GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skromni junak Filip Zubčić

Skromni junak Filip Zubčić
NIZ USPJEHA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2020 / 22:27
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Kažu da se tijelo svakih sedam godina obnavlja. Nakon 2013. i zadnje hrvatske veleslalomske pobjede u Svjetskom kupu u Kranjskoj gori, hrvatsko skijanje je, po kralju Ivici Kosteliću, ustoličilo novog hrvatskog kralja skijanja Filipa Zubčića.

Pobjedom u Naebu, četvrtim mjestom u Garmischu, te drugim mjestom u Adelbodenu, Zubčić je osvojio i drugo mjesto u veleslalomu u Hinterstoderu te si time otvorio realnu mogućnost da u iduće dvije preostale utrke osvoji mali kristalni globus. 

Zubčić, vjerojatno nije ni svjestan kakvu je navijačku renesansu pokrenuo. Iako nepravedno marginaliziran od medija, svojom upornošću i ustrajnošću, vratio je navijače pred ekrane. ''Zubčić skija!'' – oduševljeno je viknuo moj mali prijatelj Dorijan iz Vinkovaca pozivajući baku, sestru i mamu da se smjeste pred televizor.

Na telefonskoj vezi tajac idućih dvije minute i potom klicanje i navijanje kao da su u Adelbodenu. Po komentarima na društvenim mrežama, sve aktualne teme od korone, do raskola u HDZ-u pa do agonije imigranata pale su u vodu. Čak ni sveprisutno ismijavanje Dore i slobodnih zidara više ne nalazi mjesta na profilima oduševljenih navijača. Zubčić je, nakon godina krvi, znoja i suza nadomak svom snu - 26 bodova, tako malo i tako puno. No, ono što impresionira je njegova skromnost. U intervjuu koji je vodio proslavljeni Ivica Kostelić, mladi skijaš počinje s ''Evo nam još jednog odličnog rezultata!'' Ističe timsku pobjedu, jer uz njegov talent tu su i serviser skija, trener i ostatak ekipe.

Pri kraju intervjua iskreno sa žaljenjem konstatira da njegov slovenski konkurent Žan Kranjec nije imao svoj dan. U danu kad mu je dozvoljeno biti najvećim, Zubčić samo mudro zaključuje: ''Do kraja sezone idemo samo jako!'' – opet ''mi''. A kako se postaje pobjednikom otkrio je u jednom dahu: ''Uvijek sam mislio da kad pobijediš treba nastaviti pobjeđivati, biti na vrhu, tako se postaje šampionom!'' Uistinu, da bi osvojio mali kristalni globus, Zubčić će morati biti oba puta na postolju; i u Kranjskoj gori i u završnici Svjetskog kupa u Cortini d'Ampezzo.

Čeka ga izuzetno težak zadatak koji uz fizičku zahtijeva i psihičku spremu. Uz njegovu odlučnost i pozitivnu energiju sve brojnijih navijača, te ''idemo samo jako,'' do zadnjeg trenutka ćemo vjerovati u pobjedu. Kad su mu rekli da je u životnoj formi, odgovorio je da njegove godine tek dolaze. I njegove i ostalih mladih skijaških reprezentativaca koji nižu uspjehe u slalomu. Veliki je ovo preporod za naš sport, a budi nam i nadu u uspješnu zimsku olimpijsku godinu.

Dečki zaslužuju svu našu potporu, sponzorsko strpljenje u razvoju rezultata kako u muškoj tako i u ženskoj selekciji. Recept je odlučnost, volja, ustrajnost i…samo jako! Veliko bravo za Filipa Zubčića koji je na lauf do ostvarenja sna.

Tagovi: Filip Zubčić, Ivica Kostelić, Žan Kranjec
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE