GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovensko tržište kapitala i dalje nudi sjajne prilike

Slovensko tržište kapitala i dalje nudi sjajne prilike
VALUACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2023 / 07:49
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Pogledamo li slovensko tržište kapitala, brzo ćemo doći do zaključka da nije skupa.

S vrijednošću od 8, P/E omjer (omjer između dobiti tvrtke i cijene dionice) indeksa SBITOP više je od upola manji od njemačkog indeksa DAX, koji iznosi 17.

Za američke indekse poput S&P500, DOW i NASDAQ te su vrijednosti čak i veće i iznose 22, 21 i 46. Osim toga, uz objave NLB-a, Telekoma Slovenije i Petrola, svjedočimo vrlo ohrabrujućem početku domaće sezone poslovnih izvješća za trećinu četvrtina. Idući tjedan donosi uvid u poslovne rezultate Krke i Sava osiguravajuće grupe (Sava Re). Gledajući unatrag, primjećujemo da je domaće tržište ostvarilo godišnji povrat veći od 12% u proteklih deset godina, uključujući isplate dividendi. Unatoč ovakvom rastu, tržište sa stabilnim poslovanjem ostaje podcijenjeno i posljedično privlačno za investitore.

NLB je prošli tjedan objavila rezultate poslovanja za treće tromjesečje, koja će inače u prosincu isplatiti drugu ratu dividende u iznosu od 2,75 eura po dionici. NLB će ove godine isplatiti ukupno 5,5 eura dividende po dionici. S obzirom na visoku profitabilnost ove godine, očekujemo da će dividenda iduće godine biti još veća. Dobit NLB Grupe nakon oporezivanja za treće tromjesečje 2023. iznosila je 144 milijuna eura, što je rast od 18 posto u odnosu na prethodni kvartal, a devetomjesečna dobit dosegnula je 387 milijuna eura. S obzirom na stanje u gospodarstvu i očekivanja kamatnih stopa, kao i poziciju domaće banke u regiji, možemo očekivati da će NLB iu budućnosti nastaviti izvrsno poslovati. Tržišna kapitalizacija NLB-a trenutno iznosi dobrih 1,5 milijardi eura, što uz visoku dobit ukazuje na relativno nisku cijenu dionice. Regija u kojoj NLB posluje bilježi gospodarski razvoj, a prognoze rasta su iznad prosjeka Europske unije, što donosi dodatne mogućnosti za središnju banku u regiji.

Telekom Slovenije predstavio je rezultate poslovanja za prvih devet mjeseci, uz međugodišnji rast prihoda od 8 posto na 527,2 milijuna eura i neto dobit od 39,9 milijuna eura, unatoč visokim cijenama energije i poplavama. EBIT je porastao za 16 posto na 59,5 milijuna eura. Grupa očekuje da će premašiti godišnje planove. Telekom Slovenije, koji će sljedeće godine ponovno moći isplatiti dividendu, predviđa daljnji rast za 2024., s prihodima do 717 milijuna eura, neto dobiti od 43 milijuna i EBITDA-om od gotovo 233,6 milijuna eura, te vrlo sličnim iznosom ulaganja u 235,7 milijuna eura. Strategija za 2024.-2028. obećava još veći rast, s EBITDA-om do 280 milijuna i neto dobiti od 83 milijuna eura, uz investicije do 951 milijuna eura u tom razdoblju. Ukratko, Telekom Slovenije ostaje atraktivna dividenda uz Krku, Petrol, NLB i Luku Koper.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Krka, Petrol, NLB Grupa, Cinkarna, Sava Re, Triglav
PROČITAJ I OVO
Investitori zanemarili Powellove riječi i nastavili podizati cijene dionica
NASTAVAK OPTIMIZMA
Investitori zanemarili Powellove riječi i nastavili podizati cijene dionica
KOLUMNA - U prosinac, drugi najbolji mjesec po isplativosti, burze ulaze možda čak i s previše optimizma i pomalo nerealnim očekivanjima da će Fed već u ožujku početi snižavati kamate. Sve investicije jure prema gore, čak su i cijene zlata rekordno visoke.
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
SLOVENSKO TRŽIŠTE
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
ANALIZA - Kraj godine pravo je vrijeme za kratku usporedbu slovenskoh burzovnog tržišta sa svjetskim.
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
VAL KUPNJI
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
KOLUMNA - Uz sve veću vjerojatnost da će središnje banke uspjeti postići meko prizemljenje za gospodarstvo, burzovni ulagači dobivaju krila i vjeruju da će iduća godina donijeti nove rekorde.
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
OPTIMIZAM
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
KOLUMNA - Ako su potrošači na Crni petak uhvatili brojne popuste, ulagači nisu imali tu priliku na burzama jer su indeksi u studenom značajno porasli zbog naznaka da Fed neće ponovno dizati kamate, pa je teško govoriti o povoljnim procjenama.
Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KAMATNE STOPE
Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KOLUMNA - Posljednjih tjedana investitori, analitičari i upravitelju imovinom. postavljaju si jedno temeljno pitanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE