GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljubljanska borza nadoknadila većinu gubitaka kao posljedice rata u Ukrajini

Ljubljanska borza nadoknadila većinu gubitaka kao posljedice rata u Ukrajini
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2022 / 09:28
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Nakon naglog ovogodišnjeg pada, slovensko je tržište dionica ponovno počelo dobivati posljednjih tjedana, što znači da se središnji indeks Ljubljanske burze SBITOP već "izvukao" nakon ovogodišnjeg međuvremenog pada od 15% zbog rata u Ukrajini.

Domaći indeks sada bilježi negativan prinos od 4%, što je bolje od, primjerice, ovogodišnjeg pada njemačkog DAX indeksa od gotovo 10%. Jedan od ključnih razloga zašto je domaći indeks posljednjih tjedana ojačao vrlo su ohrabrujući, inače nerevidirani rezultati pojedinih domaćih tvrtki za prošlu godinu, koji najavljuju dobre ili u mnogim slučajevima čak i bolje dividende nego prošle godine.

Uz dobra očekivanja glede ovogodišnje žetve dividendi, oporavku domaćeg tržišta posljednjih tjedana presudno je pridonio priljev dugo očekivanih informacija o izloženosti domaćih dioničkih društava i burzi na ruskom i ukrajinskom tržištu. . Cinkarna Celje među prvima je izvršila dužnost točnog, primjerenog i relativno brzog informiranja javnosti i dioničara. Objavljujući izvrsnu prošlogodišnju operativnu dobit, koja je lani iznosila 40 milijuna eura i bila je 77 posto viša u odnosu na 2020., upozorila je ulagače na visoke rizike ovogodišnjeg poslovanja.

Ti rizici proizlaze iz nedavnog visokog rasta cijena energije, posebice plina, koji je snažno povezan s ratom u Ukrajini. Prema prihodovnoj strani, Cinkarna nije izložena Ukrajini ili Rusiji. Unatoč upozorenjima o rizicima za ovogodišnje poslovanje, cijena dionice Cinkarne se dobro oporavila, jer ulagači ove godine očekuju znatno veću isplatu dividende nego lani, kada je iznosila 21 euro po dionici.

U trenutku pisanja teksta, cijena dionice Cinkarne Celje iznosila je 278 eura, što znači da je njezina dionica ove godine već "napravila" prinos od 7,3 posto. S obzirom na rat u Ukrajini, ovo je izvrstan povrat ove godine, ali je i dalje "tek" drugi najbolji na domaćem tržištu ove godine. S prinosom od 9,8 posto na prvom je mjestu Zavarovalnica Triglav, jer će uprava najveće domaće osiguravajuće kuće na sljedećoj skupštini predložiti dividendu od 3,7 eura po dionici.

Zavarovalnica Triglav također je među prvima obavijestila dioničare i zainteresiranu javnost o primarnim ili izravnim posljedicama rata u Ukrajini na njezino poslovanje, koji će biti gotovo zanemarive. Slična je situacija i u slučaju Save Re, za koju i ove godine očekujemo solidnu isplatu dividende. S dobrim ovogodišnjim povratom od 6,7% Petrol je na trećem mjestu gdje investitori ove godine očekuju visoku dividendu od 30 eura.

Inače, krajnje je ispravno da velike slovenske tvrtke na burzi što prije obavještavaju svoje dioničare i zainteresiranu javnost o učincima izvanrednih događaja, poput napada Rusije na Ukrajinu, na njihovo poslovanje. Predugo čekanje prije objave tako važnih informacija obično će nenamjerno uzrokovati najmanje dvije stvari na tržištu - nepotrebno pretjeranu paniku na tržištu i povećanu asimetriju informacija između različitih sudionika na tržištu. Bez obzira na sve trenutne rizike, možemo reći da se slovensko tržište jako dobro drži, trenutno je najjeftinije izvan Mađarske u regiji i šire, te isplaćuje visoke dividende.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Cinkarna, Sava Re, Triglav
PROČITAJ I OVO
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
SLOVENSKO TRŽIŠTE
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
ANALIZA - Kraj godine pravo je vrijeme za kratku usporedbu slovenskoh burzovnog tržišta sa svjetskim.
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
VAL KUPNJI
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
KOLUMNA - Uz sve veću vjerojatnost da će središnje banke uspjeti postići meko prizemljenje za gospodarstvo, burzovni ulagači dobivaju krila i vjeruju da će iduća godina donijeti nove rekorde.
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
OPTIMIZAM
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
KOLUMNA - Ako su potrošači na Crni petak uhvatili brojne popuste, ulagači nisu imali tu priliku na burzama jer su indeksi u studenom značajno porasli zbog naznaka da Fed neće ponovno dizati kamate, pa je teško govoriti o povoljnim procjenama.
Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KAMATNE STOPE
Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KOLUMNA - Posljednjih tjedana investitori, analitičari i upravitelju imovinom. postavljaju si jedno temeljno pitanje.
Zapisnici Feda ohladili optimizam na Wall Streetu
HLADAN TUŠ
Zapisnici Feda ohladili optimizam na Wall Streetu
KOLUMNA - Događanja na njujorškoj burzi uljepšale su dionice Microsofta koje su u ponedjeljak dosegle rekordnu vrijednost nakon vijesti da Sam Altman prelazi iz OpenAI-ja u Microsoft. Kripto tržištem odjekuje ostavka prvog čovjeka Binancea.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE