GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preuzimanje OMV-a u Sloveniji dobra vijest za MOL i Inu, ali i za Rafineriju Rijeka

Preuzimanje OMV-a u Sloveniji dobra vijest za MOL i Inu, ali i za Rafineriju Rijeka
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2021 / 10:07
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Ina i MOL postigli su jučer dogovor o stjecanju OMV-ovog 92,25-postotnog udjela u OMV-u Slovenija, a transakcija uključuje 120 maloprodajnih mjesta u Sloveniji i veleprodaju preuzete kompanije.

Procjenjuje se da bi posao mogao biti vrijedan oko 300 milijuna eura.

Ina već drži 7,75 posto udjela u OMV-u Slovenija, a sukladno dogovoru namjerava ga povećati na 33 posto, kaže se u Ininim priopćenju, u kojemu se ne navodi vrijednost transakcije.

OMV Slovenija d.o.o. upravlja drugom po veličini maloprodajnom mrežom u Sloveniji od 120 maloprodajnih mjesta, koje posluju pod četiri brenda: OMV (108), Euro Truck (4) i Avanti/DISKONT (8). Nakon akvizicije Ina i MOL će postati stopostotni vlasnici te imovine.

"S 48 MOL-ovih i pet Ininih brendiranih maloprodajnih mjesta u Sloveniji, MOL Grupa trenutačno je treći igrač na slovenskom maloprodajnom tržištu. Zahvaljujući potencijalnoj transakciji, MOL i Ina, odnosno MOL Grupa, bi mogla imati 173 maloprodajna mjesta u Sloveniji"

Analitičari Intercapitala smatraju kako je riječ o logičnom i dobrom potezu jer valja uzeti u obzir kako je OMV Slovenija imao 803 milijuna eura prihoda na godišnjoj razini te neto dobit od gotovo 25 milijuna eura, pokazuuju podaci za 2019. Konsolidacija će dovesti i do nižih distribucijskih troškova i povećanja ekonomije opsega. Uz to, OMV-ove crpke u Sloveniji imaju dobre lokacije na kojima je u idućim godinama moguće ostvariti rast fizičke prodaje.

OMV-ovo napuštanje Slovenije nije iznenađenje s obzirom na to da je u ožujku 2020. OMV najavio program dezinvestiranja od dvije milijarde eura do kraja 2021. godine. Tvrtka je napredovala 2020. godine i bila u mogućnosti potpisati ugovore za tri imovine prvog paketa prodaje : prodaja 51% udjela u plinskoj logističkoj podružnici Gas Connect Austria, prodaja benzinskih crpki OMV-a u Njemačkoj i prodaja upstream poslovanja u Kazahstanu. Zatvaranje sve tri prodaje očekuje se 2021. godine. Ukupno će prvi paket dovesti do značajnog učinka razduživanja od više od milijarde eura.

Transakcija je dobra vijest i za Hrvatsku, točnije za Rafineriju Rijeka jer sad više nema nikakve sumnje da će se realizirati najavljena velika ulaganja u riječku rafineriju.

Iz Rijeke se u ovom trenutku može samo djelomično opskrbljivati ta maloprodajna mjesta u Sloveniji. Najprirodnije je i najnormalnije da Ina preko Rafinerije Rijeka bude dobavljač ovih maloprodajnih mjesta u Sloveniji, bilo preko Luke Koper, bilo cestovnim putem. U svakom slučaju, Slovenija je prirodno tržište za Rafineriju Rijeka.

Na kraju, ali ne i najmanje važno. Analitičari primjećuju i širu sliku o sve većoj prisutnosti mađarskih investicija u Sloveniji. Nedavno je OTP banka preuzimanjem NKBM-a postala glavni igrač na bankarskom tržištu Slovenije. Prema lanjskom stanju, Mađarska sa 460 milijuna izravnih investicija u Sloveniji nije bila na vrhu zemalja ulagača, što se sada jako mijenja. Mađarske kompanije su spretno iskoristile povlačenje međunarodnih korporacija u Sloveniji jer su "među rijetkima" koja imaju velik kapital i interes da toliko investiraju na slovensko tržište, a imaju i ambicije regionalnog širenja.

Tagovi: OMV Slovenija, MOL, kompanija Ina, Istrabenz, Rafinerija Rijeka, kompanija MOL, SOCAR, Petrol
PROČITAJ I OVO
Može li embargo EU-a na uvoz ruske nafte izazvati novi cjenovni šok na tržištu nafte?
NAFTA
Može li embargo EU-a na uvoz ruske nafte izazvati novi cjenovni šok na tržištu nafte?
ANALIZA - Nedavni pad cijena nafte na razine koje nisu zabilježene od početka ove godine ne znači da su turbulencije na tržištu nafte završene.
Credit Suisse kao loš podsjetnik na Lehman Brothers
SUNOVRAT
Credit Suisse kao loš podsjetnik na Lehman Brothers
ANALIZA - Nakon prilično ozbiljnih potresa u rujnu, Wall Street je ovaj tjedan snažno porastao, Dow Jones ponovno je iznad 30 tisuća bodova, a oporavile su se i ostale investicijske klase. Brent nafta sada je iznad 90 dolara, bitcoin iznad 20 tisuća dolara.
Crvena boja na Wall Streetu dominira već tri uzastopna kvartala
TRŽIŠNI SIGNALI
Crvena boja na Wall Streetu dominira već tri uzastopna kvartala
KOLUMNA - Burze su preživjele crni rujan, a time i treće uzastopno negativno tromjesečje. Ovo se na Wall Streetu nije dogodilo od financijske krize 2009.
Funta tone; rast dolara mogao bi postati ozbiljan problem
VALUTE I TRŽIŠTA
Funta tone; rast dolara mogao bi postati ozbiljan problem
KOLUMNA - U Morgan Stanleyu upozoravaju da iznimno jačanje dolara stvara neodrživu situaciju koja bi mogla potaknuti financijsku krizu, gurnuvši njujorški indeks S&P 500 u područje između 3.000 i 3.400 bodova do sljedeće godine.
Ruski politolog: Ovo će biti Putinov kraj
PREDVIĐANJA
Ruski politolog: Ovo će biti Putinov kraj

KOMENTAR - Putinov prešutni dogovor s narodom bio je da ga neće dirati dok je odan i ne miješa se u politiku. Sada ga šalje na front. Tako će užasi iz Ukrajine ući u svaki ruski dom.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE