GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kulturhack, epizoda 1: Umetnost je rad (VIDEO)

Kulturhack, epizoda 1: Umetnost je rad (VIDEO)
KAKO DO NOVCA?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2020 / 19:08
Autor: Vera Vojvodić
KOLUMNA - Poslednjih godina sprovode se razna istraživanja o finansiranjima u kulturi i umetnosti, kao i prihodima koje umetnici ostvaruju svojim radom.

Rezultati su dosta poražavajući a zajedničko im je da svega 2% umetnika na svetskom nivou živi od svoje umetnosti. Svi ostali, primorani su da račune plaćaju prihodima koje ostvaruju radeći dodatne poslove, koji najčešće nemaju nikakve veze s umetnošću ili u najboljem slučaju imaju veze sa profitabilnijim kreativnim industrijama. Takva je otprilike i percepcija umetnosti kao posla i statusa umetnika u savremenom društvu.

Biti umetnik kao da se smatra hobijem nego pravim radom, a pitanje koje sledi odmah potom je – a koji je tvoj “day job”?

Status umetnika, međutim, ne povlači za sobom isključivo zaposlenje kao takvo. Tu su i drugi benefiti kao što su zdravstveno osiguranje, pravo na penziju, porez i sl. koji su, u zavisnosti od sredine, dovedeni u pitanje. Da li je sigurnije biti vezan ugovorom za određenu instituciju ili uživati status slobodnog umetnika, pitanje je za nagradnu igru jer, bez obzira na uslove u zavisnosti od zemlje u kojoj se radi, nijedna od pozicija danas ne nudi dostižan nivo samoodrživosti za pojedinca.

Egzistencijalna pozicija umetnika u savremenom društvu je uvek aktuelna tema. Jedni iz nje crpe inspiraciju za svoju umetnost dok drugi od nje odustaju. I dok se s jedne strane od umetnika očekuje da bude izuzetno talentovan i čovek genije, s druge strane čini se da je opšte prihvaćeno stanovište da jedan umetnik od svoje umetnosti ne može da preživi. Dakle, da li je umetnost posao ili hobi?

Upravo o ovim temama razgovarala sam u prvoj epizodi Kulturhack podkasta sa beogradskom umetnicom Emom Szabo, koja trenutno živi i radi (nešto sasvim drugačije) u Hamburgu.

Tagovi: Kulturhack, Vera Vojvodić, Emma Szabo, Beograd, Hamburg
PROČITAJ I OVO
Deset korisnih aplikacija za život i poslovanje u velikom gradu
KORISNA ZNANJA
Deset korisnih aplikacija za život i poslovanje u velikom gradu
KOLUMNE - Mobilni telefoni na izvestan način danas predstavljaju našu ekstenziju, budući da ih gotovo ne ispuštamo iz ruku.
Posrnuli Bog nogometa
MARADONA
Posrnuli Bog nogometa
KOMENTAR - Usprkos svim svojim nedostacima, usprkos svim skandalima – Argentinci obožavaju „svog“ Diega Maradonu. Ali, ne samo zbog njegovog nogometnog genija, već i zbog toga što im je uvijek davao osjećaj da je jedan od njih, s istim brigama i nevoljama, i s istim slabostima i osjećanjima.
Kulturna baština u doba koronakrize: Ubrzani pomak prema digitalnom
OSJETLJIVO
Kulturna baština u doba koronakrize: Ubrzani pomak prema digitalnom
ANALIZA - U nametnutoj fizičkoj distanci i nemogućnosti uobičajenog odvijanja kulturnih aktivnosti u kulturnim prostorima, kriza COVID-19 i dalje oslabljuje već ionako krhak i osjetljiv sektor.
Veran Matić, uvijek ispravan
GESTE I LJUDI
Veran Matić, uvijek ispravan
KOMENTAR - Veran Matić, danas već pedesetosmogodišnjak, od 1989. najprije je osnivač pa direktor Radija B-92, kojim je gospodario i upravljao svih ratnih godina. Bila je to uloga njegova života, naročito važna za one pred kojima je neki dan kleknuo i pomolio se.
Kako su Finci pobijedili koronu?
KLJUČ USPJEHA
Kako su Finci pobijedili koronu?
KOMENTAR - Nose li se Finci bolje s pandemijom koronavirusa zato što su „nedruštveni“ ili zato što imaju jaku socijalnu državu? Stopa zaraze COVID-om 19 u ovoj zemlji je najniža u cijeloj Europi. U čemu je ključ uspješnosti?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE