GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast bitcoina ovaj put na čvršćim temeljima

Rast bitcoina ovaj put na čvršćim temeljima
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2020 / 15:55
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Prosinac je donio pravo oduševljenje na tržištima kriptovaluta. Bitcoin je već u nekoliko navrata ove godine oborio rekorde.

Bitcoin je lako prešao granicu od 20.000 dolara i postavio novi rekord na 23.777 dolara, što je ponovno potaknulo maštu investitora. Budući da je ovaj superciklus manje špekulativan od onog iz 2017. godine i uključeni su najveći ulagači, velike su šanse da će se rast nastaviti.

Ovo što sada gledamo trebao bi biti samo početak, kažu optimisti. Ali možemo pročitati i upozorenja da je ovo novi balon i da je novi okrutni pad neizbježan.

David Rosenberg iz Rosenberg Research & Associates smatra da je ponuda zlata predvidljivija od ponude bitcoina. To je u potpunoj suprotnosti s onim što ističu zagovornici bitcoina.

"Svi su uvjereni da je ponuda bitcoina ograničena na 21 milijun, ali u protokolu zapravo nema ničega što bi ukazivalo na to da se ponuda ne može povećati nakon što se dostigne ta granica", rekao je Rosenberg za Bloomberg.

Euforiju smiruje i ekonomistica Whitney Tilson, bivša menadžerica hedge fonda koja je točno predvidjela pucanje mjehura kriptovaluta u 2017. godini.

"Život će biti ljepši i uspješniji ako izbjegavate kriptovalute", kaže Tilson, koja, međutim, priznaje da cijena bitcoina može iznositi i 100 i milijun dolara. Ne preporučuje se shortanje kojeg investitori ostvaruju kad cijena bitcoina padne:

"Nikad ne bih kratio niti jednu kriptovalutu, a ironično - iz istog razloga - također nikada ne bih posjedovao nijednu kriptovalutu. Oni nemaju suštinsku vrijednost."

Tilson je povukla još nekoliko usporedbi s 2017. Prema njezinim riječima, ovaj se put rast kriptovaluta temelji na boljim temeljima, jer je u to vrijeme bilo uključeno mnogo neobrazovanih investitora, a ovaj put u pozadini je "pametan novac" velikih ulagača.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, dolar, David Rosenberg, Rosenberg Research & Associates, tržište kriptovaluta, rudarenje bitcoina
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE