastavio da je zbog visoke potrošnje, poslovnih investicija, izvoza i državnih rashoda na godišnjoj razini, umjesto očekivanih 1,5 posto, porastao za čak 3,3 posto. To je manje od rasta od 4,9 posto u prethodnom kvartalu, ali ipak najbolji dokaz da je najveća svjetska ekonomija za sada daleko od recesije. Rast u cijeloj prošloj godini iznosio je 2,5 posto.

Tagovi: TESLA, INTEL, INFLACIJA, BYD, DIONICE, NASDAQ
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE