GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?

Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
TREZVENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2024 / 08:06
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Burze se ne zaustavljaju na postizanju novih rekorda. Svježi novac nastavlja pritjecati na Wall Street, a gotovo 60 posto Amerikanaca koji posjeduju barem jednu dionicu, najviše od početka 1980-ih. Jesu li dobri povrati dugoročno održivi?

Sto dolara uloženih u indeks S&P 500 1. siječnja 2010. danas vrijedi 600 dolara, unatoč značajnom padu 2022. Čak i za globalna tržišta brojke su u prosjeku ohrabrujuće, budući da su nakon 2010. ulaganja u dionice, uključujući primljene dividende, donosila prosječni godišnji povrat od osam posto, uzimajući u obzir inflaciju. Je li taj rast održiv ili su burze doista zrele za korekciju? Postavimo još jedno pitanje: može li investitor koji danas uloži ušteđevinu u dionice očekivati toliki povrat u budućnosti?

Kako piše The Economist, nemali broj istaknutih financijera ne misli. Michael Smolyansky, član američke središnje banke, napisao je da dolazi kraj jedne ere i u svojoj studiji upozorava da će budućnost donijeti niži rast korporativnih profita, a time i profitabilnosti burzi. Glavni razlog za rast dionica u posljednja tri desetljeća (uz, naravno, neke šokove na prijelazu stoljeća i tijekom financijske krize i – vrlo kratko – na početku epidemije) bile su prvenstveno niske kamatne stope i niži porezi na dobit. Smolyansky tvrdi da je taj potencijal iscrpljen, pa će stoga prinosi burzi biti lošiji u narednom razdoblju.

Goldman Sachs također vjeruje da se ono što se događalo posljednjih 30 godina vjerojatno neće nastaviti ni u nadolazećim godinama, dok je hedge fond Capital Management napisao kako bi se morali ispuniti svi najoptimističniji scenariji kako bi dionice nastavile tako visok rast . Situacija se mijenja: kamate su znatno više nego što su bile nakon financijske krize (i nema znakova da će se vratiti na nulu), a porezi se više ne smanjuju. Kako piše The Economist, analiza 142 zemlje pokazala je da su 2022. i 2023. porezi u prosjeku porasli prvi put u desetljećima. Primjerice, prošle su godine Britanci povećali porez na dobit s 19 na 25 posto.

Uz sve navedeno, valja uzeti u obzir i trenutno visoke vrijednosti. Popularni Shillerov omjer P/E (koji uzima u obzir cijene dionica i zarade prilagođene inflaciji u posljednjih deset godina, što prilično poništava utjecaj ekonomskih ciklusa) sada iznosi čak 34. Prosjek je 17, što znači trenutnu procjene su vrlo visoke. Shillerov P/E dosegao je vrhunac u prosincu 1999. (na 44,19), neposredno prije pucanja korporativnog balona.

Osobito su tehnološke dionice, koje su posljednjih mjeseci uzletjele na krilima procvata umjetne inteligencije, vrlo visoko cijenjene, ali je dakako istina da su poslovni rezultati iznimni. Prije tjedan dana oduševila je Nvidia koja je u prošlom kvartalu imala čak 265 posto više prihoda nego u istom razdoblju godinu ranije. Jamie Dimon iz banke JPMorgan kaže da kod UI-dionica nije (kao na prijelazu stoljeća kod mnogih pikakom dionica) iracionalni entuzijazam (hype), već rast na stvarnim temeljima.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Nvidia, Shillerov P/E, Smolyansky, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE