GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Snažno tržište rada i visoka potrošnja dobre vijesti i za LJSE

Slovenija: Snažno tržište rada i visoka potrošnja dobre vijesti i za LJSE
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2023 / 08:35
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Unatoč svim izazovima s kojima se svjetsko gospodarstvo suočava u posljednje vrijeme, slovensko je gospodarstvo u prvom tromjesečju ove godine zabilježilo pozitivnih 0,7% međugodišnjeg rasta BDP-a i 0,6% rasta BDP-a u odnosu na zadnje tromjesečje prethodne godine.

Ovi podaci ukazuju na pozitivne trendove za ovu godinu. Nakon pada u četvrtom tromjesečju prethodne godine, izvoz je u prvom kvartalu ove godine ponovno zabilježio pozitivan rast. To je zbog stabilizacije energetske situacije nakon što su visoki troškovi energije smanjeni. Zavod za makroekonomske analize Republike Slovenije (UMAR) u proljetnoj prognozi za Sloveniju ove godine očekuje gospodarski rast od 1,8 posto te daljnji rast od 2,5 posto i 2,6 posto u 2024. i 2025. godini.

Slovenija trenutno bilježi nisku anketnu stopu nezaposlenosti, koja je ispod 4 posto. U iduće dvije godine UMAR predviđa da će anketna stopa nezaposlenosti također ostati ispod četiri posto, što znači da će tržište rada biti i dalje snažno. Razina inflacije u Sloveniji iznad je europskog prosjeka, no očekuje se da će inflacija krajem godine biti smanjena na 7,1 posto, a krajem 2024. i 2025. na 4,2 odnosno 2,4 posto.

Također očekujemo visoku razinu fiskalne politike odnosno potrošnje u ovoj i sljedećim godinama. Veći fiskalni rashodi u Sloveniji trebali bi ići u smjeru zelene tranzicije, mobilnosti, znanosti i istraživanja. To će u nekim slučajevima izravno, au nekima neizravno, barem djelomično podržati domaće tvrtke i kućanstva, a imati i pozitivne učinke na neke tvrtke koje kotiraju na domaćem tržištu dionica.

Osim pozitivnih učinaka fiskalne potrošnje, tvrtke uvrštene na Ljubljansku borzu i ove će godine imati koristi od snažnog tržišta rada i očekivanog gospodarskog rasta. Istovremeno, dividendni prinos na domaćem tržištu, koje nije skupo i nisko zaduženo, ostaje među najvišima. Važno je napomenuti da Cinkarna Celje i Telekom Slovenije ove godine iznimno neće isplatiti dividendu jer su prošle godine dobili državne potpore. Međutim, očekuje se da će se sljedeće godine vratiti svojoj politici isplate dividendi. Ukratko, tvrtke poput Krke, Petrola, Luke Koper, Save Re, Zavarovalnice Triglav i NLB-a i dalje su dio investicijskog kruga domaćih, ali i brojnih stranih investitora. Za potonju možemo procijeniti da je čak najpodcijenjenija u ovoj skupini s obzirom na očekivanu dobit za ovu i sljedeću godinu te knjigovodstvenu vrijednost.

Domaći burzovni indeks ove je godine ojačao 18,6 posto, a njemački DAX i američki S&P 500, oba preračunato u eurima, 17 odnosno 12,8 posto. Domaći indeks u tom razdoblju bilježi čak nižu volatilnost u odnosu na američke i njemačke indekse, a pritom je, naravno, znatno jeftiniji što se tiče dobiti. Unatoč rizicima, domaće gospodarstvo pokazuje obećavajuće znakove s niskom stopom nezaposlenosti i predviđenim rastom BDP-a. Okruženje ostaje sigurno, stabilno i profitabilno, što ga čini atraktivnim za ulaganja. Osim toga, neke slovenske dionice nude atraktivne cijene, visoke isplate dividende, stabilno poslovanje i niske razine duga.

Tagovi: Slovenija, Ljubljanska borza, Petrol, Krka, Cinkarna, Telekom slovenije
PROČITAJ I OVO
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE