GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell ohladio tržišta; zasad bez spuštanja kamatnih stopa

Powell ohladio tržišta; zasad bez spuštanja kamatnih stopa
HLAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2024 / 07:58
Autor: Maja Marković
KOLUMNA - Gotovo godinu dana nakon kolapsa triju američkih banaka, koji je ozbiljno uzdrmao financijski sustav, Wall Street se ponovno suočava sa sličnim bolesnicima, a srž problema ovog puta dolazi iz sektora nekretnina.

Tržište komercijalnih nekretnina, vrijedno čak 20 trilijuna dolara (20 tisuća milijardi), našlo se u problemima zbog visokih kamata, piše CNN. Desetljetno razdoblje ultraniskih kamatnih stopa i lakog pristupa kreditima donijelo je mnoge rizike koje su ulagači ignorirali sve dok kamatne stope središnje banke nisu skočile u nebo od ožujka 2022. Od tada procjena ureda, proizvodnih hala, radionica i drugih komercijalnih nekretnina klizi prema dolje, što zadaje glavobolje srednjim bankama. Cijeli bankarski sustav u svojim bilancama ima 2,7 trilijuna dolara zajmova za komercijalne nekretnine, a prema podacima Goldman Sachsa, čak 80 posto tih zajmova ide manjim regionalnim bankama koje ne spadaju u kategoriju "prevelike da bi propale". Oni su, dakle, premali i nedovoljno važni da bi ih država mogla spasiti ako dođu u nevolju.

Većina duga (više od 2,2 trilijuna dolara) dospijeva do kraja 2027. Ulagače je prošli tjedan prestrašio New York Community Bancorp, koji je izvijestio o iznenađujuće visokom gubitku od 252 milijuna dolara u zadnjem kvartalu prošle godine nakon što je banka imala profit od 172 milijuna dolara u istom razdoblju 2022. Loši krediti su u porastu, a sve to proizlazi iz krize poslovnih nekretnina. Dionice su jučer izgubile još 22 posto, a cijena im se ove godine više nego prepolovila (-60%). Podsjetimo, u prosincu je američki Odbor za financijsku stabilnost, u kojem je i guverner Feda Jerome Powell, objavio izvješće u kojem su komercijalne nekretnine navedene kao najveći potencijalni rizik za financijsku stabilnost sustava.

Za sada, naravno, tržišta dionica, gledano u cjelini, još uvijek uglavnom ignoriraju te rizike. Pohlepa i dalje prevladava, tri glavna njujorška burzovna indeksa češće su u rasponu rekordnih vrijednosti, frankfurtski DAX jučer se hrabro pomaknuo iznad 17 tisuća bodova i dosegnuo povijesni vrhunac. Na Wall Streetu je tjedan započeo oprezno i ponedjeljkom padom indeksa. Razlog su komentari guvernera Jeromea Powella da se najvjerojatnije ne očekuje smanjenje kamatnih stopa u ožujku. Vjerojatno su analitičari koji su predviđali smanjenje kamatnih stopa u ožujku bili previše optimistični (i iznad svega, vrlo glasni) i zanemarili da američko gospodarstvo još uvijek otvara iznadprosječna radna mjesta, a inflacija jenjava, tako da potreba za nižim kamatnim stopama nije .

U međuvremenu, sezona kvartalnih zarada u punom je jeku u SAD-u. Kompanije unutar indeksa S&P 500 trebale su u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu povećati dobit u prosjeku za 1,6 posto, no ako se u izračunu ne uzmu u obzir dionice iz skupine "sedam veličanstvenih", dobit bi biti manji za osam posto. Nije ni čudo da su dionice Amazona, Mete, Microsofta i Nvidije zaslužne za čak tri četvrtine ovogodišnjeg rasta S&P 500 indeksa (+4,5%). Velike tehnološke tvrtke prošle su godine otpustile brojne zaposlenike, što je utjecalo na znatno niže troškove i rekordnu dobit. Prošlog je tjedna bio najveći hit na Meti, jer je tromjesečna dobit (u usporedbi sa zadnjim kvartalom 2023.) skočila čak 200 posto, s 4,65 milijardi dolara na 14,02 milijarde dolara. Cijena Metine dionice lani je skočila 194 posto, a ove godine još 32 posto.

Tagovi: tržište kapitala, powell, microsoft, kamate, nekretnine, nvidia, meta, amazon
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE