GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski dividendni prinosi znatno veći od onih s razvijenijih tržišta

Slovenski dividendni prinosi znatno veći od onih s razvijenijih tržišta
PUTOKAZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2024 / 08:32
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Isplate dividendi kompanija izlistanih na LJSE zaista odskaču u usporedbi s inozemnim tržištima, što ukazuje na snažne i stabilne rezultate domaćih kompanija.

Prema Bloombergu, domaći dionički indeks SBITOP ove godine ima očekivani prinos od dividende veći od 6 posto, dok njemački indeks DAX ima dobrih tri posto, a američki indeks S&P500 samo 1,4 posto. To jasno pokazuje atraktivnost domaćih dionica za investitore koji traže stabilan dividendni prinos.

Jedno od pozitivnih iznenađenja po pitanju dividende je NLB, koja je u odnosu na prošlu godinu povećala isplatu dividende za 100 posto, jer će ove godine isplatiti 11 eura dividende, što predstavlja 10-postotni dividendni prinos na trenutnom tržištu. cijena dionice. To ukazuje na povoljnu procjenu vrijednosti dionica banke i atraktivnost za investitore.

Uzme li se u obzir da je dobit NLB-a lani iznosila 550 milijuna eura, a da je ukupan broj dionica 20 milijuna, to znači dobit po dionici od 27,5 eura za prošlu godinu, dok je cijena dionice na tržištu iznosi 108 EUR, iz čega možemo zaključiti da dionice domaćih i regionalnih vodećih banaka nisu skupe i trguju na povoljnoj, ako ne i atraktivnoj razini za neke investitore. U NLB-u ponovno možemo očekivati uspješno prvo tromjesečje nauštrb povećanja kamatnih stopa. Općenito, i dalje je tako da su atraktivne cijene domaćih dionica koje ulaze u indeks SBITOP više pravilo nego iznimka.

Isto vrijedi i za Krku, koja je također povećala dividendu, što je odraz uspješnog poslovanja i vrlo jake bilance, koja osigurava visoku razinu isplate dividende iu budućnosti. S obzirom na prošlogodišnje poslovanje otežano poplavama i dopunskim zdravstvenim osiguranjem, zanimljiv je i prijedlog isplate dividende Triglav Grupe, gdje uprava osiguravajućeg društva predlaže dividendu od 1,75 eura po dionici ili 2,4 puta više od prošlogodišnje neto dobiti.

Očekivanja za budućnost domaćeg tržišta dionica su optimistična, budući da se očekuje daljnje poboljšanje rezultata ključnih domaćih kompanija tijekom sljedećeg desetljeća. To će održati pozitivan sentiment ulagača na domaćem tržištu. Tako domaći investicijski portfelj, koji trenutno uključuje Krku iz Novog Mesta, Luku Koper, Petrol, Telekom Slovenije i NLB, ostaje atraktivan i za budućnost. Ova skupina ulaganja svakako nalazi svoje mjesto u širem investicijskom portfelju investitora s normalnom tolerancijom na rizik. Ukratko, domaće tržište ostaje jedno od najmanje zaduženih u regiji i šire, koje isplaćuje gotovo najveće dividende i ima atraktivne vrijednosti dionica na tržištu u odnosu na usporedive tvrtke i sektore u inozemstvu.

Ujedno, možemo napomenuti da je izdavanje javnih obveznica nedvojbeno bio pozitivan korak za razvoj domaćeg tržišta kapitala, što je pridonijelo povećanju interesa za domaće tržište dionica među novim domaćim ulagačima. Rast domaćeg tržišta i dalje ovisi o stabilnom i profitabilnom poslovanju domaćih tvrtki. Povećana vidljivost i sudjelovanje domaćih, ali i stranih investitora dodatno će ojačati tržišni rast na domaćem tržištu.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Krka, Petrol, NLB Grupa, Cinkarna, Sava Re, Triglav, DIVIDENDA
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE