GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Messijeva čarolija oraspoložila investitore u Buenos Airesu

Messijeva čarolija oraspoložila investitore u Buenos Airesu
NOGOMET I TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2022 / 07:50
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Neočekivani zaokret u japanskoj monetarnoj politici uzdrmao je financijska tržišta i doveo do najvećeg porasta jena u posljednjih stotinu godina. U Buenos Airesu nije bilo veselja samo na ulicama, već i na burzi.

Banka Japana proširila je raspon u kojem se kreću prinosi na dugoročne 10-godišnje državne obveznice. To će omogućiti fluktuaciju prinosa za 50 baznih bodova oko cilja od nula posto, što je 25 baznih bodova više od prethodnog koridora. U utorak je na Tokijskoj burzi Nikkei 225 indeks pao za 2,46 posto. I ostali burzovni indeksi u regiji (Šangaj, Hong Kong...) te dijelom i u Europi (indeks STOXX 600 pao za 0,4 posto) također su dosta izgubili, dok su indeksi u SAD-u završili prilično volatilan dan u zelena zona. Došlo je do velikih pomaka na valutnim tržištima - jen je snažno ojačao pa se za dolar moralo izdvojiti čak manje od 131 jena. Riječ je o jednodnevnom rastu japanske valute od oko četiri posto, što je najviše od ožujka 1995. godine.

Prinos na japansku 10-godišnju državnu obveznicu porastao je na 0,47 posto, najviše od 2015. Banka Japana (koja se dugi niz godina svim sredstvima borila protiv deflacije) dosad je bila jedina središnja banka u najrazvijenijim gospodarstvima koja nije pooštriti monetarnu politiku. Primjerice, dok je Fed ove godine podigao kamatne stope s nula na 4,25 posto, u Japanu je ključna kamatna stopa i dalje u negativnom području (-0,1%), a domaća središnja banka nastavlja kupovati 10-godišnje obveznice i sama naglašava da se ne radi o kraju labave monetarne politike, već samo o određenim postavkama. Ipak, tržišta od utorka odluku shvaćaju kao prvi korak prema zaoštravanju monetarne politike, nakon što se inflacija, nešto manja od četiri posto na godišnjoj razini, počela buditi i u Japanu.

Wall Street je utorak završio pozitivno nakon što su indeksi u ponedjeljak skliznuli (S&P 500 izgubio je gotovo postotak) budući da je nastavila prevladavati zabrinutost da će Fedova nemilosrdna kampanja dizanja kamata (kamate su vrlo vjerojatno premašile pet posto) zaroniti u SAD recesija. Trenutne prognoze govore da će se u SAD-u sljedeće godine BDP smanjiti za 0,3 posto, 2024. rast će biti nula, a gospodarstvo se očekuje tek 2025. Čak i slavni Bill Gross iz obvezničkog fonda Pimco kaže da se američko gospodarstvo približava recesija. No, prognoze analitičara Wall Streeta za burzovne indekse u idućoj godini nisu previše crne: očekuje se da će S&P 500 indeks 2023. završiti na vrijednosti nešto iznad 4000 bodova (to je prosječna prognoza), odnosno pet posto više od ovaj indeks ovog godišnjeg trenutka.

I pogled na Argentinu u kojoj vlada euforija nakon osvajanja naslova svjetskog prvaka u nogometu, a dobro raspoloženje prelilo se i na tamošnja financijska tržišta. I cijene dionica i obveznica rasle su u ponedjeljak i utorak, a analitičari rast pripisuju uspjesima argentinske reprezentacije. Središnji dionički indeks (S&P MERVAL Index) u dva je dana porastao četiri posto, a od početka godine vrijednost mu je više nego udvostručena, pa je burza u Buenos Airesu među najprofitabilnijima u svijetu ove godine. godine, ali što kad je godišnja inflacija veća od 90%.

Inače, istraživanje Sveučilišta Surrey u Engleskoj pokazalo je da pobjeda na Svjetskom prvenstvu potiče gospodarski rast u zemlji pobjednici za najmanje 0,25 postotnih bodova tijekom dva uzastopna tromjesečja. Neka još netko kaže da je nogomet sporedna stvar (iako najvažnija)!

Tagovi: tržište kapitala, Lionel Messi, Bank of Japan, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
SIGNALI
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
KOLUMNA - Kada investitori traže dionice koje će zablistati u bliskoj budućnosti, oni naravno gledaju i u prošlost, što bi ovaj put mogla biti pogreška. Nakon briljantne 2022. godine energetske dionice više se ne čine tako atraktivnima.
Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
U FOKUSU
Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
KOLUMNA - Među investicijskim klasama, 2023. godine, nakon gotovo desetljeća, ponovno će biti zanimljivije državne obveznice, ali i nešto rizičnije, ali zato isplativije, korporativne obveznice.
Tehnološki divovi otpuštaju, ali to je dobra vijest za njihove dionice
OPORAVAK
Tehnološki divovi otpuštaju, ali to je dobra vijest za njihove dionice
KOLUMNA - Raspoloženje na burzama ostaje pozitivno, u New Yorku je posebno zamjetan rast dionica koje su prošle godine "pobijeđene". Sve je veća nervoza onih koji čekaju novi pad novca. Je li dno već iza nas?
Kriptovalute i kineske dionice sjajno startale u novu godinu
TRŽIŠNE SILNICE
Kriptovalute i kineske dionice sjajno startale u novu godinu
KOLUMNA - Nade da će središnje banke ukrotiti inflaciju bez da dovedu do velike recesije pružile su snažan pozitivan početak godine na financijskim tržištima.
Tehnološki sektor najbolje krenuo u 2023.
ODLIČAN START
Tehnološki sektor najbolje krenuo u 2023.
KOLUMNA - Nakon vrlo optimistična prva dva tjedna novew godine, treći je donio uzmak optimista.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE