GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Morgan Stanley stišava tržišnu euforiju

Morgan Stanley stišava tržišnu euforiju
SMIRIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2023 / 08:19
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Do sredine tjedna, kada je prekinut pravocrtni rast dionica, S&P 500 je u 36 trgovinskih dana ojačao 16 posto, a Russell 2000 indeks manjih kompanija čak 24 posto. U oba slučaja teško bi se u povijesti mogli pronaći primjeri tako izraženog rasta.

Dovoljno govori i činjenica da je jednako ponderirani indeks S&P 500 (dakle, uglavnom bez tako velikog utjecaja tehnoloških divova) put od 52-tjednog dna do 52-tjednog vrha "prošetao" u samo 33 dana. . Nakon 1957. to se brže dogodilo samo jednom - 1982. Uobičajeno, nakon takvog razdoblja rasta, ulagači su srijedom bilježili dobit, no u drugoj polovici tjedna smjer je ponovno bio prema gore, tako da je indeks S&P 500 u tjednoj usporedbi 0,8 posto više u petak navečer. To je osmi uzastopni tjedni dobitak, što se nije dogodilo od 2017. U tjednu do 20. prosinca, prema anketi Američke udruge malih ulagača (AAII), 52,9 posto privatnih ulagača bilo je optimistično (što znači da će u idućem očekuju rast tečajeva za pola godine), što je najviše u zadnje dvije i pol godine.

U danima oko Božića optimistično raspoloženje na Wall Streetu inače je vrlo uobičajeno. U posljednjih pet trgovinskih dana stare godine i u prva dva nove godine prosječni rast dionica u New Yorku iznosio je 1,3% (prema podacima od 1969.), a zanimljivo je i da kada nije bilo Božića rasta, u pravilu je slijedila loša godina.

Glavni pokretač ovogodišnjeg rasta je očekivanje da će Fed početi snižavati kamatne stope već u ožujku. Prema nekim izračunima, šanse za to su više od 70%, tim više prema konačnoj procjeni američkog gospodarskog rasta koji nije iznosio 5,2%, nego (prilagođeno godišnjoj razini) 4,9%.

U Morgan Stanleyju smiruju strasti i kažu da će inflacija u nadolazećim mjesecima ipak biti previše tvrdoglava da bi Fed već na proljeće krenuo u ciklus labavljenja monetarne politike, pa tipuju na lipanj, kada će doista imati dokaze da inflacija se približava dva posto. Ulagači su do studenog i prosinca vjerojatno bili previše ravnodušni prema svim rizicima i previše optimistični u svojim očekivanjima o tome što će Fed učiniti, također je upozorio UBS. Prema njima, ulagači koji su kupovali proteklih tjedana upali su u bikovsku zamku, budući da se očekuje preokret prema dolje, posebice negativno iznenađenje u prvom kvartalu. Njihovo predviđanje: S&P 500 trgovat će se na 4.280 krajem ožujka, što je pad od osam posto u odnosu na trenutnu vrijednost.

Najveća kineska tvrtka po tržišnoj kapitalizaciji, tehnološki div Tencent, teško je pogođen u petak jer su vlasti pooštrile propise na tržištu online igara, gdje je Tencent ostvario petinu svih prihoda u trećem kvartalu. Dionice su izgubile 12 posto, izgubivši 43 milijarde dolara tržišne vrijednosti Tencenta. Ovo je još jedna u nizu ovogodišnjih neugodnih priča vezanih uz Kinu, koja je osakaćena ponajviše krizom u sektoru nekretnina. Dok su svjetske burze ove godine jasno ojačale, središnji indeks dionica u Shenzhenu izgubio je 11 posto od početka godine, dok je burza u Hong Kongu 19 posto ispod razine. Mnoge su dionice sada duboko podcijenjene (osobito u usporedbi s tržištem u New Yorku) i vrlo privlačne dugoročnim ulagačima, ali je naravno teško predvidjeti kada će se dogoditi oporavak.

Tagovi: morgan stanley, inflacija, S&P500, nasdaq, zlato, fed, tencent, inflacija
PROČITAJ I OVO
Važnost osobnog i profesionalnog razvoja zaposlenika za uspjeh poduzeća
RAZVOJ ZAPOSLENIKA
Važnost osobnog i profesionalnog razvoja zaposlenika za uspjeh poduzeća
U poslovnom svijetu uspjeh timova i poduzeća uvelike ovisi o znanju, vještinama i sposobnostima njegovih zaposlenika.
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
OTKUP
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
KOLUMNA - Nakon travanjske nervoze, financijska tržišta ponovno su u znaku umjerenog optimizma. Tržište rada ohladilo se u SAD-u, s rastom plaća ispod 4% po prvi put u gotovo tri godine, povećavajući mogućnost da će Fed uskoro započeti ciklus smanjenja stopa.
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
SOLIDARNOST
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
ANALIZA - Kohezijska politika najbolje utjelovljuje načelo solidarnosti među državama članicama EU-a.
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KAMATNE STOPE
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KOLUMNA - Analiza monetarne politike pokazuje da bi imalo smisla da europska i britanska središnja banka razmotre snižavanje kamatnih stopa prije središnje banke SAD-a.
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE