GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kriptovalute i kineske dionice sjajno startale u novu godinu

Kriptovalute i kineske dionice sjajno startale u novu godinu
TRŽIŠNE SILNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2023 / 10:02
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Nade da će središnje banke ukrotiti inflaciju bez da dovedu do velike recesije pružile su snažan pozitivan početak godine na financijskim tržištima. Ističu se uspon kineskih dionica i bitcoin koji se već odbio od 50% u odnosu na dno u studenom.

Ova godina iznenadila je tržišta kapitala znatnim rastom, što je rezultat optimističnijih makroekonomskih očekivanja o smirivanju inflacije, što daje nadu da središnje banke neće morati dodatno zaoštravati monetarnu politiku. To znači da bi rast kamata trebao inače će se nastaviti, ali koraci neće biti tako oštri kao prošle godine Prošlog su tjedna objavljeni podaci o prosinačkoj inflaciji u SAD-u, koja je iznosila 6,5% na godišnjoj razini, najniže od listopada 2021. Inflacija je također smanjena u Europi drugi put mjesec zaredom. Na pozitivno raspoloženje i optimističnija očekivanja utjecale su još niže cijene sirovina, posebice plina i električne energije, što bi djelomično moglo pomoći da se izbjegne recesija u Europi.

Prošle je godine Fed u sedam koraka podigao ključnu kamatnu stopu na 4,25 posto. Gotovo sigurno će povisiti kamatne stope za dodatnih 25 baznih bodova na sastanku u veljači. Vjerojatno će uslijediti još povećanja, no pitanje je koliko će dugo kamatne stope ostati na ovim razinama prije nego što se ciklus preokrene. Philipp Hildebrand, jedan od rukovoditelja asset managera Blackrocka, smatra da ulagači griješe u procjeni da ćemo već ove godine vidjeti smanjenje kamata te očekuje brzi pad inflacije u SAD-u (u roku od nekoliko mjeseci) na oko četiri posto. Veliko je pitanje što će središnje banke učiniti u drugoj polovici godine. Ili će se zadovoljiti time što će inflacija ostati dosta daleko od ciljane vrijednosti, ili će nastaviti s agresivnim pristupom i (čak i pod cijenu recesije) težiti postizanju željene inflacije od dva posto.

Paneuropski burzovni indeks Stoxx 600 posljednjih se dana doduše smirio, no i dalje je u plusu od početka godine za zavidnih 6,3 posto. Kineska tržišta dionica ušla su u 2023. godinu s još većim rastom, gdje očekujemo sve više stope u budućnosti. U Morgan Stanleyju vjeruju da će kinesko tržište biti pobjednik godine u svjetskim razmjerima. Dionice Alibabe ove su godine već dobile trećinu svoje vrijednosti, a još se oporavljaju nakon što su gubici dosegnuli čak 49 posto u 2021. te daljnjih 25 posto prošle godine usred svih problema s kineskim i američkim regulatorima. Njihov porast počeo je već 19. prosinca najavljenim mjerama kineske vlade za poticanje gospodarstva, a naravno pozitivno utječe i napuštanje strogog covid režima.

Na Wall Streetu se vidi nešto umjereniji optimizam, a i on je zadnjih tjedan dana prilično splasnuo (također zbog nekih lošijih najava tromjesečnih dobiti). Srećom, krivulja se u petak, nakon tri dana pada, samo okrenula prema gore, pa se Dow Jones ponovno popeo iznad vrijednosti s početka godine. Loše su bile i neke makroekonomske najave, primjerice u SAD-u je industrijska proizvodnja u prosincu pala drugi mjesec zaredom, ovaj put za 0,7 posto, što je najveći mjesečni pad od rujna 2021. Prijeteća nelikvidnost SAD-a, ako Kongres ne podiže dopuštene granice javnog duga. Američki javni dug u četvrtak je premašio trenutno dopuštenu gornju granicu, no istina je da su ti argumenti već uobičajeni u američkoj politici.

Kriptovalute su nastavile rasti iako je zajmodavac Genesis u četvrtak podnio zahtjev za bankrot. Bitcoin je premašio 23.000 dolara i sada je već 50 posto iznad najniže razine u studenom (15.400 dolara), ali još uvijek 65 posto ispod rekordne vrijednosti. Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta opet je preko trilijuna (tisuću milijardi) dolara. Svakako impresivan oporavak nakon svih prošlogodišnjih previranja, posebno nakon kolapsa FTX-a u jesen. Još uvijek ima dosta skeptika koji kažu da bi bitcoin trebao probiti 25.000 dolara kako bi potvrdio pozitivan trend. Svojim nedavnim savjetom komentator CNBC-a Jim Cramer izazvao je dosta poruge na Twitteru jer je smatrao da je to sa 17.000 dolara izvrsna prilika za izlzaka iz investicije. Cramer se više puta pokazao kao dobar kontraš, jer se pojedine investicije "ponašaju" upravo suprotno od njegovih predviđanja.

Tagovi: kinesko tržište kapitala, Azijska tržišta, Wall Street, bitcoin, Jim Cramer, Morgan Stanley
PROČITAJ I OVO
Nvidia nije uspjela anulirati nervozu na tržištima
PREVIŠE UPITNIKA
Nvidia nije uspjela anulirati nervozu na tržištima
KOLUMNA - Nvidia je iznimnim poslovnim rezultatima još jednom potvrdila potencijal umjetne inteligencije, a time i Nvidijine dionice čija je cijena u dvije godine porasla čak 550 posto.
Tržište polovnih telefona - globalni rast i predviđanja
ANALIZA
Tržište polovnih telefona - globalni rast i predviđanja
ANALIZA - Tržište polovnih telefona postalo je značajan sektor unutar šire industrije pametnih telefona. Ono obuhvaća kupovinu i prodaju prethodno korištenih mobilnih uređaja koji su obnovljeni, popravljeni ili jednostavno preprodani u svom originalnom stanju.
Optimisti dominiraju dioničkim tržištima. Jesu li pretjerali?
VISOKE VALUACIJE
Optimisti dominiraju dioničkim tržištima. Jesu li pretjerali?
KOLUMNA - Optimisti ne popuštaju, rekordi se nižu, i to unatoč upozorenjima da je tržište već vrlo visoko.
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
TRŽIŠNI OPTIMIZAM
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
KOLUMNA - Iako su se očekivanja o Fedovom smanjenju kamata značajno promijenila od početka godine (ove godine neće biti šest ili sedam smanjenja kamata, nego najviše dva), burzovni indeksi nižu nove rekorde.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE