GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast maloprodaje u SAD-u onijet će višu inflaciju, ali i rast kamatnih stopa

Rast maloprodaje u SAD-u onijet će višu inflaciju, ali i rast kamatnih stopa
POMIJEŠANI SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2023 / 08:26
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Porast maloprodaje u SAD-u u rujnu odražava jače povjerenje potrošača i veću potrošnju od očekivane.

Bez prodaje automobila, rast prodaje i dalje ukazuje na stabilnost maloprodajnog sektora. To nije samo pozitivan znak za gospodarski rast, već također podupire veću inflaciju. Stoga u budućnosti možemo očekivati dulje razdoblje povećanja kamatnih stopa u SAD-u.

Visoka razina američke maloprodaje odrazila se na dobit Procter & Gamblea (P&G) u trećem tromjesečju, jedne od vodećih svjetskih kompanija na području robe široke potrošnje. Tvrtka je izvijestila o zaradi po dionici od 1,83 dolara, što je 6,34 posto više od predviđanja, dok je prihod u trećem tromjesečju iznosio 21,87 milijardi dolara, 1,34 posto više od očekivanja.

Marže tvrtke porasle su zbog pada cijena pojedinih ulaznih sirovina, dok je konačna prodaja u trećem kvartalu bila po višim cijenama. P&G je u trećem tromjesečju ove godine ostvario EBITDA maržu od 29,56 posto, dok je u prethodnom tromjesečju iznosila 23,51 posto, au istom razdoblju lani 27,17 posto. Kao rezultat ovogodišnjeg zahlađenja gospodarstva u Kini, neke su ulazne sirovine poskupjele za tvrtke u pojedinim sektorima, dok za krajnje potrošače i dalje postižu više cijene. Naravno, kada se maloprodaja smanji, tvrtke iz sektora koji trenutno bilježe veće marže počet će snižavati cijene zbog konkurencije.

Gospodarstva SAD-a i eurozone suočavaju se s različitim signalima. Ove godine kućanstva kao krajnji potrošači i javne investicije (fiskalna politika) štite gospodarstva od mogućeg pada gospodarskog rasta. Dok neki sektori ukazuju na rast i stabilnost, drugi već pokazuju znakove usporavanja. Ipak, čini se da je gospodarska situacija u SAD-u bolja nego u Europi.

Pad inflacije u rujnu i deflacija kod energenata, posebice u Njemačkoj, gdje se, među ostalim, bilježi veliki pad građevinske aktivnosti, ukazuju na smanjenje cjenovnih pritisaka u Europi. Na to ukazuje i pad inflacije u osnovnim dobrima i uslugama. To bi Europskoj središnjoj banci (ECB) moglo dati više prostora za radnje poput smanjenja kamatnih stopa ili kvantitativnog popuštanja, prije nego što se sada općenito očekuje. Ukratko, moguće je da će ECB zbog slabijeg stanja u Europi ublažiti svoju restriktivnu politiku pred američkom središnjom bankom (Fed).

Trenutno živimo u razdoblju u kojem sigurne vrijednosnice poput američkih državnih obveznica često ostvaruju veće povrate od rizičnijih ulaganja poput dionica na tržištima koja se smatraju kolijevkom kapitalizma. Primjećujemo to uglavnom zbog visokih tržišnih procjena na američkom tržištu dionica u usporedbi s europskim i domaćim tržištima. Prinosi na obveznice također su veći u SAD-u: prinosi na 6-mjesečne trezorske zapise već iznose 5,6 posto, dok su prinosi na državne obveznice u Europi niži.

Tagovi: maloprodaja, Pocter&Gamble, američka ekonomija, inflacija, kamatne stope, kamate
PROČITAJ I OVO
Investitori zanemarili Powellove riječi i nastavili podizati cijene dionica
NASTAVAK OPTIMIZMA
Investitori zanemarili Powellove riječi i nastavili podizati cijene dionica
KOLUMNA - U prosinac, drugi najbolji mjesec po isplativosti, burze ulaze možda čak i s previše optimizma i pomalo nerealnim očekivanjima da će Fed već u ožujku početi snižavati kamate. Sve investicije jure prema gore, čak su i cijene zlata rekordno visoke.
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
SLOVENSKO TRŽIŠTE
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
ANALIZA - Kraj godine pravo je vrijeme za kratku usporedbu slovenskoh burzovnog tržišta sa svjetskim.
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
VAL KUPNJI
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
KOLUMNA - Uz sve veću vjerojatnost da će središnje banke uspjeti postići meko prizemljenje za gospodarstvo, burzovni ulagači dobivaju krila i vjeruju da će iduća godina donijeti nove rekorde.
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
OPTIMIZAM
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
KOLUMNA - Ako su potrošači na Crni petak uhvatili brojne popuste, ulagači nisu imali tu priliku na burzama jer su indeksi u studenom značajno porasli zbog naznaka da Fed neće ponovno dizati kamate, pa je teško govoriti o povoljnim procjenama.
Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KAMATNE STOPE
Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KOLUMNA - Posljednjih tjedana investitori, analitičari i upravitelju imovinom. postavljaju si jedno temeljno pitanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE