GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nevjerojatan rast Mete, američko tržište u sjajnom ritmu

Nevjerojatan rast Mete, američko tržište u sjajnom ritmu
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2024 / 08:43
Autor: Maja Marković
KOLUMNA - Metini fenomenalni tromjesečni rezultati zasjenili su sve događaje na Wall Streetu tijekom vikenda koji bi inače predstavljali malo sumornosti. Čak tri puta veća dobit otjerala dionice 20 posto više!

U redu je, neke američke tehnološke tvrtke još uvijek impresioniraju. Meta (Facebook) je u posljednjem tromjesečju prošle godine, zahvaljujući snažnom rastu online oglašavanja na Facebooku i Instagramu, ostvarila dobit od čak 14 milijardi dolara, tri puta više nego u istom razdoblju 2022. Prihodi su skočili 25 posto, na 32,2 milijarde dolara. Operativna marža više se nego udvostručila na nevjerojatnih 41 posto, što je dokaz kako je program smanjenja troškova potaknuo profitabilnost. Meta će također prvi put u svojoj povijesti, 26. ožujka, isplatiti kvartalnu dividendu - pola dolara po dionici. Pridružuje se Appleu, Microsoftu i Nvidiji, koji također isplaćuju dividende. Dividendni prinos nije visok, manji od jedan posto, ali je ipak jak signal dioničarima.

Istovremeno, Meta je najavila program otkupa vlastitih dionica vrijedan 50 milijardi dolara. Tvrtka, koju vodi Mark Zuckerberg, ima hrabre planove i za umjetnu inteligenciju i za metaverzum. U petak je bila velika potražnja za dionicama Mete, čiji je jednodnevni rast iznosio čak 20,3 posto. To je povećalo tržišnu vrijednost tvrtke za 200 milijardi dolara. Nikad prije u povijesti američkog tržišta dionica vrijednost jedne kompanije nije toliko skočila u samo jednom danu. U postocima, to je treći najveći rast Metinih dionica otkako su debitirale na Wall Streetu 2012. godine. Tržišna vrijednost tvrtke, koja je upravo proslavila 20. godišnjicu društvene mreže Facebook, sada iznosi 1,22 trilijuna dolara.

Amazon je oduševio i poslovnim rezultatima prošlog kvartala. Predbožićna prodaja premašila je sva očekivanja, rast prihoda između rujna i prosinca iznosio je 14% (170 milijardi dolara). Dobit je skočila na 10,6 milijardi dolara. Dionice su u petak porasle osam posto. Ulagači su krajem tjedna znatno opreznije pratili poslovne rezultate Applea. Nakon nekoliko kvartala negativnog rasta prihodi su konačno porasli, ali samo dva posto, što je najmanje od svih dionica iz skupine "sedam veličanstvenih". Apple ima problema posebno na kineskom tržištu, gdje je prodaja iPhonea pala za 13 posto. Dionice Alphabeta također su pale nakon objave kvartalnih rezultata. Tvrtka je ispunila očekivanja i prodajom (+13%) i dobiti, ali prihodi od oglašavanja zaostaju za planovima.

U cijelom tjednu sva tri vodeća njujorška burzovna indeksa ojačala su nešto više od posto, napredujući četvrti tjedan zaredom. Moglo je ispasti i puno gore. U srijedu su se, primjerice, indeksi vidno utopili u minusu, nakon što je ishod dvodnevne sjednice Fed-a ukazao na znatno manje šanse za bilo kakvo veće smanjenje kamata u ovoj godini. Drugim riječima: nakon ožujka vrlo je vjerojatno da neće doći do snižavanja kamata, čak se može dogoditi da se početak tog procesa odgodi za drugu polovicu godine. Ovo uvjerenje dodatno je učvrstila objava podataka sa siječanjskog tržišta rada. Otvoreno je čak 353 tisuće neto radnih mjesta ili gotovo dvostruko više od prognoze. Rast plaća iznosio je 4,5% na godišnjoj razini, što je znatno iznad predviđanja (4,1).

Da ulagači nisu bili "opsjednuti" iznimnim Metinim poslovnim rezultatima u petak, ovako robusne američke ekonomske brojke vrlo bi vjerojatno pale burzovne indekse, a Wall Street su ponijeli samo padovi tržišta obveznica. Prinos na desetogodišnju američku obveznicu (koji se kreće u suprotnom smjeru od njezine cijene) tako je porastao za vrlo visokih 17 baznih bodova i ponovno premašio četiri posto. Najsnažniji rast broja radnih mjesta u 12 mjeseci očekivano je ojačao dolar, pri čemu je američka valuta ojačala 0,8 posto u odnosu na euro na kraju tjedna na 1,0786 dolara za euro

Tagovi: Meta, Apple, Facebook, Zuckerberg, Apple, Fed, kamate, Nvidia, Microsoft
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE