GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovensko tržište kapitala i dalje nudi sjajne prilike

Slovensko tržište kapitala i dalje nudi sjajne prilike
VALUACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2023 / 07:49
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Pogledamo li slovensko tržište kapitala, brzo ćemo doći do zaključka da nije skupa.

S vrijednošću od 8, P/E omjer (omjer između dobiti tvrtke i cijene dionice) indeksa SBITOP više je od upola manji od njemačkog indeksa DAX, koji iznosi 17.

Za američke indekse poput S&P500, DOW i NASDAQ te su vrijednosti čak i veće i iznose 22, 21 i 46. Osim toga, uz objave NLB-a, Telekoma Slovenije i Petrola, svjedočimo vrlo ohrabrujućem početku domaće sezone poslovnih izvješća za trećinu četvrtina. Idući tjedan donosi uvid u poslovne rezultate Krke i Sava osiguravajuće grupe (Sava Re). Gledajući unatrag, primjećujemo da je domaće tržište ostvarilo godišnji povrat veći od 12% u proteklih deset godina, uključujući isplate dividendi. Unatoč ovakvom rastu, tržište sa stabilnim poslovanjem ostaje podcijenjeno i posljedično privlačno za investitore.

NLB je prošli tjedan objavila rezultate poslovanja za treće tromjesečje, koja će inače u prosincu isplatiti drugu ratu dividende u iznosu od 2,75 eura po dionici. NLB će ove godine isplatiti ukupno 5,5 eura dividende po dionici. S obzirom na visoku profitabilnost ove godine, očekujemo da će dividenda iduće godine biti još veća. Dobit NLB Grupe nakon oporezivanja za treće tromjesečje 2023. iznosila je 144 milijuna eura, što je rast od 18 posto u odnosu na prethodni kvartal, a devetomjesečna dobit dosegnula je 387 milijuna eura. S obzirom na stanje u gospodarstvu i očekivanja kamatnih stopa, kao i poziciju domaće banke u regiji, možemo očekivati da će NLB iu budućnosti nastaviti izvrsno poslovati. Tržišna kapitalizacija NLB-a trenutno iznosi dobrih 1,5 milijardi eura, što uz visoku dobit ukazuje na relativno nisku cijenu dionice. Regija u kojoj NLB posluje bilježi gospodarski razvoj, a prognoze rasta su iznad prosjeka Europske unije, što donosi dodatne mogućnosti za središnju banku u regiji.

Telekom Slovenije predstavio je rezultate poslovanja za prvih devet mjeseci, uz međugodišnji rast prihoda od 8 posto na 527,2 milijuna eura i neto dobit od 39,9 milijuna eura, unatoč visokim cijenama energije i poplavama. EBIT je porastao za 16 posto na 59,5 milijuna eura. Grupa očekuje da će premašiti godišnje planove. Telekom Slovenije, koji će sljedeće godine ponovno moći isplatiti dividendu, predviđa daljnji rast za 2024., s prihodima do 717 milijuna eura, neto dobiti od 43 milijuna i EBITDA-om od gotovo 233,6 milijuna eura, te vrlo sličnim iznosom ulaganja u 235,7 milijuna eura. Strategija za 2024.-2028. obećava još veći rast, s EBITDA-om do 280 milijuna i neto dobiti od 83 milijuna eura, uz investicije do 951 milijuna eura u tom razdoblju. Ukratko, Telekom Slovenije ostaje atraktivna dividenda uz Krku, Petrol, NLB i Luku Koper.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Krka, Petrol, NLB Grupa, Cinkarna, Sava Re, Triglav
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE