GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kriza u auto industriji ruši tržišnu vrijednost AD Plastika

Kriza u auto industriji ruši tržišnu vrijednost AD Plastika
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2020 / 19:39
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Kriza u autoindustriji stigla je i do Hrvatske. Iako, nažalost, u ova tri desetljeća nismo privukli niti jednu značajnu investiciju iz automobilskog sektora, postoji jedna kompanija koja se svojim proizvodima uspjela probiti do najvećih igrača u tom društvu.

Riječ je o solinskom AD Plastiku, kompaniji koja iz godine u godinu ostvaruje sve bolje poslovne rezultate. No, ova će godina donijeti dramatičan preokret. U posljednjih nekoliko tjedana više je europskih proizvođača poput Volkswagena, Renaulta, Daimlera i PSA Peugeot Citroena najavilo potpuni ili djelomični prekid proizvodnje. Situacija na tržištu rusije zasad ne predstavlja problem, no lsaba je to utjeha za dioničare AD Plastika.

Naime, prema podacima iz poslovnog izvješća za 2019. godinu prihodi u Rusiji činili su samo 20,73 posto prodaje dok su prihodi u Europskoj uniji i Srbiji činili čak 79,27 posto. Drugim riječima, kriza koja se upravo valja europskim kontinentom značajno će negativno utjecati na AD Plastik što su posljednjih dana u priopćenjima potvrdili i iz same Uprave solinske kompanije.

Francuski PSA koji između ostalog proizvodi Citroën, Peugeot i Opel je prekjučer najavio da će zatvoriti sve svoje tvornice u Europi do 27. ožujka. Također, prekjučer isto je odlučio i Renault. S druge strane grupa Fiat Chrysler (FCA) zatvorila je svoje tvornice u Europi još prošlog tjedna. Kao točka na i stigla je odluka Volkswagena o zatvaranju svojih europskih pogona. Djelomično će pogone zatvoriti i Daimler te BMW.

AD Plastik Grupa ostvaruje prihode iznad kretanja na ovim tržištima, ponajprije zbog početka serijskih proizvodnji redizajniranog Twinga i novog Clia 5, ostvarenih prihoda od alata i prihoda mađarskog društva AD Plastik Tisza. Ključni kupci AD Plastik Grupe na ovim su tržištima Renault Grupa, FCA Grupa, PSA Grupa i Ford. Prošle su godine ugovoreni novi poslovi za PSA Grupu, FCA Grupu, Hellu, Suzuki, Audi i BMW, ukupne vrijednosti 57 milijuna eura.

Što se ruskog tržišta tiče, ključni kupac AD Plastik Grupe na ovom je tržištu Alijansa Renault-Nissan-AvtoVAZ, a sve je značajniji udio i Volkswagen Grupe. Na ovom su tržištu u izvještajnom razdoblju ugovoreni novi poslovi u vrijednosti od 157,9 milijuna eura za Alijansu Renault-Nissan-AvtoVAZ i Volkswagen Grupu. Najznačajniji poslovi u vrijednosti 91,4 milijuna eura odnose se na nove modele Renault Sandero i Logan koji su među 15 najprodavanijih vozila na ruskom tržištu.

Incijativa prodavatelja posebno je vidljiva u posljednja četiri dana, ali i tijekom čitavog mjeseca ožujka. U posljednja četiri dana iscurilo je 18,2 posto tržišne kapitalizacije AD Plastika. Gledamo li od početka ožujka slika je doista katastrofična. Tržišna kapitalizacija AD Plastika od početa ožujka srušena je 42,6 posto. Ono što pritom trebati imati na umu jest i rast likvidnosti na ovim dionicama. U posljednjih pet dana ove su dionice redovito ostvarivale milijunske volumene i uvrhu su prema likvidnosti na Zagrebačkoj burzi.

Umjesto utjehe dioničarima AD Plastika, za kraj kažimo kako je iz podataka o najvećim dioničarima vidljivo da je Raiffeisen OMF kategorije B kupovao dionice posljednjih dana, i to vrlo aktivno. U posljednjih sedam trgovinskih dana kupio je 2.800 dionica i time se učvrstio kao drugi najveći vlasnik sa 7,91 posto udjela, odnosno 332.194 dionice.

Tagovi: AD Plastik, Ford, Volkswagen, AD Plastik Tisza, Revoz, Renault, PSA Peugeot Citroen, Zagrebačka burza, Raiffeisen OMF
PROČITAJ I OVO
Smrt koronavirusu, sloboda narodu
POMAKNUTA STVARNOST
Smrt koronavirusu, sloboda narodu
KOMENTAR - Situacija u kojoj se svijet nalazi zbog koronavirusa, doista je ozbiljna. U to nitko ne sumnja.
Potez menadžmenta Valamara vratio povjerenje investitora
TRŽIŠTE KAPITALA
Potez menadžmenta Valamara vratio povjerenje investitora
KOLUMNA - Dionice Valamara ovoga su tjedna skočile 11,1 posto, na 22 kune, što je najviša razina ovih dionica od 13. ožujka. Nakon pada u ponedjeljak, cijena dionica je u naredna četiri dana uzletjela 18,3 posto.
Pas, državni neprijatelj broj jedan
VANREDNO STANJE
Pas, državni neprijatelj broj jedan
KOLUMNA - Vodeći se izrekom "zavadi pa vladaj", u toku širenja pandemije Vučić je vizionarski prepoznao više neprijatelja srpskog naroda u celini.
Hoćemo li postati bolji ljudi?
POZITIVNE PROMJENE
Hoćemo li postati bolji ljudi?
KOLUMNA - Val pozitivnih promjena je itekako dobrodošao, jer, kad prođe ovo sve, ne smije uslijediti brzi zaborav. Nakon korone slijedi najveći ispit društva s najtežim pitanjem: Kakvi smo uistinu ljudi?
Loša vijest: I Nijemci postali pesimisti
NACIJA ZABRINUTIH
Loša vijest: I Nijemci postali pesimisti
KOLUMNA - Nijemce ipak najviše brine kad će se život opet vratiti u normalu, te kako će neki od njih uopće preživjeti s kreditima i ostalim financijskim obvezama koje im vise za vratom i priređuju besane noći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE