GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast Wall Streeta koncentriran u rukama šašice dionica

Rast Wall Streeta koncentriran u rukama šašice dionica
AI KAO POKRETAČ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2024 / 08:55
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Burze su se već u prva dva mjeseca ove godine imale povrat koji bi bio prostojan i za cijelu godinu. AI dionice glavni su pokretač rasta.  Bitcoin je skočio iznad 60 tisuća dolara. Je li vrijeme za djelomičnu rotaciju i ulazak u sektore gdje su procjene povoljnije?

Teško je biti pametan u ovakvim uvjetima. Naravno, postoje argumenti za daljnji rast rizičnih ulaganja, ali nije teško zamisliti scenarij u kojem bi stvari vrlo brzo mogle krenuti u negativnom smjeru. Procjene su trenutno stvarno visoke. Koliko će umjetna inteligencija uspjeti povećati prihode kompanija poput Microsofta i Facebooka, odnosno koliko će potrošači biti spremni platiti više za ovaj račun? Tu treba biti oprezan, ali vjerujem da će umjetna inteligencija dovesti do nekih ušteda i veće učinkovitosti. Umjetna inteligencija u svakom slučaju ima smisla, ali s investicijske strane, nakon ovog strelovitog rasta, ovaj sektor je možda otišao malo predaleko. Najeklatantiniji primjer je, naravno, Nvidia, čija je tržišna vrijednost od dva trilijuna dolara veća od zbroja svih 40 kompanija uključenih u frankfurtski DAX).

Rast Wall Streeta gotovo je stalan od listopada, s indeksom S&P 500 koji je porastao za 25 posto od kraja listopada, gurnuvši ga već 13 posto iznad svog 200-dnevnog pomičnog prosjeka — fenomen koji se viđa samo u pet posto dana trgovanja. Njegova vrijednost u petak (5137 bodova) gotovo je šest posto viša od prosinačke prosječne vrijednosti prognoze stratega Wall Streeta (4861 bod). Međutim, rast ima jednu manu - koncentriran je u svega nekoliko tvrtki, uglavnom iz tehnološkog sektora. Najvećih 10 kompanija unutar indeksa S&P 500 trenutno predstavlja čak 32 posto ukupnog indeksa. Ovako visoka koncentracija šačice tvrtki nije viđena barem 40 godina. I još jedna zanimljivost: u popularnom svjetskom indeksu MSCI World američke dionice čine 70% udjela!

U petak je Dell Technologies potvrdio koliko euforični ulagači mogu biti kada tvrtka izvješćuje o snažnoj dobiti potaknutoj umjetnom inteligencijom. Dionice su poskupjele više od 30 posto! Na Wall Streetu je rast u prva dva mjeseca godine tradicionalno važan temelj za daljnji bikovski trend. Nakon 1950. godine, uz samo jednu iznimku (1987.), pozitivno raspoloženje nastavilo se iu sljedećih 12 mjeseci, nakon što su prvi mjeseci godine bili pozitivni. Iako trenutno nema naznaka preokreta, neki veliki igrači već signaliziraju da su stvari otišle predaleko. “Insajderi” sve više prodaju dionice, a slavni milijarder Warren Buffett, prvi čovjek financijskog holdinga Berkshire Hathaway, u portfelju svoje tvrtke drži rekordnih 167,6 milijardi dolara. Navodno trenutno ne vidi prave investicijske prilike i čeka da neka kriza, možda i recesija, sruši tečajeve.

Da već tražimo prilike, a ne u "rastućim" dionicama (kao što je Nvidia), našli bismo ih u takozvanim "vrijednim" dionicama (dionice niže vrijednosti, općenito iz zrelih industrija koje isplaćuju visoke dividende, a tvrtke su ne previše osjetljiv na više kamatne stope). Oni su još uvijek prilično jeftini u usporedbi s cjelokupnim tržištem. U New Yorku se dionicama zdravstva trguje po cijeni od oko 19 puta većoj od zarade, a energetskim dionicama po cijeni od 12 puta većoj. To je znatno ispod prosjeka tržišta u New Yorku, gdje je višestruki P/E već 21.

Tagovi: wall street, nvidia, nasdaq, microsoft, meta, facebook, buffett
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE