GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svi preduvjeti su tu: Kamatne stope ne bi trebale dodatno rasti

Svi preduvjeti su tu: Kamatne stope ne bi trebale dodatno rasti
SLIJEDI PAUZA?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2023 / 08:51
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Gotovo cijela sezona objava poslovnih rezultata je iza nas, gdje su prihodi kompanija iz S&P 500 indeksa porasli za 4,3 posto na godišnjoj razini, dok je dobit smanjena za 4 posto.

U međugodišnjoj usporedbi dobit je u sektoru diskrecijske robe porasla za 32 posto, au sektoru industrije više od 20 posto. Također, dobit je rasla u energetskom sektoru (+14 posto) i financijskom sektoru (+5 posto). Ostali sektori bilježe gubitke, a najveći pad u sektoru materijala, gdje je dobit pala za 26 posto.

Uz signale popuštanja monetarne politike, trenutni priljev makroekonomskih podataka pokazuje nam mješovitu sliku globalnog gospodarstva. U SAD-u vidimo snažno tržište rada, dok se u Njemačkoj ponovno javlja strah od moguće recesije. Cijene nafte ojačale su u ponedjeljak, a WTI je porastao iznad 72 dolara po barelu.

Ovakav razvoj tržišne situacije dolazi nakon što su strahovi od recesije u SAD-u smanjeni nakon podataka o tržištu rada u petak koji su bili bolji od očekivanih. Ipak, važno je napomenuti da bi snažno tržište rada moglo utjecati na zadržavanje viših kamatnih stopa kroz dulje vremensko razdoblje, što bi moglo utjecati na rast cijena nafte. Inače, slabiji dolar i očekivano OPEC-ovo smanjenje opskrbe naftom također podržavaju cijene nafte.

U širem globalnom gospodarstvu vidimo da je njemačka industrijska proizvodnja u ožujku pala za 3,4 posto na mjesečnoj razini, što je gore od tržišnih očekivanja. Glavni razlog za ovaj pad bio je automobilski sektor. Uz nižu potražnju kućanstava i upornu inflaciju u Europi, gospodarska slika trenutno je bolja u SAD-u nego u Europi. U SAD-u je inflacija neočekivano pala na 4,9 posto, najniže od travnja 2021. i niže od očekivanih 5 posto. Prinos na američke 10-godišnje trezorske obveznice pao je na 3,42 posto nakon objave izvješća o inflaciji.

Osim toga, proizvođačke cijene u SAD-u porasle su manje od očekivanog. U travnju su u odnosu na prethodni mjesec porasli za 0,2 posto. Povoljni podaci o rastu cijena dodatno osnažuju argumente za moguću pauzu u zaoštravanju monetarne politike od strane Feda i povećavaju vjerojatnost smanjenja kamatnih stopa kasnije tijekom godine. To će imati pozitivan učinak na globalna tržišta kapitala ove godine.

Tagovi: kamatne stope, Federalne rezerve, inflacija, tržište kapitala, Bank of America, Vanguard
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE