GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora

Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
U FOKUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2023 / 08:39
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Među investicijskim klasama, 2023. godine, nakon gotovo desetljeća, ponovno će biti zanimljivije državne obveznice, ali i nešto rizičnije, ali zato isplativije, korporativne obveznice.

Uz nastavak zaoštravanja monetarne politike američkih federalnih rezervi (Fed) i Europske središnje banke (ECB), možemo očekivati da će prinosi na obveznice kratkoročno blago porasti.

Općenito, za 2023. godinu možemo očekivati daljnji rast kamatnih stopa prije nego što počnu padati. Ne dođe li do značajnijeg pogoršanja svih globalnih rizika, u prvom polugodištu možemo očekivati nižu ili umjereniju potrošnju kućanstava i nešto manje privatnih investicija zbog općih i energetskih troškova te viših kamata. To će nam najvjerojatnije donijeti blaže zahlađenje gospodarskog rasta u Europi i šire, ali već u drugoj polovici godine ili najkasnije nakon završetka zime možemo očekivati oporavak nauštrb oporavka rasta u potrošnje kućanstava i nauštrb javnih investicija.

S rizičnijim klasama ulaganja, poput dionica, naravno, sada morate biti još oprezniji, ali možemo očekivati da će ove godine doći do točke kada će one biti puno zanimljivije nego što su bile prošle godine, jer će i one biti imaju traženi prinos morali povećati ove godine.

S obzirom na povećane rizike i već poboljšanu profitabilnost globalnih obveznica, one nakon duljeg vremena postaju zanimljivije, posebice konzervativnijim investitorima. U trenutku komentara šestomjesečni Euribor iznosio je gotovo 2,9 posto, a prinos na slovenske desetogodišnje obveznice 3,3 posto.

Trenutno su u fokusu obveznice s kratkim dospijećem (na primjer, tromjesečne obveznice, koje se nazivaju i komercijalni papiri), koje tvrtke i pojedinci mogu držati do dospijeća i posljedično se rotiraju. Dakle, rotacija ovih vrlo kratkoročnih obveznica na mnogo je mjesta zanimljivija ili povoljnija od prinosa na bankovne depozite. S vremenom, međutim, možemo očekivati da će i prinosi na dugoročne obveznice postati zanimljivi, što bi dugoročno moglo biti prihvatljivije širem krugu investitora.

Tagovi: korporativne obveznice, obveznice, tržište kapitala, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE