GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu

Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
VELIKI IGRAČI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2024 / 08:20
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - U proteklom tjednu na Wall Streetu nije bilo svježih rekorda, a najviše zabrinjavaju podaci o inflaciji, što uzrokuje i sve veće prinose državnih obveznica. Je li velika korekcija prema dolje na horizontu?

Nakon što je Wall Street objavio pet uzastopnih tjednih dobitaka, ovaj put su se nadvili neki crni oblaci. Počelo je u utorak kada je objavljena godišnja potrošačka inflacija (CPI). To je bilo 3,1 posto više od prognoze, a Dow Jones je posljedično izgubio 1,35 posto, što je najviše u gotovo godinu dana.

U petak je uslijedio još jedan udarac: indeks proizvođačkih cijena (PPI) u siječnju je u odnosu na prosinac porastao za 0,3 posto, znatno iznad očekivanja ekonomista (0,1). Temeljni PPI (bez cijena hrane i energije) porastao je za pola posto, znatno više od prognoze (0,1). Tržište obveznica odmah je reagiralo na ove podatke, traženi prinos 10-godišnje američke obveznice prvi je put ove godine premašio 4,3 posto, a prinos dvogodišnje obveznice porastao je na 4,7 posto.

Naravno, oba podatka o inflaciji ne govore u prilog skorom početku snižavanja kamata u SAD-u, ali je zato najava američkih maloprodajnih cijena u siječnju u četvrtak zvučala drugačije. To je skliznulo za 0,8 posto, a istodobno su statističari revidirali i prosinačku brojku naniže (rast nije bio 0,6 posto, nego 0,4 posto). Činjenica da potrošači možda nisu u tako dobrom stanju s visokim kamatnim stopama zapravo je dobra vijest za tržišta dionica, jer je vjerojatnije da će Fed olakšati prvo smanjenje kamatnih stopa. Trenutno je vjerojatnost da će se to dogoditi već na sastanku u svibnju oko 40%. Njujorški dionički indeks S&P 500, koji je prošli tjedan prvi put u povijesti probio granicu od 5000 bodova, u prošlom je tjednu izgubio postotni bod.

Povijesni skok iznad 5000 odražava otpornost i prilagodljivost tržišta u razdoblju brzih monetarnih promjena. Ovi znakovi povjerenja i optimizma dolaze dok se tržišta pomiču sa strahova od recesije na bolje ekonomske izglede, što je uzrok porasta od otprilike 20 posto od studenog. Prekretnica također simbolizira snagu i optimizam u američkom gospodarstvu, kao i potrebu za boljom diverzifikacijom izvan dominantnog tehnološkog sektora. I dalje je potreban oprez, budući da Fed vjerojatno neće sniziti stope tako brzo kako ulagači trenutačno očekuju, uglavnom zbog stalne inflacije. To bi moglo izazvati korekciju na tržištima. Trenutne procjene odražavaju skoro smanjenje kamatnih stopa. Globalno gledano, nalazimo se u razdoblju značajne neizvjesnosti, koje donosi i prilike za diversifikaciju ulaganja, s naglaskom na prepoznavanje međunarodnih prilika za rast.

Dionice Applea izgubile su više od tri posto u proteklom tjednu, dijelom i zbog vijesti da je fond Georgea Sorosa prodao posljednje dionice Applea (također je rekao "zbogom" Snapu), Berkshire Hathaway, financijski holding u vlasništvu milijardera Warrena Buffetta ipak je smanjio svoj udio u Appleu. U posljednja tri mjeseca prošle godine prodao je otprilike jedan posto svih svojih dionica Applea, što znači 10 milijuna dionica.

Portfelj ovog financijskog holdinga trenutno vrijedi 350 milijardi dolara, na drugom mjestu su dionice Applea (u holdingu ih sada ima 905 milijuna). Buffett, koji je dugo izbjegavao tehnološke dionice, počeo je ulagati u Apple 2016., a Buffett je više puta javno hvalio izvršnog direktora Applea Tima Cooka. To što je sada prodao 10 milijuna Appleovih dionica malo je iznenađenje, s obzirom na to da je Buffett poznat po svojim dugoročnim izgledima. Poznata je njegova teza da pojedine dionice treba držati najmanje deset godina.

Tagovi: George Soros, Warren Buffett, Buffett, Apple, Berkshire
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE