GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kriza u auto industriji ruši tržišnu vrijednost AD Plastika

Kriza u auto industriji ruši tržišnu vrijednost AD Plastika
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2020 / 19:39
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Kriza u autoindustriji stigla je i do Hrvatske. Iako, nažalost, u ova tri desetljeća nismo privukli niti jednu značajnu investiciju iz automobilskog sektora, postoji jedna kompanija koja se svojim proizvodima uspjela probiti do najvećih igrača u tom društvu.

Riječ je o solinskom AD Plastiku, kompaniji koja iz godine u godinu ostvaruje sve bolje poslovne rezultate. No, ova će godina donijeti dramatičan preokret. U posljednjih nekoliko tjedana više je europskih proizvođača poput Volkswagena, Renaulta, Daimlera i PSA Peugeot Citroena najavilo potpuni ili djelomični prekid proizvodnje. Situacija na tržištu rusije zasad ne predstavlja problem, no lsaba je to utjeha za dioničare AD Plastika.

Naime, prema podacima iz poslovnog izvješća za 2019. godinu prihodi u Rusiji činili su samo 20,73 posto prodaje dok su prihodi u Europskoj uniji i Srbiji činili čak 79,27 posto. Drugim riječima, kriza koja se upravo valja europskim kontinentom značajno će negativno utjecati na AD Plastik što su posljednjih dana u priopćenjima potvrdili i iz same Uprave solinske kompanije.

Francuski PSA koji između ostalog proizvodi Citroën, Peugeot i Opel je prekjučer najavio da će zatvoriti sve svoje tvornice u Europi do 27. ožujka. Također, prekjučer isto je odlučio i Renault. S druge strane grupa Fiat Chrysler (FCA) zatvorila je svoje tvornice u Europi još prošlog tjedna. Kao točka na i stigla je odluka Volkswagena o zatvaranju svojih europskih pogona. Djelomično će pogone zatvoriti i Daimler te BMW.

AD Plastik Grupa ostvaruje prihode iznad kretanja na ovim tržištima, ponajprije zbog početka serijskih proizvodnji redizajniranog Twinga i novog Clia 5, ostvarenih prihoda od alata i prihoda mađarskog društva AD Plastik Tisza. Ključni kupci AD Plastik Grupe na ovim su tržištima Renault Grupa, FCA Grupa, PSA Grupa i Ford. Prošle su godine ugovoreni novi poslovi za PSA Grupu, FCA Grupu, Hellu, Suzuki, Audi i BMW, ukupne vrijednosti 57 milijuna eura.

Što se ruskog tržišta tiče, ključni kupac AD Plastik Grupe na ovom je tržištu Alijansa Renault-Nissan-AvtoVAZ, a sve je značajniji udio i Volkswagen Grupe. Na ovom su tržištu u izvještajnom razdoblju ugovoreni novi poslovi u vrijednosti od 157,9 milijuna eura za Alijansu Renault-Nissan-AvtoVAZ i Volkswagen Grupu. Najznačajniji poslovi u vrijednosti 91,4 milijuna eura odnose se na nove modele Renault Sandero i Logan koji su među 15 najprodavanijih vozila na ruskom tržištu.

Incijativa prodavatelja posebno je vidljiva u posljednja četiri dana, ali i tijekom čitavog mjeseca ožujka. U posljednja četiri dana iscurilo je 18,2 posto tržišne kapitalizacije AD Plastika. Gledamo li od početka ožujka slika je doista katastrofična. Tržišna kapitalizacija AD Plastika od početa ožujka srušena je 42,6 posto. Ono što pritom trebati imati na umu jest i rast likvidnosti na ovim dionicama. U posljednjih pet dana ove su dionice redovito ostvarivale milijunske volumene i uvrhu su prema likvidnosti na Zagrebačkoj burzi.

Umjesto utjehe dioničarima AD Plastika, za kraj kažimo kako je iz podataka o najvećim dioničarima vidljivo da je Raiffeisen OMF kategorije B kupovao dionice posljednjih dana, i to vrlo aktivno. U posljednjih sedam trgovinskih dana kupio je 2.800 dionica i time se učvrstio kao drugi najveći vlasnik sa 7,91 posto udjela, odnosno 332.194 dionice.

Tagovi: AD Plastik, Ford, Volkswagen, AD Plastik Tisza, Revoz, Renault, PSA Peugeot Citroen, Zagrebačka burza, Raiffeisen OMF
PROČITAJ I OVO
Šaolin je ponovo napao
BRENDIRANJE ŠAOLINA
Šaolin je ponovo napao
KOLUMNA - Šaolinski kungfu čuven je po svojim legendarnim, često visoko teatraliziranim te filmski mitologiziranim stilovima borbe. Stilovi tigra, leoparda, ždralova i zmija – sve to odlično i humoristično uokvireno u filmovima o Kung fu pandi.
Nanobit je dokaz da se i u Hrvatskoj može uspjeti
USPJEH MIMO DRŽAVE
Nanobit je dokaz da se i u Hrvatskoj može uspjeti
KOLUMNA - Ovaj primjer će povući mnoge hrvatske ''šmokljane'' da u svojim ''garažama'' stvore start-up platforme pretvarajući Hrvatsku iz potencijalnog ''servera'' u potencijalnu tvornicu igara, softvera, deficitarnih programa i stručnjaka.
Navaljni, Gazprom i Sjeverni tok 2: Sankcije nisu rješenje
EU-RUSIJA
Navaljni, Gazprom i Sjeverni tok 2: Sankcije nisu rješenje
KOLUMNA - Rusiju treba potaknuti na transformaciju – kroz inkluzivnost, dijalog i strateške kompromise. Problem je izrazito težak i nema jedinstvenog rješenja ili kalupa.
Avioni nam trebaju, ali nije pravo vrijeme
IZ STRUČNOG KUTA
Avioni nam trebaju, ali nije pravo vrijeme
KOMENTAR - Što se tiče preporuka u ovom trenutku, najbolja bi bilo revidiranje tendera što bi omogućilo kupovinu vremena, pa bi bila de facto odgoda od nekih 12 mjeseci, što se često događa u ovim poslovima.
Kina-EU: Sporazum o uzajamnim investicijama sve bliže
ODNOSI SNAGA
Kina-EU: Sporazum o uzajamnim investicijama sve bliže
KOLUMNA - Imperativ potpisivanja sporazuma prije isteka godine uvjetovani su ne samo američkim izborima i vjerojatnim pogoršanjem odnosa između Kine i SAD-a bez obzira na pobjednika, već i činjenicom da EU zbog gubitka povjerenja u Washington nastoji pronaći svoj modus operandi u odnosima s velikim igračima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE