GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad inflacije srušio i dolar najviše u godinu dana

Pad inflacije srušio i dolar najviše u godinu dana
TRŽIŠNI SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2023 / 08:30
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - U SAD-u je ponovno pala inflacija, što je jučer donijelo vidljivo olakšanje na burzama i obveznicama, a poskupili su i plemeniti metali, ali ne i kriptovalute. Dolar je bio pod jakim pritiskom.

Listopadska inflacija u SAD-u iznosila je 3,2% na godišnjoj razini (mjesec prije 3,7%), a veseli nas i što je temeljna inflacija (koja ne uključuje cijene energenata i hrane) pala snažnije od očekivanog, pa je na 4,0 posto trenutno je na najnižoj razini u više od dvije godine. Analitičari su jednoglasni u ocjeni da Fed, koji je u kratkom roku podigao kamate na najviše razine od 2001. godine, neće dodatno poskupjeti zaduživanje u prosincu (a najvjerojatnije ni u siječnju), što je dobro vijesti za gospodarstvo i burze. Stoga ne čudi da je jučer poskupilo čak 90 posto dionica koje ulaze u indeks S&P 500. Nismo navikli na tako opći rast ove godine, prečesto tek šačica dionica, uglavnom iz skupine veličanstvenih. sedam, dobiveno.

Dow Jones tako je jučer dobio gotovo 500 bodova, a još više (gotovo dva posto) širi S&P 500 koji je neko vrijeme čak izgledao iznad važne granice od 4500 bodova. Bio je to najveći jednodnevni dobitak na Wall Streetu od travnja, dok je Russell 2000 indeks dionica srednje kapitalizacije (koje su još osjetljivije na kamate) (1798 bodova) skočio čak 5,4 posto - najviše ove godine. Nakon tri uzastopna negativna mjeseca, studeni se čini kao stvarno dobar mjesec, tehnološki indeks Nasdaq skočio je gotovo deset posto! Kao što je primijetio Citigroup, tržišnu dinamiku će također odrediti mnoge neuspješne kratke pozicije ("shorts") u tehnološkom sektoru u nadolazećim danima. Ulagači s ovim pozicijama klade se na pad, ali će ih sada morati zatvoriti s gubitkom, jer tržište ne ide u smjeru u kojem bi oni željeli.

Baš kao i dionice, poskupjele su jučer i obveznice, pa su se zbog toga smanjili traženi prinosi, za američku desetogodišnju obveznicu za čak 17 baznih bodova, na 4,45 posto. Prema mjesečnom istraživanju BofA-e, upravitelji imovinom optimistični su po pitanju obveznica kao što su bili još od financijske krize, budući da su čvrsto uvjereni da će se kamatne stope sljedeće godine smanjiti. Upravljači imovinom stoga smanjuju svoje novčane pozicije i izlažu se tržištima duga na najodlučniji način od 2009. godine. Čak ni obveznice i dionice u ovom trenutku nisu najbolji izbor, smatra Marko Kolanović, cijenjeni analitičar banke JPMorgan. On savjetuje investitorima da prodaju dionice i obveznice i prebace novac u robu, iako smo vidjeli dobar oporavak tržišta dionica i obveznica od kraja listopada.

Dolar je duboko pao nakon objave inflacije u SAD-u u listopadu, s padom indeksa dolara za 1,5 posto, što je izvanredan potez za valutna tržišta. Američka valuta izgubila je čak 1,7 posto prema euru. Već ujutro euro je ojačao nakon objave vrijednosti njemačkog gospodarskog indeksa Zew. To se vratilo u plus prvi put od travnja, iako ECB naglašava da će još nekoliko kvartala voditi restriktivnu monetarnu politiku. Međutim, tržišta očekuju prvo smanjenje stope u lipnju 2024. Plemeniti metali jučer su dosta ojačali i zbog slabijeg dolara (srebro +3,5%), dok su kriptovalute pale. Bitcoin je jučer u 23 sata vrijedio 35.500, što je 2,7 posto manje nego 24 sata ranije, uz živu aktivnost na terminskim tržištima i likvidaciju dugih pozicija. Čini se sve vjerojatnijim da će SEC-u trebati neko vrijeme (odnosno do nove godine) prije nego što odobri prve ETF-ove s promptnom cijenom bitcoina.

Tagovi: dolar, euro, tržište, bitcoin, sirovine, metali
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE