GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB obradovala investitore najavom isplate izdašne dividende u narednim godinama

NLB obradovala investitore najavom isplate izdašne dividende u narednim godinama
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2023 / 09:10
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - NLB je ovoga tjedna ulagače obradovala dobrim poslovnim rezultatima za prvo polugodište.

Zbog povećanja ključnih kamatnih stopa Europske središnje banke (ECB), neto prihod od kamata NLB-a u prvom je polugodištu u odnosu na prvo polugodište lani porastao za 153 posto na 110,4 milijuna eura sa 43,6 milijuna eura. Zbog značajno višeg ovogodišnjeg Euribora, NLB grupa ima velike koristi od varijabilnih kredita, kao i od razlike između cijene depozita klijenata i kamata koje dobiva od ECB-a i drugih banaka. Zbog ovih čimbenika očekuje se da će Grupa ove godine ostvariti više od 200 milijuna eura dodatnih kamata u odnosu na prošlu godinu. Stoga ne čudi da je NLB Grupa u drugom tromjesečju ostvarila dobit nakon oporezivanja od 122,6 milijuna eura, što je povećanje od 2% u odnosu na prvo tromjesečje 2023., dok je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od eura 242,7 milijuna što, bez prošlogodišnjih jednokratnih učinaka, predstavlja udvostručenje dobiti.

U prezentaciji za investitore navodi se da će za četverogodišnje razdoblje 2022.-2025. biti isplaćeno 500 milijuna eura dividendi, što znači prosječno 125 milijuna eura isplata dividende godišnje za razdoblje 2022.-2025. Uz produljeno povećanje profitabilnosti, prirodno je očekivati povećanje dividendi. Ipak, smatra da banka ima usko grlo za širenje akvizicijama, posebice u smislu kapitalne adekvatnosti, a ako ima veći udio isplate dividendi, to može značiti da će budući rast akvizicijama nažalost biti ograničeniji. S druge strane, ako u srednjoročnom razdoblju ne bude zanimljivog cilja preuzimanja, banka neće moći neograničeno dugo održavati povećanu adekvatnost kapitala.

Tržišna kapitalizacija NLB-a trenutačno se kreće oko dobrih 1,6 milijardi eura, dok ove godine možemo očekivati dobit od oko 400 milijuna eura nakon oporezivanja, a isto toliko i iduće godine. Zbog povećanih rizika u eurozoni, koji proizlaze iz viših cijena, hlađenja gospodarstva i povećanja kamata, prema kraju godine vjerojatno možemo očekivati veću razinu rezervacija u europskim bankama. U trenutku pisanja teksta cijena dionice na tržištu je 82,2 eura, a knjigovodstvena vrijednost 124,9 eura, što znači koeficijent 0,66. Ukratko, na ovom će mjestu mnogi investitori zaključiti da dionice NLB-a na Ljubljanskoj burzi trenutno kotiraju po atraktivnoj cijeni temeljem knjigovodstvene vrijednosti i vlastitog poslovanja.

Dionice NLB-a svakako nisu precijenjene u usporedbi s europskim bankarskim tržištem. Ako pogledamo EURO STOXX Banks Index, koji je indeks europskih banaka s ponderiranom kapitalizacijom koji uključuje banke iz zemalja koje sudjeluju u EMU (Ekonomska i monetarna unija), vidimo da je omjer između tržišne i knjigovodstvene vrijednosti (P/ B) ovog indeksa iznosi 0,68, što je više ili "skuplje" nego kod NLB-a, a također je važno naglasiti da su vrednovanja europskih banaka nakon 2008. izrazito niska.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, nLB Grupa, komercijalna banka, N banka, Sberbank, Blaž Brodnjak, Primož Karpe
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE