GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proljeće u znaku bitcoina, slijedi dugo očekivani halving

Proljeće u znaku bitcoina, slijedi dugo očekivani halving
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2024 / 09:10
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Vodeće burze završile su prvo tromjesečje u ohrabrujućoj atmosferi. Njujorški S&P 500 dobio je gotovo pola posto u prošlom tjednu i deset posto u cijelom tromjesečju, označavajući najbolje početno tromjesečje od 2019.

Na mjesečnoj razini, indeksi su jurili prema gore već pet mjeseci zaredom. Ove godine nije bilo veće korekcije. Optimizam je potaknut očekivanjima da će gospodarstvo uspjeti u mekom prizemljenju (ili da će se inflacija smanjiti bez recesije), a dionice nastavljaju blistati, gdje su u pozadini velika očekivanja o procvatu umjetne inteligencije (Nvidia, Meta. ..).

Čini se da ni Fed ne može pokvariti igru i neće biti panike ako tri puta ove godine ne smanji kamate. Guverner Powell rekao je u petak da Fed neće žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa.

Na mjesečnoj razini, tri vodeća burzovna indeksa u New Yorku jure prema gore već pet mjeseci zaredom. Nedavno su dionice društvene mreže Reddit počele kotirati na NYSE. Inicijalna javna ponuda (IPO) bila je vrlo uspješna, kao i debi na burzi, jer je burza brzo procijenila tvrtku na gotovo 10 milijardi dolara. Ali u posljednja dva dana trgovanja prošlog tjedna došlo je do obrata, s padom dionica za 25 posto (uglavnom jer su rukovoditelji kompanija počeli jače prodavati dionice "svoje" kompanije) da bi pale ispod 50 USD, niže nego prvog dana trgovanja na 21. ožujka.

Tjedan je obilježila i odluka saveznog suda na Manhattanu da osudi bivšeg čuda od kripto industrije Sama Bankmana Frieda na 25 godina zatvora zbog prijevare u ukupnom iznosu od oko 10 milijardi dolara. Spektakularni kolaps FTX burze u studenom 2022. jako je uzdrmao temelje kripto tržišta, bitcoin je tada pao na 15 tisuća dolara, ali se veličanstveno oporavio. Trenutno vrijedi oko 70.000 dolara. U travnju slijedi važan događaj, prepolovljenje.

Kako je misteriozni Satoshi Nakamoto napisao u protokolu, za svakih 210 tisuća izrudarenih blokova (to je oko četiri godine), nagrada rudarima se prepolovljuje sve dok ponuda ne dosegne konačnih 21 milijun. Ovog puta "halving" će biti četvrti, nagrada će biti prepolovljena sa 6,25 na 3,125 bitcoina. Ako trenutno rudari dnevno generiraju 900 bitcoina, po novome će ih biti 450. Sva dosadašnja prepolovljenja znatno su poskupila bitcoin. U potonjem slučaju, u svibnju 2020. cijena bitcoina bila je nešto ispod 9.000 dolara, ali godinu dana kasnije bila je više od 50.000 dolara (više od 500% rasta).

Tagovi: bitcoin, halvin, reddit, nasdaq, dow jones, powell, kamate, fed
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE