GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što se krije iza korekcije na tržištu kriptovaluta?

Što se krije iza korekcije na tržištu kriptovaluta?
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2021 / 21:17
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Erupcija optimizma na kripto tržištu privremeno je završila.

Tajming korekcije ipak ide na ruku optimistima, a zna se i zašto.

Optimizam nije posustajao niti nakon rasta bitcoina iznad 20.000 USD, čak ni probijanja razine od 30.000 USD, ali granica od 40.000 USD morala je pasti (vrhunac je bio 42.000 USD u petak) kako bi veći broj investitora odjednom počeo unovčavati ogromnu dobit.

A kad nekoliko ljudi odjednom pokuša proći kroz izlazna vrata, pojavljuje se problem. Cijena bitcoina stoga je strmoglavo pala za 20 posto (najveći pad od ožujka) na 30.500 dolara s rekordnim prometom do ponedjeljka ujutro. Na strani prodaje bili su neki glavni investitori (poput Guggenheim Partners) koji su se prošle godine pobrinuli za snažno jačanje bitcoina. Čak i rudari prodaju toliko puno koliko nisu od srpnja 2019. godine, kada je cijena bitcoina dosegla 14.000 dolara.

Ponedjeljak je već bio praćen snažnim skokom bitcoina i rastom od 20 posto, a u utorak je vrijedio oko 35.000 dolara. U srijedu predvečer njegova je vrijednost prešla razinu od 35.500 dolara.

Bitcoin se prošle godine popeo sa 7.200 na 29.000 dolara. Također je oborio nove rekorde 2021. godine, sve dok nije dosegao 42 tisuće dolara, gdje je uslijedila samo jača korekcija, koju je bitcoin iznenađujuće dugo izbjegavao.

Slična ili još izraženija kretanja primijećena su posljednjih dana u slučaju altcoina. Mnogi ističu da je bitcoin klasični balon. To je mišljenje i kralja obveznica, Jeffreyja Gundlacha iz financijske tvrtke DoubleLine Capital. Naravno, brojna su i suprotstavljena mišljenja o kojima često pišemo, a koja u prvi plan ističu bitcoin kao čuvara vrijednosti sličnog zlatu.

Mnogi razloge za slabljenje bitcoina vide i u djelomičnom oporavku dolara na početku nove godine. Američka je valuta prošlog tjedna bila na trogodišnjem minimumu, a zatim je počela jačati, što nije dobro za burze, a također ne i za bitcoin, koji tradicionalno dobiva uglavnom tijekom razdoblja slabljenja američke valute. Vrijednost eura u utorak navečer iznosila je 1,22 dolara.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, dolar, Jeffrey Gundlach, DoubleLine Capital, tržište kriptovaluta, rudarenje bitcoina
PROČITAJ I OVO
Zlostavljanje žena: Možemo li biti bolji ljudi?
ŽRTVE I ZLOČIN
Zlostavljanje žena: Možemo li biti bolji ljudi?
KOLUMNA - Budimo muškarci, sinovi, muževi i očevi i podržimo te žene da se otkrije one najgore među nama, da zaustavimo njihove nečasne pohode, da pošaljemo poruku svima koji i na trenutak pomisle da bi mogli krenuti njihovim stopama.
Još jedan američki blockbuster
INAUGURACIJA
Još jedan američki blockbuster
KOLUMNA - Priznajem, kao i u nekim ranijim situacijama odlučio sam svoj dio nenadoknadivog vremena potrošiti, bolje reći baciti, u dio života koji bi trebao biti zaboravljen, u gledanje inauguracije, postavljenja novog predsjednika Sjedinjenih američkih država.
Obnova i akademici: Molimo vas, nemojte pomagati...
STRUKA I POLITIKA
Obnova i akademici: Molimo vas, nemojte pomagati...
KOLUMNA - Predsjedniku akademije, akademiku Velimir Neidhardtu nije za zamjeriti. Možda nije znao da je bio potres kao što nije znao da je njegova supruga na zgradi koja je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske nelegalno probila zid i izgradila balkon.
Da li su poreske stope u Srbiji atraktivnije u odnosu na ostale zemlje EX-YU regiona?
POREZI
Da li su poreske stope u Srbiji atraktivnije u odnosu na ostale zemlje EX-YU regiona?
KOLUMNA - Analizirani su sledeći poreski oblici: porez na zarade i socijalni doprinosi, porez na dobit pravnih lica i porez na dodatu vrednost.
Što se dogodi kada se videonadzor nezakonito koristi? Preporuke za utvrđivanje legitimnog interesa
ZAŠTITA PODATAKA
Što se dogodi kada se videonadzor nezakonito koristi? Preporuke za utvrđivanje legitimnog interesa
KOLUMNA - Njemačko nadzorno tijelo izreklo je kaznu u iznosu od 10,4 milijuna eura trgovini računalne opreme poznate pod nazivom NBB (notebooksbilliger.de AG) zbog nezakonitog korištenja sustava videonadzora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE