GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Teška godina za Nasdaq

Teška godina za Nasdaq
TEHNOLOŠKI SEKTOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2022 / 09:05
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Ovog tjedna zabilježena je inflacija njemačkih proizvođača (njemački PPI) za prosinac, koja je dosegla novi rekord od 24,2 posto, znatno iznad tržišnih očekivanja (19,4 posto).

Rastu su najviše pridonijeli troškovi energije. Bez energije, inflacija njemačkih proizvođača u prosincu je iznosila 10,4 posto. Istodobno, prinosi na američke 10-godišnje obveznice ovog su tjedna dosegli najvišu razinu u dvije godine. Inflacija u prosincu (CPI) u EU je dosegla 5,3 posto. Povećani troškovi i očekivanja ublažavanja monetarne politike, međutim, doveli su do korekcije na globalnim burzama ovog tjedna.

Među glavnim američkim indeksima, očekuje se da će ove godine pod najvećim pritiskom biti indeks NASDAQ koji je izgubio 9,1 posto u eurima, dok su američki S&P500 i Dow Jones indeksi izgubili 5,5 odnosno 4 posto. Usporedbe radi, ove je godine njemački DAX indeks dobio 0,5 posto.

Iako možemo i dalje očekivati visok rast prihoda od vodećih tehnoloških tvrtki u području računalstva u oblaku, ovaj će sektor biti znatno diskontiraniji od "tradicionalnih" ili više obrambenih sektora zbog rastućih kamatnih stopa. Zbog rasta kamatnih stopa, krajnje je vrijeme za optimizaciju portfelja s većim udjelima "tradicionalnijih" sektora. U tradicionalnim sektorima govorimo o djelatnostima koje su okosnica svakodnevnog života i bez kojih se ne može.

Prošlog tjedna započela je sezona dijeljenja dobiti za četvrti kvartal prošle godine. Dok su neke velike američke banke (JPMorgan, Goldman Sachs) bile malo razočarane višim troškovima i lošijom kreditnom aktivnošću od očekivane, njemačka tvrtka za poslovni softver SAP priopćila je da je njen prihod od računalstva u oblaku u četvrtom tromjesečju porastao za 28 posto. Investitori su ovog tjedna bili oduševljeni najavom rasta prodaje Procter & Gamblea od 6% i prognozama poboljšanog rasta prodaje za ovu godinu. To je posljedično ojačalo cijeli sektor robe široke potrošnje na burzi, jer je tvrtkama u ovom sektoru lakše prenijeti rast troškova na kupca zbog prirode proizvoda.

Rast cijena nafte nastavljen je i ovaj tjedan. U trenutku pisanja ovog članka, nafta WTI ove je godine porasla 15 posto, a Brent 13 posto. Iako bi cijene nafte u kratkom roku mogle blago pasti, mnogi sudionici na tržištu očekuju daljnji rast u srednjem roku zbog očekivanog rasta potražnje nakon mikrona, koji je veći od očekivanog rasta ponude.

Među ostalim, na ta očekivanja utječu i dosadašnje višegodišnje niže cijene crnog zlata koje su bile manje poticajne za ulaganja u industriju, što znači da se možemo suočiti s ciklusom skuplje cijene nafte. Iako su cijene nafte nastavile rasti ovog tjedna, Kina je snizila ključnu kamatnu stopu po prvi put u gotovo dvije godine jer podaci ukazuju na usporavanje gospodarskog rasta. Kao rezultat toga, rudarske tvrtke povezane s kineskim tržištem ostvarile su dobit ovog tjedna. Kako bi pomogla tržištu nekretnina, Kineska središnja banka također je snizila ključnu stopu na hipoteku nakon gotovo dvije godine, čime je pogodovala kineskim investitorima.

Pred nama je super tjedan poslovnih izvještaja velikih tvrtki za posljednje tromjesečje prošle godine, kako su izvijestili Apple, Microsoft, Tesla, Visa, Samsung, Johnson & Johnson, MasterCard, Chevron, Intel, Verizon, AT&T, McDonald's, Texas Instruments, SAP, NextEra Energy, 3M, Lockheed Martin, Lam Research, Caterpillar... Uz sav ovaj nalet rezultata, posebna pozornost investitora bit će posvećena konferenciji Odbora za otvoreno tržište američke središnje banke (FOMC).

Tagovi: Nasdaq, Wall Street, tehnološki sektor, Goldman Sachs, nafta, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Ostaje li Njemačka bez vodeće pozicije u Europskoj uniji?
BLISKOST S RUSIJOM
Ostaje li Njemačka bez vodeće pozicije u Europskoj uniji?
KOMENTAR - Od početka rata u Ukrajini Njemačka ima ozbiljan problem vjerodostojnosti jer na nju mnogi gledaju kao na bliskog partnera Moskve. To bi moglo promijeniti odnose snagia unutar Europske unije.
Ovakvog tržišnog pesimizma nije bilo čitavo stoljeće
MEDVJEDI DOMINIRAJU
Ovakvog tržišnog pesimizma nije bilo čitavo stoljeće
KOLUMNA - Iako je Jerome Powell "uvjeravao" da se povećanje kamatne stope od 0,75 postotnih bodova na sljedećem sastanku ne očekuje, neki se upravo toga boje.
Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize
OLUJA NA TRŽIŠTIMA
Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize
KOLUMNA -  Tehnološki sektor nominalno je diskontiraniji od tradicionalnih sektora, što im sada uzrokuje veće negativne cjenovne pritiske na tržištima kapitala.
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
TEŽAK PAD
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
KOLUMNA - Sudbina američke ekonomije je izvan kontrole Feda, stoji u priopćenju američkih Federalnih rezervi, što dodatno potiče strahove od recesije. Financijska tržišta tek su u petak "oddahnula" i doživjela konkretniji skok.
Kineska politika razlog više za brige investitora
GLOBALNE POSLJEDICE
Kineska politika razlog više za brige investitora
KOLUMNA - Poskupjet će automobili, tehnologija, elektronika, odjeća i možda hrana. Inflatorni pritisci mogu se očekivati i kada Kina prekine ovu politiku, jer će tada potražnja za naftom naglo rasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE