GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što donosi investicija u slovenske narodne obveznice?

Što donosi investicija u slovenske narodne obveznice?
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2024 / 08:29
Autor: SEEbiz / Ilirika
KOLUMNA - Slovenija će izdati javne, tzv. narodne obveznice čiji će se upis provoditi od 1. do 16. veljače 2024. godine.

Narodne bveznice su posebna vrsta državnih dužničkih vrijednosnih papira namijenjenih isključivo fizičkim osobama koje posuđuju novac državi i za to su nagrađene zajamčenom kamatom. razdoblje.

Namijenjeni su promicanju financijske uključenosti i omogućavanju građanima sa ušteđevinom da naprave stabilno ulaganje bez visokog tržišnog rizika tipičnog za tržišta kapitala. Pravo kupnje imaju punoljetne osobe s prebivalištem u Sloveniji, a iznos pretplate ograničen je na između 1.000 i 100.000 EUR kako bi se omogućio najširi mogući pristup.

Za upis obveznica potrebno je otvoriti račun za trgovanje, što je uvjet europske regulative kako bi se osigurala transparentnost i sigurnost financijskih transakcija.

Državne obveznice nude veći prinos u odnosu na obične bankovne depozite i spadaju među manje rizična ulaganja zbog državnog jamstva za plaćanje obveza. Porezni tretman kamata je povoljan jer se prihodi do 1.000 eura ne oporezuju, što dodatno povećava atraktivnost ove mogućnosti ulaganja.

Ulaganje u javne obveznice omogućuje diverzifikaciju rizika i pridonosi financijskom opismenjavanju jer investitori stječu iskustvo s obveznicama i upoznaju se s mogućnostima štednje na tržištima kapitala. Također, kupnja obveznica je korak ka razvoju domaćeg tržišta kapitala.

Nakon izdavanja, obveznice će biti uvrštene na Ljubljansku burzu, gdje će biti slobodno prenosive, što ulagačima omogućuje likvidnost prije dospijeća. Svi ulagači moći će trgovati nacionalnim obveznicama na burzi.

Kada razmišljate o kupnji, ključno je razmotriti vlastite financijske ciljeve i uskladiti ulaganje sa svojom osobnom strategijom ulaganja.

Narodne obveznice predstavljaju atraktivnu investicijsku priliku za građane koji traže štednju s niskim rizikom i stabilnim prinosima, a pridonose razvoju domaćeg financijskog tržišta i financijske pismenosti.

Tagovi: obveznice, slovenija
PROČITAJ I OVO
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
VAL OPTIMIZMA
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
KOLUMNA - Nvidia, nositelj procvata umjetne inteligencije, fantastičnim poslovnim rezultatima pokrenula je val oduševljenja na burzama, a tržišna vrijednost joj je čak premašila dva bilijuna dolara.
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
VELIKI IGRAČI
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
KOLUMNA - U proteklom tjednu na Wall Streetu nije bilo svježih rekorda, a najviše zabrinjavaju podaci o inflaciji, što uzrokuje i sve veće prinose državnih obveznica. Je li velika korekcija prema dolje na horizontu?
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
UZBURKANI DUHOVI
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
KOLUMNA - U Sjedinjenim Državama, inflacija, mjerena glavnim indeksom potrošačkih cijena (CPI), porasla je 0,3 posto na mjesečnoj razini u siječnju, dok je temeljna inflacija ili temeljni CPI (isključujući hranu i energiju) porasla za 0,4 posto. to je bilo iznad očekivanog.
Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
SIGNALI
Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
KOLUMNA - Očekivanja da će inflacija u SAD-u prvi put od ožujka 2021. pasti ispod tri posto (na godišnjoj razini) nisu se ostvarila, što je ohladilo zapadne burze, koje su - posebno se to odnosi na New York - prije toga snažno ojačale i postavile rekorde.
Nvidia nezaustavljivo raste, Tesla u silaznoj putanji
TRŽIŠNI SIGNALI
Nvidia nezaustavljivo raste, Tesla u silaznoj putanji
KOLUMNA - Njujorški S&P 500, možda i najvažniji burzovni indeks na svijetu, prvi je put premašio 5000 bodova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE