GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odlična 2023. za Ljubljansku borzu, najviše za NLB

Odlična 2023. za Ljubljansku borzu, najviše za NLB
LJSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2024 / 09:08
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - U protekloj godini investitori na Ljubljanskoj burzi ponovno su uživali u uspješnom razdoblju. Dionički indeks SBITR, koji uključuje i dividende, ojačao je 27 posto.

To je znatno više od američkog Dow Jonesa i malo iznad S&P500 indeksa. Istaknula se domaća bankarska grupacija NLB s 42 posto prinosa. Obećava dobre dividende u narednoj godini. Domaće tržište, unatoč prosječnom godišnjem prinosu većem od 12 posto u posljednjem desetljeću, ostaje privlačno, posebice u usporedbi s njemačkim DAX-om i američkim S&P 500. P/E omjer indeksa SBITOP vrlo je povoljan u usporedbi s razvijena tržišta.

Snažnim financijskim rezultatima istaknule su se NLB i Krka. NLB je svoju poziciju ojačao akvizicijom Summit Leasinga, a Krka se istaknula inovativnošću i visokim prihodima. Obje tvrtke simboliziraju stabilnost i rast slovenskog gospodarstva, što privlači domaće i strane ulagače.

Farmaceutska grupa Krka iz Novog Mesta najavljuje nastavak rekordnog poslovanja, unatoč ovisnosti o tečaju rublje, s prihodima od 1,85 milijardi eura i neto dobiti od preko 310 milijuna eura, uz opsežna ulaganja u proizvodne kapacitete. Telekom Slovenije također pokazuje pozitivan trend, s očekivanim poslovnim prihodima od 717,4 milijuna eura i neto dobiti od 43,2 milijuna eura, uz rast temeljen na domaćem tržištu i Kosovu, uz agresivniji pristup pridobivanju pretplatnika.

S druge strane, Zavarovalnica Triglav, nakon teške godine obilježene štetama zbog elementarnih nepogoda i političkih odluka, predviđa značajan napredak s prihodima između 100 i 120 milijuna eura i kombiniranim omjerom od oko 95 posto. Nasuprot tome, Cinkarna Celje očekuje probleme, bez konkretnih pomaka na tržištu, s prihodima od 186,6 milijuna eura i neto dobiti od oko 4 milijuna eura.

Luka Koper i Sava osiguravajuća grupa (Sava Re) također predstavljaju zanimljiva ulaganja temeljena na poslovnim planovima za 2024. godinu. Luka Kopar za 2024. godinu predviđa povećanje prihoda na 324,5 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 7% u odnosu na 2023. godinu. Taj će rast biti podržan očekivanim povećanjem obujma prekrcaja i rastom prodajnih cijena. Predviđaju i rast neto dobiti od 7 posto, koja bi trebala doseći 48 milijuna eura. Taj optimizam temelji se na stabilnim tržišnim uvjetima i učinkovitoj poslovnoj strategiji. Sava Re predviđa značajan rast svog poslovanja za 2024. Planiraju da ukupni prihodi, koji uključuju bruto premije i ostale prihode, dosegnu 925 milijuna eura. Osim toga, očekuju neto dobit od najmanje 70 milijuna eura, što bi značilo najmanje 10,5% povrata kapitala.

Petrol i NLB tek trebaju objaviti planove za 2024. godinu, Petrol će svoj plan predstaviti 27. siječnja, a NLB 22. veljače.

Na domaćem burzovnom tržištu i dalje prednjače uspješne tvrtke poput Krke iz Novog Mesta, Luke Koper, NLB-a, Zavarovalne skupine Sava (Sava Re), Zavarovalnice Triglav, Petrola i Telekoma Slovenije, koje zajedno čine čvrst temelj domaćeg investicijski portfe

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Krka, Petrol, NLB Grupa, Cinkarna, Sava Re, Triglav
PROČITAJ I OVO
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
VAL OPTIMIZMA
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
KOLUMNA - Nvidia, nositelj procvata umjetne inteligencije, fantastičnim poslovnim rezultatima pokrenula je val oduševljenja na burzama, a tržišna vrijednost joj je čak premašila dva bilijuna dolara.
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
VELIKI IGRAČI
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
KOLUMNA - U proteklom tjednu na Wall Streetu nije bilo svježih rekorda, a najviše zabrinjavaju podaci o inflaciji, što uzrokuje i sve veće prinose državnih obveznica. Je li velika korekcija prema dolje na horizontu?
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
UZBURKANI DUHOVI
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
KOLUMNA - U Sjedinjenim Državama, inflacija, mjerena glavnim indeksom potrošačkih cijena (CPI), porasla je 0,3 posto na mjesečnoj razini u siječnju, dok je temeljna inflacija ili temeljni CPI (isključujući hranu i energiju) porasla za 0,4 posto. to je bilo iznad očekivanog.
Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
SIGNALI
Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
KOLUMNA - Očekivanja da će inflacija u SAD-u prvi put od ožujka 2021. pasti ispod tri posto (na godišnjoj razini) nisu se ostvarila, što je ohladilo zapadne burze, koje su - posebno se to odnosi na New York - prije toga snažno ojačale i postavile rekorde.
Nvidia nezaustavljivo raste, Tesla u silaznoj putanji
TRŽIŠNI SIGNALI
Nvidia nezaustavljivo raste, Tesla u silaznoj putanji
KOLUMNA - Njujorški S&P 500, možda i najvažniji burzovni indeks na svijetu, prvi je put premašio 5000 bodova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE