GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kulturhack, epizoda 1: Umetnost je rad (VIDEO)

Kulturhack, epizoda 1: Umetnost je rad (VIDEO)
KAKO DO NOVCA?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2020 / 19:08
Autor: Vera Vojvodić
KOLUMNA - Poslednjih godina sprovode se razna istraživanja o finansiranjima u kulturi i umetnosti, kao i prihodima koje umetnici ostvaruju svojim radom.

Rezultati su dosta poražavajući a zajedničko im je da svega 2% umetnika na svetskom nivou živi od svoje umetnosti. Svi ostali, primorani su da račune plaćaju prihodima koje ostvaruju radeći dodatne poslove, koji najčešće nemaju nikakve veze s umetnošću ili u najboljem slučaju imaju veze sa profitabilnijim kreativnim industrijama. Takva je otprilike i percepcija umetnosti kao posla i statusa umetnika u savremenom društvu.

Biti umetnik kao da se smatra hobijem nego pravim radom, a pitanje koje sledi odmah potom je – a koji je tvoj “day job”?

Status umetnika, međutim, ne povlači za sobom isključivo zaposlenje kao takvo. Tu su i drugi benefiti kao što su zdravstveno osiguranje, pravo na penziju, porez i sl. koji su, u zavisnosti od sredine, dovedeni u pitanje. Da li je sigurnije biti vezan ugovorom za određenu instituciju ili uživati status slobodnog umetnika, pitanje je za nagradnu igru jer, bez obzira na uslove u zavisnosti od zemlje u kojoj se radi, nijedna od pozicija danas ne nudi dostižan nivo samoodrživosti za pojedinca.

Egzistencijalna pozicija umetnika u savremenom društvu je uvek aktuelna tema. Jedni iz nje crpe inspiraciju za svoju umetnost dok drugi od nje odustaju. I dok se s jedne strane od umetnika očekuje da bude izuzetno talentovan i čovek genije, s druge strane čini se da je opšte prihvaćeno stanovište da jedan umetnik od svoje umetnosti ne može da preživi. Dakle, da li je umetnost posao ili hobi?

Upravo o ovim temama razgovarala sam u prvoj epizodi Kulturhack podkasta sa beogradskom umetnicom Emom Szabo, koja trenutno živi i radi (nešto sasvim drugačije) u Hamburgu.

Tagovi: Kulturhack, Vera Vojvodić, Emma Szabo, Beograd, Hamburg
PROČITAJ I OVO
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
NEPOVJERENJE U VLADU
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
KOLUMNA - Podrška većine građana strašnom činu rastrojenog mladića na Markovu trgu nije iz razloga što vole i podržavaju nasilje već zato što se osjećaju prevarenima za svo ovo vrijeme demokracije u kojoj smo od potencijalne Švicarske postali impotentnom Hrvatskom.
Rastrojeni pojedinci, bolesno društvo
PUCNJI NA MARKOVU TRGU
Rastrojeni pojedinci, bolesno društvo
KOLUMNA - Hrvatska je u psihozi, a niti političari niti mediji ne pomažu rastrojenoj naciji.
Kružno gospodarstvo imperativ za održivi oporavak od koronakrize
KAKO DALJE?
Kružno gospodarstvo imperativ za održivi oporavak od koronakrize
KOLUMNA - Kružno gospodarstvo je model proizvodnje i potrošnje koji uključuje i koncepte dijeljenja, zakupa, ponovne upotrebe, popravka, obnavljanja te recikliranja postojećih materijala i proizvoda što je dulje moguće.
Država-tigar: Indonezija profitira od trgovinskog rata i privlači velike investitore
AZIJSKI TIGROVI
Država-tigar: Indonezija profitira od trgovinskog rata i privlači velike investitore
KOLUMNA - Kad stručnjaci analiziraju aktualne svjetske ekonomske trendove, njihov fokus uperen je velikim dijelom prema najdinamičnijoj regiji svijeta.
Siromaštvo kuca i na naša vrata
TAMNI OBLACI
Siromaštvo kuca i na naša vrata
KOLUMNA -  Situacija u kojoj vlada kirurški reže vitalne organe da se ne bi morala odreći lijepo manikiranih noktiju samo je uvod u ozbiljniju ekonomsku krizu ukoliko ne dođe do nužnog zaokreta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE