GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poslovni rezultati vraćaju se u fokus investitora

Poslovni rezultati vraćaju se u fokus investitora
U FOKUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2023 / 08:33
Autor: SEEbiz
ANAKIZA - Inflacija niža od očekivane u SAD-u pozitivno je utjecala na dionička tržišta ovog tjedna. Godišnja stopa inflacije u SAD-u usporila se na 3 posto u lipnju 2023., najniže od ožujka 2021.

Usporenje je djelomično posljedica visoke razine cijena prethodne godine, kada su cijene energije i hrane naglo porasle. Cijene energije sada su niže za 16,7 posto, dok je rast cijena hrane usporen na 5,7 posto. Ovaj tjedan pad nije zabilježen samo u rastu cijena u Americi, već iu kineskom izvozu. Izvoz iz Kine pao je 12,4 posto na 285,32 milijarde dolara u lipnju 2023., što je najveći pad od veljače 2020. Ovo je nakon pada od 7,5 posto u svibnju i gore je od očekivanog pada od 9,5 posto. Među glavnim trgovinskim partnerima, izvoz u SAD pao je za 23,7 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je izvoz u EU pao za 12,9 posto. S druge strane, izvoz u Rusiju povećan je za 90,9 posto.

Posljedice djelomične deglobalizacije i viših kamata već su jasno vidljive u makroekonomskim pokazateljima. Uz sve globalne rizike i prilike, brzo možemo zaključiti da je domaće tržište Prve kotacije Ljubljanske burze i dalje vrlo privlačno za male i velike ulagače. Unatoč ovogodišnjem rastu, ovo tržište je i dalje među povoljnijim ili jeftinijim tržištem u regiji i šire. Može se pohvaliti i gotovo najnižom razinom zaduženosti, visokim dividendama i dobrim izgledima za daljnji rast. Domaći je dionički indeks u prvom polugodištu, bez isplata dividendi, ojačao gotovo 18 posto, što je više od njemačkog DAX-a i američkog S&P 500, čak i uz manju volatilnost. Domaće tržište pokazuje obećavajuće znakove s niskom stopom nezaposlenosti i predviđenim rastom BDP-a u zemlji. Tvrtke poput Krke, Petrola, Luke Koper, Save Re, Triglava i NLB-a i dalje su uključene u investicijski portfelj domaćih i stranih investitora. Potonji se može smatrati najpodcijenjenijim u ovoj skupini s obzirom na očekivanu dobit za ovu i iduću godinu te knjigovodstvenu vrijednost.

U nadolazećim danima i tjednima pozornost ulagača bit će usmjerena na korporativna poslovna izvješća jer počinje sezona zarada u drugom tromjesečju. Među kompanijama uključenim u indeks S&P 500 svoje podatke među prvima će objaviti financijski divovi JPMorgan Chase, Wells Fargo, BlackRock i Citigroup, pri čemu će biti važno pratiti razinu rezervacija, depozite, generiranje kredita i iznos prihoda od investicijskog bankarstva za drugi kvartal ove godine.

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE