GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što će biti ključ ekonomskog oporavka u idućoj godini?

Što će biti ključ ekonomskog oporavka u idućoj godini?
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.12.2022 / 08:24
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Svjetske su burze jučer pale zbog nastavka zaoštravanja monetarne politike Europske središnje banke (ECB) koja je podigla ključne kamatne stope za 0,5 postotnih bodova.

Pritom je ECB najavio dodatna povećanja kamatnih stopa i početak smanjenja portfelja kupljenih obveznica, što će u budućnosti smanjiti likvidnost na globalnim tržištima kapitala. S obzirom na visoke cijene energenata prije početka ozbiljne zime i značajno povećane troškove zaduživanja u posljednjih šest mjeseci, najvjerojatnije možemo očekivati blažu recesiju u Europi u prvoj polovici sljedeće godine, a blaži oporavak u drugoj. pola godine.

Europsko će gospodarstvo u prvom tromjesečju trpjeti uglavnom zbog skupljih energenata i viših kamata, dok će oporavak u drugoj polovici godine biti potaknut uglavnom potrošnjom kućanstava, koja će u sljedeća dva tromjesečja biti lošija zbog inflatorna očekivanja i niže raspoloženje potrošača. Već diljem svijeta vidimo jasne znakove smanjenja potražnje u kućanstvima, kao i stagnirajuće razine proizvodnje.

U drugoj polovici godine u Europi očekujemo usporavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata. Uz očekivano umjerenu inflaciju u drugoj polovici iduće godine, ključ oporavka bit će snaga tržišta rada koje će, uz poboljšana inflacijska očekivanja, omogućiti poboljšanu potrošnju kućanstava u drugoj polovici 2023. Bude li problema u na tržištu rada možemo očekivati veću i dugotrajniju recesiju.

Dok rizici na svjetskim tržištima kapitala rastu, ulagači mogu svoju pozornost usmjeriti i na slovenska uvrštena poduzeća koja su manje zadužena i stoga lakše podnose udare financijskih kriza i recesija. Domaće tržište je među najmanje zaduženima, jeftinije i kontinuirano isplaćuje visoke dividende u regiji i šire. Među njima su tvrtke poput Krke, Luke Koper, NLB-a, Cinkarne Celje, Petrola, Triglava i Telekoma Slovenije. Investicijski "buket" dionica navedenih društava posljednjih je godina postao središnji izbor šireg broja ulagatelja, budući da nudi visok dividendni prinos i stabilno poslovanje domaćih uvrštenih društava u sve izazovnijim vremenima.

Tagovi: ekonomski oporavak, tržište rada, cijene energije, inflacija, Europska središnja banka, cinkarna, Krka, Petrol
PROČITAJ I OVO
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
SIGNALI
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
KOLUMNA - Kada investitori traže dionice koje će zablistati u bliskoj budućnosti, oni naravno gledaju i u prošlost, što bi ovaj put mogla biti pogreška. Nakon briljantne 2022. godine energetske dionice više se ne čine tako atraktivnima.
Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
U FOKUSU
Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
KOLUMNA - Među investicijskim klasama, 2023. godine, nakon gotovo desetljeća, ponovno će biti zanimljivije državne obveznice, ali i nešto rizičnije, ali zato isplativije, korporativne obveznice.
Tehnološki divovi otpuštaju, ali to je dobra vijest za njihove dionice
OPORAVAK
Tehnološki divovi otpuštaju, ali to je dobra vijest za njihove dionice
KOLUMNA - Raspoloženje na burzama ostaje pozitivno, u New Yorku je posebno zamjetan rast dionica koje su prošle godine "pobijeđene". Sve je veća nervoza onih koji čekaju novi pad novca. Je li dno već iza nas?
Kriptovalute i kineske dionice sjajno startale u novu godinu
TRŽIŠNE SILNICE
Kriptovalute i kineske dionice sjajno startale u novu godinu
KOLUMNA - Nade da će središnje banke ukrotiti inflaciju bez da dovedu do velike recesije pružile su snažan pozitivan početak godine na financijskim tržištima.
Tehnološki sektor najbolje krenuo u 2023.
ODLIČAN START
Tehnološki sektor najbolje krenuo u 2023.
KOLUMNA - Nakon vrlo optimistična prva dva tjedna novew godine, treći je donio uzmak optimista.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE