GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordan uzlet na Wall Streetu, investitore ne brine rast zaduženosti

Rekordan uzlet na Wall Streetu, investitore ne brine rast zaduženosti
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2023 / 08:20
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Loše vijesti za gospodarstvo ponovno su bile dobre vijesti za Wall Street: otvaranje radnih mjesta u SAD-u bilo je niže od predviđanja u listopadu, što je potaknulo burzovne indekse jer bi Fed doista mogao odustati od podizanja kamatnih stopa. Pao je dolar, pale su i cijene nafte.

Najveća svjetska ekonomija u listopadu je otvorila neto 150 tisuća radnih mjesta, što je nešto manje od prognoze (170 tisuća) i znatno manje nego u rujnu (297 tisuća). Stopa nezaposlenosti porasla je na 3,9 posto. Očito, visoke kamate (Fed ih je u oštroj kampanji podigao s nule na razinu između 5,25 i 5,50 posto) samo ostavljaju tragove posvuda, a posebno na tržištu rada, što je preduvjet da središnja banka stane na put. namjere. Stopa nezaposlenosti porasla je na 3,9 posto. Čak i prosječna satnica, uz rast od samo 0,2 posto u listopadu, budi nadu da inflatorni pritisci popuštaju. Kao što je poznato, Fed je zauzeo beskompromisan pristup smanjenju inflacije (prema ciljanih dva posto) i, barem zasad, ne "smeta" ako to gospodarstvo dovede na rub recesije.

Uz snažan rast u trećem tromjesečju - BDP (prilagođen godišnjoj razini) porastao je za 4,9 posto (što je briljantan uspjeh u usporedbi s Europom, gdje je rast zaustavljen) - recesija u SAD-u se čini daleko, ali nije sasvim tako. Rast je najvećim dijelom bio potaknut potrošnjom, koja je pridonijela rastu BDP-a s 2,7 postotnih bodova. No, potrošači su se, posebice pri kupnji trajnih dobara, vidno zaduživali (dug na kreditnoj kartici dosegao je novi rekord – u prosjeku iznosi 5900 dolara po potrošaču) ili trošili ono što su uštedjeli tijekom epidemije. Pozornost treba obratiti i na državnu potrošnju koja je gospodarskom rastu od 4,9 posto pridonijela s 0,8 postotnih bodova. Značajno je da je ukupni BDP SAD-a porastao za 414,3 milijarde dolara između trećeg tromjesečja 2022. i trećeg tromjesečja 2023., dok je javni dug porastao za nevjerojatnih 1,3 bilijuna dolara u istom razdoblju, na ukupno 33,6 bilijuna dolara ili 33,6 bilijuna dolara. Dakle, za svaki dolar dodatnog gospodarskog rasta, SAD je posudio tri dolara više.

MSCI-jev indeks svjetskih dionica porastao je 4,3 posto u proteklih pet dana, što je njegov najveći tjedni rast od studenog. To vrijedi i za vodeće burzovne indekse u New Yorku. Dow Jones porastao je za pet posto, Nasdaq za 6,6 posto, a spomenimo ovaj put i indeks Russell 2000. Razumljivo je da Russell nije mogao pratiti Nasdaq. Prošli je mjesec Russell 2000 čak dosegao najnižu razinu u tri godine, ali sada je skočio za sedam posto na tjednoj bazi, brišući sve ovogodišnje gubitke. Na Wall Streetu je nakon tri loša mjeseca ponovno zasjalo svjetlo nade za šire tržište. Tim više što se studeni smatra jednim od najprofitabilnijih mjeseci. Gledamo li samo podatke nakon 1950. godine, ovo je čak i najbolji mjesec u godini mjereno S&P 500. U proteklih jedanaest godina samo je jedan studeni bio negativan (2021.).

U međuvremenu, sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata bliži se kraju. Apple je u trećem kvartalu ove godine povećao dobit u odnosu na isto razdoblje lani s 20,72 milijarde dolara na 22,96 milijardi dolara. Dionice su u petak ipak skliznule za pola posto. "Problem" je što su prihodi pali 0,7 posto na 89,50 milijardi dolara. Tvrtka iz Cupertina već četiri kvartala zaredom ima niže prihode, a kada je u pitanju prodaja iPhonea, suočava se sa značajnim izazovima, posebice na kineskom tržištu, gdje je Huawei u listopadu preuzeo vodeću poziciju po tržišnom udjelu ( Huawei: 23,33 posto; Apple: 22,21). Izgledi za tekuće tromjesečje također nisu ohrabrujući, a ulagači se pitaju je li Apple s tržišnom kapitalizacijom od 2,76 bilijuna dolara s pravom još uvijek najvrednija tvrtka na svijetu.

Tagovi: Wall Street, Nasdaq, Dow Jones, dug, zaduženost
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE