GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sonju ne želi primitivizam protiv kojeg se celog života borila

 Sonju ne želi primitivizam protiv kojeg se celog života borila
UMETNOST I DRUŠTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2020 / 19:08
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - "Sonja je za svog kratkog života snimila blizu 60 igranih filmova. Ona je za života bila ozbiljna filmska zvezda. Ali, što je mnogo važnije, mislim da u istoriji naše kinematografije ne postoji ličnost koja je na taj način bila originalna. I kad je igrala raznorazne uloge, svaka od njih je imala taj pečat.", reči su Radoslava Zelenovića, poznatog filmskog kritičara i bivšeg direktora Jugoslovenske kinoteke.

Ovih dana se na Twitteru a i u medijima podigla velika bura u vezi saopštenja Komisije za određivanje naziva ulica u Čačku. Naime, komisija nije usvojila predlog da jedna od ulica u rodnom gradu Sonje Savić, dobije ime po njoj. Zvanično, kao razlog, navedeno je, kako je prenela TV N1, da predlog nije imao potrebnu većinu. Nezvanično, "jedno od objašnjenja je bilo da kada bi Sonja Savić dobila ulicu, to ne bi bila dobra poruka mladima zbog načina na koji je živela", rekla je za tu televiziju odbornica u Skupštini Čačka iz opozicione Narodne stranke Violeta Marković.

A kako je to Sonja Savić živela? Kako se osećala?  Zašto je bila protiv rata i ludila koje je zahvatilo Srbiju? Šta je radila posle 90-tih kada joj je praktično onemogućeno da se bavi glumom?  Zašto se nalazila na crnoj listi u Srbiji? Zašto su za nju sve javne scene bile zatvorene? Zašto je zamenila  filmske uloge alternativnim pozorištem?Zato što Sonja Savić nije bila konvencionalna i klasična umetnica. Nije se uklapala u mainstream obrazac.

Bila je buntovnica, ikona jedne generacije i simbol tihe pobune. Celim svojim bićem se suprotstavljala primitivzmu i malograđanštini. Umrla je 2008. godine od predoziranja opijatima. Izgleda da “način na koji je živela” nije prihvatljiv zvaničnoj visokomoralnoj javnosti Srbije. U međuvremenu, kako to obično biva, u našoj maloj varoši zvanoj Srbija, posle oštrih komentara u javnom prostoru, vlasti u Čačku su se dosetile….

„Stav grada Čačka, odnosno Gradske uprave je da mali park kod Železničke stanice ponese ime naše poznate i priznate glumice Sonje Savić, koja je ime Čačka, grada u kojem je rođena, širila po prostoru bivše Jugoslavije. Smatramo da drugi po veličini gradski park zaslužuje da ponese ime Sonje Savić. To je zapravo razlog. Nema nikakvog uplitanja privatnog života, pogotovo kod ljudi koji su se bavili umetnošću i kod kojih je potpuno odvojen javni i privatni život“, izjavila je zamenica gradonačelnika Grada Čačka, Milica Dačić.

Na vrhuncu svoje glumačke karijere, videvši da njezina interesovanja nadilaze klasični film, Savić se okreće samostalnim projektima, glazbi i videu te svoj prvi autorski film realizuje 1996. godine. Posebno su bili zapaženi "Play" i "Šarlo te gleda" koji se po  važnosti i umetničkoj vrednosti mogu svrstati u antologiju eksperimentalnog i alternativnog filmskog i video-stvaralaštva na prostoru bivše Jugoslavije. Milena Dravić, najveća zvezda jugoslovenskog filma i Sonjina bivša komšinica, svojevremeno je izjavila kako je Sonja branila urbani film, bezrezervno se dala muzici i borila se protiv primitivizma.

Umesto zaključka slobodna sam da citiram Sonju Savić: “Srbi, gde vam je kičma”?

Tagovi: Sonja Savić, Radoslav Zelenović, Jugoslovenska kinoteka, Milena Dravić, Milica Dačić
PROČITAJ I OVO
Šaolin je ponovo napao
BRENDIRANJE ŠAOLINA
Šaolin je ponovo napao
KOLUMNA - Šaolinski kungfu čuven je po svojim legendarnim, često visoko teatraliziranim te filmski mitologiziranim stilovima borbe. Stilovi tigra, leoparda, ždralova i zmija – sve to odlično i humoristično uokvireno u filmovima o Kung fu pandi.
Nanobit je dokaz da se i u Hrvatskoj može uspjeti
USPJEH MIMO DRŽAVE
Nanobit je dokaz da se i u Hrvatskoj može uspjeti
KOLUMNA - Ovaj primjer će povući mnoge hrvatske ''šmokljane'' da u svojim ''garažama'' stvore start-up platforme pretvarajući Hrvatsku iz potencijalnog ''servera'' u potencijalnu tvornicu igara, softvera, deficitarnih programa i stručnjaka.
Navaljni, Gazprom i Sjeverni tok 2: Sankcije nisu rješenje
EU-RUSIJA
Navaljni, Gazprom i Sjeverni tok 2: Sankcije nisu rješenje
KOLUMNA - Rusiju treba potaknuti na transformaciju – kroz inkluzivnost, dijalog i strateške kompromise. Problem je izrazito težak i nema jedinstvenog rješenja ili kalupa.
Avioni nam trebaju, ali nije pravo vrijeme
IZ STRUČNOG KUTA
Avioni nam trebaju, ali nije pravo vrijeme
KOMENTAR - Što se tiče preporuka u ovom trenutku, najbolja bi bilo revidiranje tendera što bi omogućilo kupovinu vremena, pa bi bila de facto odgoda od nekih 12 mjeseci, što se često događa u ovim poslovima.
Kina-EU: Sporazum o uzajamnim investicijama sve bliže
ODNOSI SNAGA
Kina-EU: Sporazum o uzajamnim investicijama sve bliže
KOLUMNA - Imperativ potpisivanja sporazuma prije isteka godine uvjetovani su ne samo američkim izborima i vjerojatnim pogoršanjem odnosa između Kine i SAD-a bez obzira na pobjednika, već i činjenicom da EU zbog gubitka povjerenja u Washington nastoji pronaći svoj modus operandi u odnosima s velikim igračima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE