GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krka: Negativne tečajne razlike zbog rublje izazivaju glavobolje

Krka: Negativne tečajne razlike zbog rublje izazivaju glavobolje
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2023 / 07:51
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Grupa Krka u prvih je devet mjeseci 2023. godine ostvarila 1,34 milijarde eura prihoda od prodaje, što je 8 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tržišta izvan Slovenije čine 94 posto ukupne prodaje proizvoda i usluga.

Najveće tržište po prodaji predstavlja istočna Europa s 32,5 posto udjela u ukupnoj prodaji. Grupa Krka ostvarila je 320,3 milijuna eura dobiti iz poslovanja (EBIT), što je 37 posto više nego u istom razdoblju lani. Udio dobiti iz poslovanja u prihodima od prodaje iznosio je 23,9 posto. Dobit iz poslovanja uvećana za amortizaciju (EBITDA) iznosila je 398,2 milijuna eura i bila je 27 posto viša nego u istom razdoblju prošle godine. Udio EBITDA-e u prihodima od prodaje iznosio je 29,7 posto.

Uklanjanje valutne izloženosti prirodnim metodama ostaje ključna strategija Krke u upravljanju valutnim rizicima, a financijski instrumenti se također koriste u ograničenoj mjeri. Ruska rublja i dalje predstavlja najveći valutni rizik Grupe Krka. Ne postoje financijski instrumenti za osiguranje tog rizika na međunarodnim tržištima, pa se koriste prirodnim metodama zaštite. Od početka godine do kraja trećeg tromjesečja vrijednost ruske rublje pala je za 24 posto, dok je prosječna vrijednost rublje izražena u eurima u prvih devet mjeseci niža za 15,2 posto nego u istom razdoblju lani godina. Grupa Krka je u prvih devet mjeseci 2023. godine zbog duge pozicije u ruskim rubljama ostvarila negativne tečajne razlike koje se odražavaju na neto financijski rezultat.

Dobit grupe Krka prije oporezivanja iznosila je 286,6 milijuna eura, a neto dobit grupe Krka 235,6 milijuna eura, što je 22 posto manje nego u istom razdoblju lani. Njegov udio u prihodima od prodaje bio je 17,6 posto.

U prvih devet mjeseci 2023. u Krki je registrirano 7 novih proizvoda, od čega 5 lijekova na recept i 2 veterinarska proizvoda. Inače, proizvodnja proizvoda odvija se u matičnom društvu u Sloveniji te u Krkinim podružnicama u Ruskoj Federaciji, Poljskoj, Hrvatskoj i Njemačkoj. U navedenim podružnicama, osim tvrtke Krka-Rus u Ruskoj Federaciji, osim proizvodnje, bave se marketingom i prodajom. U Kini se proizvodnja odvija u dugoročno zakupljenim proizvodnim pogonima. Druge podružnice izvan Slovenije bave se marketingom i/ili prodajom i nemaju proizvodne kapacitete. Tvrtka kćer Terme Krka bavi se lječilišno-turističkom djelatnošću. Vlasnica je i tvrtke Golf Grad Otočec.

Za ovu godinu Krka predviđa dobit od 300 milijuna eura, uz ukupne prihode od 1,755 milijardi eura. Sljedeće godine kompanija očekuje rast dobiti na 310 milijuna eura, a prihodi bi iznosili 1,85 milijardi eura. Investicije će ove godine iznositi 130 milijuna eura, a dogodine će se smanjiti na 150 milijuna eura. U razdoblju do sljedeće godine Krka očekuje prosječnu EBITDA maržu od 25 posto.

Dugoročnije, do 2028. godine, Krka planira godišnji rast prodaje od 5 posto, mjereno vrijednosnim ili količinskim iznosom prodaje. Prosječna EBITDA marža trebala bi ostati stabilna na 25 posto, dok će se 10 posto prihoda ulagati u istraživanje i razvoj, prosječno 140 milijuna eura godišnje za investicije. Krka će i dalje za dividendu izdvajati najmanje 50 posto godišnje dobiti.

Svojim planovima i dosljednim rastom dobiti, Krka se odavno etablirala kao atraktivna opcija ulaganja za ulagače koji traže pouzdane dividende. Zajedno s tvrtkama kao što su NLB, Luka Koper, Petrol, Telekom Slovenije i Sava Re, Krka predstavlja ključni dio domaćeg portfelja za investitore koji se fokusiraju na dividendna ulaganja. Ova grupa tvrtki nudi kombinaciju stabilnosti, pouzdanih povrata i potencijala rasta, što ih čini privlačnim za one koji žele diverzificirati svoje investicijske portfelje s naglaskom na dugoročne, profitabilne dividende i rast cijene dionica.

Kad pogledamo domaću burzu, vidimo da nije skupa u odnosu na neka druga međunarodna tržišta. P/E omjer (omjer zarade tvrtke i cijene dionice) domaćeg burzovnog indeksa SBITOP od 8 više je od polovine njemačkog DAX indeksa s P/E vrijednošću od 17. U usporedbi s američkim indeksima kao što je S&P500, DOW i NASDAQ, te su vrijednosti čak i više na 22, 21 i 46.

Objave poslovnih rezultata domaćih tvrtki, poput Krkina ili iz NLB-a, govore o profitabilnom i stabilnom poslovanju domaćih kotiranih tvrtki. S obzirom na dosadašnju profitabilnost domaćeg tržišta, koja je u posljednjih deset godina zajedno s isplatama dividende donosila godišnji prinos veći od 12%, tržište sa stabilnim poslovanjem i dalje je vrlo privlačno.

Tagovi: Krka, Ljubljanska borza, rublja, Rusija
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE