GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odlična izvedba slovenskog tržišta kapitala u 2023,

Odlična izvedba slovenskog tržišta kapitala u 2023,
DOBRI SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.10.2023 / 07:48
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Na Ljubljanskoj borzi još nas nekoliko tjedana dijeli od sezone objava poslovnih rezultata. Domaća burza ove je godine ojačala preko deset posto.

To je bolje od većine svjetskih burzi i više od inflacije u Sloveniji i eurozoni. Tom prinosu na domaće dionice potrebno je dodati i ovogodišnje isplaćene dividende, što predstavlja dodatnih, približno pet posto, prinosa. Domaće tržište u posljednjih deset godina, zajedno s isplatama dividendi, ostvaruje godišnji prinos veći od 12%.

Unatoč visokom rastu dionica domaćeg tržišta u posljednjem desetljeću, koje su obuhvaćene indeksom SBITOP, domaće tržište ostaje povoljno, možda čak i najpovoljnije, u odnosu na vlastito poslovanje i razvijena tržišta te tržišta u regiji. S vrijednošću 8 P/E omjer SBITOP indeksa gotovo je upola niži od P/E omjera njemačkog DAX indeksa koji iznosi 16.

Zbog nižih cijena dionica kompanija u sastavu indeksa SBITOP, dividendni prinos domaćeg dioničkog indeksa znatno je veći. Trenutno iznosi oko 6 posto za SBITOP, dok je očekivani dividendni prinos za njemački DAX oko 2,8 posto.

Možemo očekivati da će se dobro poslovanje ključnih domaćih burzovnih društava nastaviti iu narednom desetljeću, što će održati pozitivan sentiment ulagača na domaćem tržištu. Tako kruna domaćih ulaganja, koja trenutno uključuje Krku, Luku Koper, Petrol i NLB, ostaje zanimljiva iu budućnosti. Ovaj buket definitivno ima svoje mjesto u širem investicijskom portfelju investitora s normalnom sklonošću riziku. Domaće tržište i dalje se smatra jednim od najmanje zaduženih u regiji i šire. Što se tiče poslovnih perspektiva i usporedbe s kompanijama iz inozemnog sektora, također je jedno od najpovoljnijih burzi koje donosi visoke dividende.

Pritom vrijedi spomenuti i relativno pozitivna makroekonomska očekivanja Ureda za makroekonomske analize i razvoj (UMAR) koji u jesenskoj prognozi za iduće godine predviđa nešto veći rast BDP-a: 2,8 posto za 2024. i 2,5 posto za 2025. godinu. U svjetlu postupnog povećanja inozemne potražnje, očekuje povećanje izvoza, jačanje rasta dodane vrijednosti u prerađivačkim djelatnostima, te nastavak rasta razmjene usluga. Za 2024. godinu UMAR također predviđa dodatno smanjenje stope nezaposlenosti i rast investicija od 5,5 posto, što će biti potaknuto sanacijom i obnovom nakon nedavnih poplava te porastom korporativnih ulaganja u opremu i strojeve.

Tagovi: lJUBJANSKA BORZA, sbi top, kRKA, pETROL
PROČITAJ I OVO
Investitori zanemarili Powellove riječi i nastavili podizati cijene dionica
NASTAVAK OPTIMIZMA
Investitori zanemarili Powellove riječi i nastavili podizati cijene dionica
KOLUMNA - U prosinac, drugi najbolji mjesec po isplativosti, burze ulaze možda čak i s previše optimizma i pomalo nerealnim očekivanjima da će Fed već u ožujku početi snižavati kamate. Sve investicije jure prema gore, čak su i cijene zlata rekordno visoke.
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
SLOVENSKO TRŽIŠTE
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
ANALIZA - Kraj godine pravo je vrijeme za kratku usporedbu slovenskoh burzovnog tržišta sa svjetskim.
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
VAL KUPNJI
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
KOLUMNA - Uz sve veću vjerojatnost da će središnje banke uspjeti postići meko prizemljenje za gospodarstvo, burzovni ulagači dobivaju krila i vjeruju da će iduća godina donijeti nove rekorde.
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
OPTIMIZAM
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
KOLUMNA - Ako su potrošači na Crni petak uhvatili brojne popuste, ulagači nisu imali tu priliku na burzama jer su indeksi u studenom značajno porasli zbog naznaka da Fed neće ponovno dizati kamate, pa je teško govoriti o povoljnim procjenama.
Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KAMATNE STOPE
Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KOLUMNA - Posljednjih tjedana investitori, analitičari i upravitelju imovinom. postavljaju si jedno temeljno pitanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE