GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prokletstvo Zlatne kune

Prokletstvo Zlatne kune
PODUZETNIŠTVO U HRVATA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2021 / 19:10
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Podnaslov ove priče bi mogao glasiti: "nije važno koliko traje, samo da se ja namirim".

Svojedobno smo svjedočili jednoj analizi podjele Zlatnih kuna Hrvatske gospodarske komore o uspješnosti njihovih dobitnika. Jedan broj njih je propao, veći broj bio je kazneno prijavljen za razne prijestupe gospodarskog kriminala, a manji broj njih je opstao i nastavio uspješno raditi. Svi oni su, jasno, takav je zakon, članovi Hrvatske gospodarske komore.

Moraju biti, pa je ona izmislila način da se barem nekima oduži glamuroznom predstavom podjele Zlatnih kuna. Sada bi je svi ostavili, napustili jer su shvatili da od nje nema ama baš nikakve koristi.

Ništa bolje dane ne proživljava još jedna udruga gospodarstvenika, činjenica formirana na dragovoljnoj osnovi, Hrvatska udruga poslodavaca. Zbog same dragovoljnosti članstva nju njeni višegodišnji podupiratelji, osnivači napuštaju. Navode razne razloge, javnost pak špekulira o pravoj pozadini. Istinu možda saznamo kada neki od njenih prvaka, ili bivših prvaka dožive sudbinu dobitnika Zlatne kune.

U oba slučaja bio je u nekim vremenima isti glavni glumac, ali i režiser, Ivica Todorić. Kako je završio svima je poznato, ali i to da je Zlatna kuna bila njegova omiljena zvjerka, a Hrvatska udruga poslodavaca pomoćna poluga uspjeha, on ju je i osnovao. Kroz obje ove organizacije smjenjivali su se isti i glumci i režiseri. Nastup u hrvatskim medijima bio im je zajamčen pričom o uspjehu iz snova, ali i izdašno plaćenim reklamama. Špekuliralo se čak do te mjere da se pretpostavljalo koji je medij čija marketinška agencija.

I kako to obično biva, evo na pladnju i friškog primjera. Jedna poznata i lokalno cijenjena poduzetnica isisala je iz državne kase milijune na račun pomoći i skrbi za starije i nemoćne. Usput je vlasnica i jednog objekta, termi, za odmor i rekreaciju. Policija kaže u kaznenoj prijavi, dijelili su dobit između sebe a porez i državu koja im je davala milijune, zaboravili su. Ali, bili su uspješni, možda su još uvijek jer su na slobodi i rade, a PR i marketing odradili su ostatak posla, barem na lokalnoj razini.

I što nakon svega ovoga misliti o poduzetništvu, marketingu, odnosima s javnošću, komuniciranju. Uložiti u marketing, medije pokazuje se kao jedna od najboljih investicija. Istina, kratkoročna, ali ionako nitko nije vječan. Svi oni "uspješni" na slobodi su, uživaju u svojim velebnim nekretninama, neki ih i iznajmljuju i zarađuju, neki nastavljaju s poslovanjem, a u međuvremenu s odvjetničkim uredima svoju teško stečenu imovinu, kako se u narodu kaže da deset prstiju, raspoređuju po članovima obitelji i nekim novim firmama, tvrtkama ili seljački rečeno poduzećima.

P.S. Papir i mediji, neki i u najboljoj namjeri, podnose sve. A dokad ćemo mi, "obični smrtnici", u Zlatnim kunama vidjeti uzore, ovisi i o vama, poštovani čitatelji.

Fotografija: amphincy.com

Tagovi: poduzetnici, Zlatna kuna, Ivica Todorić, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca, marketing
PROČITAJ I OVO
Što čeka Zagreb nakon Milana Bandića?
KRAJ JEDNE ERE
Što čeka Zagreb nakon Milana Bandića?
KOLUMNA -  Zagreb, koji je u financijskom neredu čije će se dimenzije tek otkrivati, traži višeslojnu rekonstrukciju. Rekonstrukciju razrušenog i devastiranog grada, rekonstrukciju proračuna, političke moći, davno obećane i kreditom ''financirane'' obnove vodovoda i infrastrukture.
Posljednji ples na tržištu nafte
NAFTA
Posljednji ples na tržištu nafte
KOLUMNA - Od američkih izbora u studenom cijena nafte porasla je za gotovo 70 posto, što je daleko najveći rast u tako kratkom vremenu.
Kako, zapravo, biraju građani Hrvatske?
PREFERENCIJE
Kako, zapravo, biraju građani Hrvatske?
KOLUMNA - Zašto ovo uopće pišem kada je to jednostavno tako? Birači, nažalost još uvijek u većini izlaze na izbore da bi na listićima zaokružili "našega" pa zavrijedio on to ili ne.
Tko je ubio Imunološki zavod?
ODGOVORNOST
Tko je ubio Imunološki zavod?
KOLUMNA - Pokušavam ne vjerovati pričama da su vrijedni ostaci Imunološkog zavoda već dio poslovnog plana nekog stranog farmaceutskog imperija.
Anksioznost i depresija postaju nove prijetnje zdravlju nacije
POSLJEDICE
Anksioznost i depresija postaju nove prijetnje zdravlju nacije
KOLUMNA - Psihoza kojom smo svakodnevno izloženi dovela nas je u stanje očaja pa posežemo za brzim ''rješenjima'' za svoje probleme.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE