GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rastrojeni pojedinci, bolesno društvo

Rastrojeni pojedinci, bolesno društvo
PUCNJI NA MARKOVU TRGU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2020 / 19:58
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Duboko sam potresen pucnjavom na Markovu trgu, pa potom samoubojstvom mladog čovjeka. Ako smo devedesetih pjevali ''Trešnju'' na jedan način, u 21. stoljeću ju možemo parafrazirati sa ''…što to ima u ljudima tužno da oduzimaju drugima živote…''

Stravičan je osjećaj kad vidiš da na društvenim mrežama postoje tisuće zagovornika istjerivanja pravde ubojstvom. Iako će se kroz psihijatrijsku forenziku istraživati uzroci samog suludog čina mladića koji si je oduzeo život, normalan čovjek s pravom želi da se provede i forenzičko ispitivanje samog društva.

Davno smo pisali kolumnu o naciji na prozacu, o općoj depresiji i bezizlaznosti. Pokušaj upada u Banske dvore s kalašnjikovom i rješavanje nepravde na takav radikalan način dovodi nas sve u dvije krajnosti: letargične indiferentnosti (''prav im budi'') pa do općeg straha (''ako mogu tako bezbrižno pucati po vladi, što će tek biti s nama''). Istovar lubenica pred ulazom u Banske dvore olako je shvaćen kao politički performans.

Uslijedio je igrokaz o sigurnosti Vlade. I današnji napad na mladog policajca okarakteriziran je tek pojedinačnim pokušajem. Naravno, iza tog rastrojenog mladića zasigurno ne postoji teroristička organizacija niti je on tamo neki ''spavač''. Poruka kojom opravdava svoj čin jest ''headline'' cijelog društva koje više ne zna na koji način promijeniti kaos u kojem živimo već trideset godina.

Kad jedan tako mladi čovjek izgubi smisao i volju za životom, pa kakvo je onda, uistinu, stanje nacije? Pola milijuna umirovljenika ispod praga siromaštva, nezaposlenost, mizerne plaće, mobbing, obespravljenost osoba s invaliditetom… Zar ćemo svi uzeti strojnice u ruke i pucati jedni po drugima da bi istjerali pravdu za sebe? I trostruko ubojstvo u Splitu je doživjelo masovno odobravanje. Izgubili smo moralne vrijednosti. Tko nas je doveo u takvo stanje?

Pucnjava na Markovu trgu, pucnjava u Splitu, klub u Slovenskoj, ne treba biti previše pametan da bi sve povezali u cjelinu. Normalan čovjek koji još vjeruje u pravnu državu nadat će se brzim i oštrim promjenama u strukturi vlasti. Ovakvi propusti osiguranja na ulazu u Vladu do curenja informacija o istragama ukazuju na to da netko konačno mora odgovarati za sve to. Koga će vrh izvući za Pedra kada ništa ne štima?

Nijemi prolazak ministra zdravstva u autu kraj pogođenog policajca što leži na podu možemo okarakterizirati kao bešćutnost ili odluku djelatnika osiguranja da se zaštiti ministra od moguće ugroze jer se nije znalo koliko je uopće napadača. OK. Građani, mediji, svi mi, shvatili smo da superheroji ne postoje. Svjedočili smo brojnim malim herojima od Domovinskog rata pa do danas. Otriježnjeni smo činjenicom da smo tek porezni broj ispod maske, nebitan čim nas se ne može više iskoristiti i izmusti.

Ali, ubiti! Ne! Nikako ubiti i oduzeti nekome život.

Ni sam ne znam koliko sam puta gledao smrti u oči kroz svoj život osobe s teškim invaliditetom. Svjedočio brojnim nepravdama, lažnim obećanjima i marginalizaciji. Gledao kako mi prijatelji odlaze jer nisu imali vezu s nekim iz ''automobila''. Ubojstvo nije rješenje. Podrška samoubojici je vrisak očajnih građana da se pokrene svijest ali i savjest na Markovu trgu.

Ne ponovio se ovakav bijes, ovakav način ishođenja pravde, ovakav čin bezumlja.

Mogućnost da se bilo tko došeta sa strojnicom pred Banske dvore, stalna ugroza, strah od latentnog smrtonosnog napada jednostavno nameću pitanje kad će se Vlada i Sabor izmjestiti na neko sigurnije mjesto, a Gornji grad prepustiti turistima?

Nažalost, Hrvatska je u psihozi, a niti političari niti mediji ne pomažu rastrojenoj naciji.

Tagovi: pucnjava na Markovu trgu, Banski dvori, Vili Beroš, pravna država, Markov trg, Danijel Bezuk, Banski dvori
PROČITAJ I OVO
Grad Zagreb mora pomoći Dubravki i Borku Igrecu
APEL
Grad Zagreb mora pomoći Dubravki i Borku Igrecu
KOLUMNA - Znate li tko su Dubravka i Borko Igrec? Zagrebu nitko i ništa. Dubravka je Borkova majka. Borko je paraplegičar.
Kina nije smetala Americi ni EU sve dok nije postala uspješna u znanosti, tehnologiji i inovacijama
GEOPOLITIKA I ČINJENICE
Kina nije smetala Americi ni EU sve dok nije postala uspješna u znanosti, tehnologiji i inovacijama
ANALIZA - Dugo razdoblje američke supremacije, koje je ponekada imalo destruktivne crte, a ponekad je vladao red i mir, nije više u interesu modernog svijeta.
Čeka li nas majka svih lomova na tržištima kapitala?
STRAHOVANJA
Čeka li nas majka svih lomova na tržištima kapitala?
KOLUMNA - Nakon prilično mirne prve polovice godine (usprkos svim ludnicama s mem dionicama i kriptovalutama), veća se volatilnost vratila na Wall Street, a jači dolar sve je to pratio.
Inflacija raste, ali dionička tržišta trebala bi ostati pozitivna
CIJENE I TRŽIŠTA
Inflacija raste, ali dionička tržišta trebala bi ostati pozitivna
ANALIZA - Potrošači će početi trošiti svoju sada veću uštedu u drugoj polovici godine i bit će više kredita za kućanstva. To će povoljno utjecati na cijene dionica poduzeća u drugoj polovici godine.
Ovi sektori su najveći dobitnici i gubitnici krize u Hrvatskoj
ANALIZA
Ovi sektori su najveći dobitnici i gubitnici krize u Hrvatskoj
ANALIZA -  Ukupni poslovni prihodi analiziranih subjekata iz najpogođenijih djelatnosti su u 2020. godini pali na 18,8 milijardi kuna, tj. za otprilike 9 milijardi kuna, odnosno 32%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE