GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sve je više znakova: Tržišta su već dosegnula dno

Sve je više znakova: Tržišta su već dosegnula dno
MALO OPTIMIZMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2022 / 10:29
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Kad dolar jača, svijet pati, kaže financijska mudrost. No, vrijedi i obrnuto te se posljednjih dana na financijskim tržištima osjeća optimistično ozračje dok dolar slabi.

Upozorenja da su razvijena gospodarstva na rubu recesije donekle su splasnula. Čini se da čak ni inflacija, koja je (barem u eurozoni) u lipnju dosegnula gotovo 10 posto (nezamisliva brojka prije samo godinu dana), više nije toliko problematična. Sutra će se sastati Europska središnja banka, a tržišta novca predviđaju s više od 50 posto vjerojatnosti da će povećati kamatnu stopu ne samo za 25, već i za 50 baznih bodova. U tom svjetlu možemo razumjeti i jačanje eura. Ako je europska valuta prošli tjedan nakratko bila ispod pariteta s dolarom, jučer je premašila vrijednost od 1,025 dolara, a tradicionalno je slabljenje dolara praćeno rastom cijena dionica.

Pogotovo na Wall Streetu, utorak je bio snažno pozitivan. Sva tri glavna indeksa ojačala su oko 2,5 posto. Poskupjele su uglavnom bankarske (Goldman Sachs: +5,5%) i tehnološke dionice, no s druge strane dionice IBM-a pale su za šest posto, jer je kompanija smanjila procjenu očekivanog novčanog toka.

Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq sada su iznad svojih 50-dnevnih pomičnih prosjeka prvi put od travnja. Postoji određena nada da su tržišta prošlog mjeseca dosegla dno, a ulagači se također klade na bolje tromjesečne poslovne rezultate američkih korporacija nego što su bili viđeni prethodnih mjeseci. Nešto manje vjerojatno sada se čini i da će Fed na idućoj sjednici krajem mjeseca podići kamatne stope za čak 100 baznih bodova.

Jamie Dimon, čelnik banke JPMorgan Chase, međutim, upozorava da su pred nama teška vremena. Dimon napominje da je tržište rada u dobrom stanju, ali potrošnja ostaje visoka. Ali zatim je naveo nekoliko čimbenika rizika:

"Geopolitičke napetosti, rat u Ukrajini sa svojim utjecajem na tržišta energije i hrane, visoka inflacija, pad povjerenja potrošača, neizvjesnost o utjecaju viših kamatnih stopa i kvantitativnog stezanja bez presedana na globalnu likvidnost , a sve će to prije ili kasnije imati negativan učinak na gospodarstva", upozorio je u najnovijem tromjesečnom izvješću JPMorgan Chasea.

Ipak, početak ljeta donio je oporavak tržištima dionica, ali i kriptovaluta pa će većina investitora ipak s manje rana na ljetni odmor.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
ZAŠTITA
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
KOLUMNA - U suvremenom načinu komuniciranja i poslovanja sve veći broj pojedinaca se susreće s različitim hakerskim pokušajima online prijevara.
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ROBNA TRŽIŠTA
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ANALIZA - Srećom, ne ostvaruje se scenarij Goldman Sachsa, gdje su u lipnju najavili da bi cijena nafte ovog ljeta mogla porasti i do 140 dolara.
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALITIČARI
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALIZA - Slovenska poduzeća manje su zadužena pa lakše podnose udare financijskih kriza i recesija. Slovenski burzovni indeks SBITOP više nije najjeftiniji u odnosu na indekse u regiji, ali je ostao najmanje zadužen s neto dugom prema EBITDA-i od -1,27.
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
TRGOVINA
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
ANALIZA - Tržni centri, trgovački centri i prodajni centri različiti su nazivi koji se odnose na isti pojam - kontinuirani niz maloprodajnih i uslužnih objekata različitih grana s ciljem zadovoljenja primarnih ljudskih potreba, kao što su kupnja, društvena interakcija i sudjelovanje u kulturnim aktivnostima.
Odlični rezultati tehnoloških divova zasjenili Fed i vjerojatnu recesiju
VAL OPTIMIZMA
Odlični rezultati tehnoloških divova zasjenili Fed i vjerojatnu recesiju
KOLUMNA - Najveće svjetsko gospodarstvo tehnički je već u recesiji jer je i u drugom tromjesečju BDP pao, ovaj put za 0,9 posto (prema prvoj procjeni), na godišnjoj razini. Ali Amerikanci se tješe činjenicom da će biti u recesiji tek kada Nacionalni ured za ekonomska istraživanja procijeni da je tako.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE