GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova politička abeceda Andreja Plenkovića

Nova politička abeceda Andreja Plenkovića
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2021 / 19:50
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Bez da je trepnuo, aktualni predsjednik Vlade i HDZ-a svojom izjavom Hrvatsku je svrstao među najnesigurnije zemlje svijeta. Zato je valjda i počeo koristiti blindirani mercedes.

A u čemu će se ugroženi narod voziti ili barem ostali HDZ-ovci nakon što je izjavio kako je sve počelo pucnjima na Banske dvore, nastavljeno ne puštanjem HDZ-ovaca u jedan kafić (što nije istina jer je vlasnikova, moram reći dosta glupa izjava bila da nisu poželjni) i na kraju postavivši pitanje: “Što je sljedeće? Možda letvom po glavi?“.

I sve to je površnim novinarima objasnio na znanstveni način. Pucnjevi na Banske dvore su terorizam što ničim nije potkrijepio. Nesretnog mladića koji je to učinio nisu stigle sigurnosne službe ispitati kako bi došli do motiva, nije pripadao nikakvoj organiziranoj skupini, nije se javio nitko od njegovih sljedbenika, terorista. A po definiciji terorizam je „primjena oružanog i drugog nasilja, najčešće protiv nedužnih osoba, radi ostvarenja političkog ili nekog drugog cilja. Obilježava ga sustavnost u uporabi nasilja……Određuje se i kao oblik političkog nasilja, metoda vojno-političke borbe i dr.“ (Hrvatska enciklopedija Leksikografskog zavoda M. Krleža). Sve je ostalo na tom tragičnom, pojedinačnom i osobnom činu koji postade zgodna politička poštapalica velikog Vođe u nemoći pred novinarima.

Slučaj drugi je još tragičniji. Izjava ogorčenog ugostitelja (i ne baš za neku pohvalu) kojemu je onemogućen rad često nelogičnim i selektivnim odlukama Nacionalnog stožera ocijenjena je rasističkom i šovinističkom. Dobro zvuči, čak izaziva trnce i podsjeća na neka druga vremena. Ali srećom, nema veze s istinom. Opet smo malo provirili u Hrvatsku enciklopediju koja kaže da je „rasizam ideologija prema kojoj među ljudskim rasama postoje nepremostive razlike i hijerarhijski odnos………Rase postoje i razlike su među njima velike kao i među životinjskim vrstama…….Osim što su rase različite, među njima postoji odnos superiornosti i inferiornosti….“.

Jesu li stranke formirane na rasnom principu? HDZ jedna rasa, SDP druga rasa, HSS treća rasa…itd. Je li HDZ superiornija? Ili je superiornija rasa ugostitelja? Nazvao je Plenković to i šovinizmom što je, neki su to naučili ili iz Hrvatske enciklopedije ili u školi, da je šovinizam „nesnošljivost prema pripadnicima drugih etičkih skupina ili nacija, uz istodobno favoriziranje i nekritičan odnos prema pripadnicima vlastite etničke skupine ili nacije“. Po ovome pak ugostitelji su jedna a HDZ-ovci neka druga etnička skupina ili nacija. Komentar je suvišan.

Ni tu nije stao izazivajući i najavljujući letve po leđima i spominjući i fašizam. Još jedan pogled u Hrvatsku enciklopediju i pametnome dosta jer „ Država je središnja vrijednost, ima prvenstvo u odnosu na volju i prava pojedinca. Opravdava se autoritativno vodstvo i nužnost hijerarhije, poslušnost karizmatičnom vođi, koji utjelovljuje državu (totalitarizam). Teško da bi ovo opravdali i pojasnili komunikolozi-dotepenci.

I kako se ON zapitao što je sljedeće, dozvolite i meni da se i ja zapitam što će biti sljedeće kada netko dotakne HDZ? Možda genocid? A što je on po definiciji pročitajte sami u Hrvatskoj enciklopediji jer je to u ovom slučaju za mene previše.

P.S. A sve ovo podsjeća me na vrijeme kada neki nisu priznavali sudove nego su se smatrali odgovornima samo svojoj partiji (Bombaški proces, Hrvatski biografski leksikon). Pa tako u aktualno vrijeme partija sudi, isključuje iz svojih redova, ali se na položajima vlasti ostaje. Ni sud partije nije ono što je nekada bio.

Tagovi: Andrej Plenković, Tomislav Kovačević, HDZ
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE