GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Korekcija na Wall Streetu, rasprodaja u tehnološkom sektoru

Korekcija na Wall Streetu, rasprodaja u tehnološkom sektoru
RASTE NERVOZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2023 / 07:55
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Listopad nije smirio strasti na financijskim tržištima. Wall Street je i službeno u fazi korekcije, dionice tehnoloških divova su pod sve većim pritiskom, zlato se popelo iznad 2000 dolara, a bitcoin je udvostručio vrijednost ove godine.

Otkako su vodeći njujorški burzovni indeksi krajem srpnja dosegnuli ovogodišnji vrhunac, on samo pada, pa su se od vrha već udaljili za više od 10 posto. U zadnjih su tjedan dana izgubile više od dva posto jer se sve više čini da će se ostvariti strah od duljeg razdoblja visokih kamata ("više za duže"), no to bi u konačnici trebalo ohladiti gospodarski rast, a time i utjecati dobit. poduzeća. U SAD-u, unatoč visokim kamatama (Fed ih je prošlog ožujka podigao s nule na 5,50 posto, što je vrhunac u 22 godine), gospodarstvo ostaje snažno. Ljeti je bio veći od očekivanog, s rastom BDP-a od srpnja do rujna za 4,9 posto, preračunato na godišnjoj razini i uz inflaciju.

To je najbrži gospodarski rast u gotovo dvije godine, a za to je uvelike zaslužna potrošnja američke potrošnje kao da sutra ne postoji. Pitanje je koliko će dugo biti u ovakvom stanju. U drugom tromjesečju rast BDP-a iznosio je 2,1 posto, au posljednjem se očekuje usporavanje na 1,5 posto. Ipak, ostaje uvjerenje da Fed neće mijenjati kamate ovog utorka i srijede, ali nije sasvim isključeno da si neće priuštiti još jedno povećanje u budućnosti, iako se inflacija (doduše sporo) približava ciljanim dva posto . Rujanski indeks temeljnih izdataka za osobnu potrošnju (PCE) porastao je 3,7 posto na godišnjoj razini, najsporije od svibnja 2021.

Tehnološki indeks Nasdaq skliznuo je ispod svog 200-dnevnog pomičnog prosjeka prvi put od ožujka, što je loš signal u tehničkoj analizi. Nakon iznimnog ovogodišnjeg rasta tehnoloških dionica (uglavnom dionica iz skupine "veličanstvenih 7"), investitori "zahtijevaju" izvrsne poslovne rezultate. Ako sve nije idealno, ako se u nekom segmentu može detektirati slabost, što se događa s dionicama Tesle, Alphabeta (Google) i Mete, koje su nakon objave kvartalnih rezultata vidno pojeftinile. Posebno su značajni u srijedu bili gubici u tehnološkom sektoru, jer je Nasdaq indeks pao 2,43 posto, najviše od 21. veljače.

Slavni Michael Burry, koji je predvidio pad tržišta subprime 2008. (događaji koji su inspirirali film The Big Move), ponovno je pogodio kada je predvidio veliku korekciju prema dolje. Investitor iz Kalifornije, koji upravlja svojim hedge fondom Scion Asset Management, uložio je u drugom tromjesečju ukupno 886 milijuna dolara kroz put opcije (one donose dobit kada su vrijednosni papiri na koje se opcije odnose) koje su (uglavnom tehnološke) preokrenule tržište . To je bilo i očekivano, prije četiri mjeseca također smo u jednom od članaka upozorili da je "tržište prekupljeno, a posebice dionice UI-ja opasno precijenjene".

Tržište obveznica također je napeto. Početkom tjedna prinos na američku desetogodišnju obveznicu već je bio iznad pet posto. Pad cijena obveznica (i s tim povezan veći traženi prinos na te vrijednosne papire) rezultat je nekoliko čimbenika, ne samo politike središnje banke, već i dinamike tržišta. Američka vlada mora financirati svoj visoki proračunski deficit, pa izdaje sve više obveznica, a potražnja ne prati ponudu, ili ti papiri moraju donositi sve veće prinose kako bi privukli dovoljno kupaca. Osim toga, Fed više ne kupuje državne obveznice, već koristi program kvantitativnog stezanja (QT) kako bi smanjio količinu obveznica koje ima u svojoj bilanci.

40-godišnji bikovski trend na tržištima obveznica došao je do prilično bolnog kraja prošle godine, pitanje je samo koliko će taj medvjeđi trend potrajati. Prethodni je trajao čak 33 godine. A kakva je međuovisnost vlasničkih i dužničkih vrijednosnih papira?

U Interactive Brokersu su izračunali da porast prinosa na obveznice od 40 baznih bodova (na 10-godišnju američku obveznicu) uzrokuje pad multiplikatora zarade S&P 500 za jedan bod. Budući da je prinos na 10-godišnju obveznicu skočio za 108 baznih bodova u posljednja tri mjeseca, višestruka zarada bi stoga trebala pasti za gotovo tri

Tagovi: tržište kapitala, Nasdaq, Wall Street, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE