GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strah od recesije zabrinuo investitore

Strah od recesije zabrinuo investitore
ZABRINUTOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2023 / 07:36
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Ima dosta znakova da je vjerojatnost recesije u SAD-u sve veća, zbog čega je posljednjih tjedan dana zaustavljen rast burzovnih indeksa.

Od ponedjeljka do četvrtka (u petak na Wall Streetu, kao i u većem dijelu Europe, nije bilo trgovanja zbog početka uskršnjih praznika) širi njujorški indeks S&P 500 izgubio je 0,1 posto, prekinuvši tako niz od tri uzastopna pozitivna tjedna. Tehnološki Nasdaq izgubio je 1,1 posto. U novom tjednu na trgovanje će najprije utjecati objava Ministarstva rada od petka da je u ožujku u SAD-u otvoreno neto 236.000 radnih mjesta, što je u skladu s očekivanjima. Stopa nezaposlenosti neočekivano je skliznula s 3,6 na 3,5 posto, a prosječna satnica porasla je za 4,2 posto na godišnjoj razini, što je najmanje od lipnja 2021. U principu, ovo su prilično pozitivni podaci za burze. U srijedu će tržište pomno pratiti objavu ožujske inflacije.

Iako u prošlom tjednu nije bilo novog rasta, ipak je prilično impresivno koliko su se vodeći burzovni indeksi držali u prva tri mjeseca ove godine.

“U prvom tromjesečju prinosi su bili pozitivni, indeks S&P 500 je od početka godine do sredine ovog tjedna dobio nešto manje od sedam posto, tehnološki indeks Nasdaq nešto više od 18 posto, europski indeksi također su uspjeli Kao što se posljednjih dana pokazalo, strah od nove bankarske krize, proizašao iz propasti američkih banaka SVB i Signature Bank te prisilnog spajanja druge najveće švicarske banke Credit Suisse s najvećom UBS , jenjava. Ali ta su previranja smanjila i vjerojatnost daljnjeg povećanja kamata", rekao nam je Daniel Medved, direktor Odjela investicijskog bankarstva Nove KBM.

Bankarska kriza iz ožujka bi stoga trebala imati prilično recesijski učinak i smanjiti inflaciju. Ali put do konačnog cilja inflacije bit će još dug. Dužnosnik Feda James Bullard također upozorava da će inflacija još neko vrijeme biti visoka i da će je biti vrlo teško ponovno ublažiti na željenih dva posto. Sljedeći sastanak Federalnih rezervi SAD-a na rasporedu je 2. i 3. svibnja, kakva su trenutačna očekivanja?

Mišljenja su podijeljena o tome hoće li Fed ponovno podići stope za 0,25 postotnih bodova na sljedećem sastanku. U svakom slučaju, Fedova povećanja kamata su uglavnom iza nas i ulagači već očekuju prva smanjenja kamata, iako Fed naglašava da Ove godine neće biti sniženja, u slučaju recesije to se može brzo promijeniti.

Tržišta obveznica također pokazuju da se posljednjih tjedana povećala vjerojatnost recesije. Prinos na 10-godišnju američku obveznicu, već prije nekoliko mjeseci iznad 4,10 posto, skliznuo je na 3,40 posto, što se već očituje u brojnim kamatama koje su vrlo važne za stanovništvo. U SAD-u je hipotekarna fiksna kamatna stopa za kredit na 30 godina skliznula četvrti tjedan zaredom u tjednu do 6. travnja i sada iznosi 6,28 posto. Time se još više odmaknuo od studenih 7,08 posto, ali je i dalje puno veći nego prije točno godinu dana (4,72 posto). Slovenci koji se odluče na kupnju nekretnine sklapaju ugovore s fiksnim kamatama (za dugoročne hipotekarne kredite) iznad četiri posto. Svatko tko se odluči za promjenjivu kamatnu stopu prilično riskira jer će Europska središnja banka nastaviti s povećanjem ključne kamatne stope. Šestomjesečni Euribor pao je s više od 14 godina vrhunca tijekom američkih bankovnih previranja i nakratko skliznuo ispod tri posto, no danas se vratio na 3,34 posto.

Europske gospodarske prognoze manje su mračne od američkih, no zahlađenje u proizvodnom sektoru ipak se osjeća. Inflacija i rastuće kamatne stope utječu na pad potražnje u proizvodnom sektoru. U strukturnom smislu, gospodarstvo ima problema, rekao je za Radio Slovenija Aleš Ahčan, profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani, jer su ultralabavom monetarnom politikom ECB-a mnogi problemi gurnuti pod tepih. Injekcijama u nezdravo tkivo probleme smo odgodili u budućnost, a oni samo postaju veći. Pritom Ahčan ističe da imamo dvostruke škare ili negativnu spiralu. "Imamo inflaciju i pad potražnje u velikom dijelu fizičkog i poslovnog sektora, a s druge strane visoke cijene sirovina i energenata, a ujedno i visoke kamate. A prema nekim podacima, narudžbe već opadaju." I Ahčan vidi krizu odgovornosti i kaže da najveći dio nadolazećeg šoka trebaju snositi oni koji su imali najviše materijalne koristi od jeftinog novca.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE