GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koliko dugo će američki potrošač moći spašavati američku burzu?

Koliko dugo će američki potrošač moći spašavati američku burzu?
INFLACIJA I VISOKE KAMATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2022 / 08:46
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Američka središnja banka (Fed) podigla je u srijedu ključne kamatne stope za 75 baznih bodova, tako da sada gornja granica Fedovih ključnih kamatnih stopa iznosi 3,25 posto.

Istodobno, Fed je najavio pooštravanje za još 1,25 postotnih bodova prije kraja godine. U svom govoru na sredini mandata, predsjednik Feda Jerome Powell obećao je da će Fed srušiti inflaciju i spustiti je na 2 posto. Medijan predviđanja dužnosnika Feda sada kaže da bi kamate do kraja ove godine trebale doseći 4,4 posto, a 2023. 4,6 posto.

Fed je tako povisio kamatnu stopu za 75 baznih bodova treći put zaredom u kratkom razdoblju i najavio daljnje zaoštravanje monetarne politike. Zbog toga je ojačao dolar čija će snaga polako početi zadavati glavobolje američkim izvoznicima. Naravno, dionice i američke obveznice pale su u cijeni.

Dolar će najvjerojatnije dodatno jačati u odnosu na euro, a istovremeno će novac diljem svijeta nastaviti sinkrono rasti, budući da ostatak središnjih banaka uvelike slijedi taktiku Feda. Unatoč aktivnostima središnjih banaka, u mnogim mjestima još nismo dosegli vrhunac inflacije. To će postupno, samo po sebi ili u kombinaciji s višim kamatama, početi snažno kočiti globalno gospodarstvo.

Iako će se potražnja iz Kine i Europe smanjiti, i jest već neko vrijeme, budući novčani tokovi velikih kompanija u SAD-u u velikoj su većini podržani od američkih kućanstava. Neočekivani rast maloprodaje od 0,3 posto u kolovozu u SAD-u dobar je znak za rezultate američkih kompanija za treće tromjesečje.

Dakle, u investicijskom smislu, likvidna tržišta i dalje su u prosjeku previše izložena američkom tržištu dionica. Ali ovdje se postavlja pitanje koliko dugo će američki potrošač moći spašavati američku burzu? Kako raste nezaposlenost (u SAD-u je nedavno porasla s 3,5 na 3,7 posto), tako će i američki potrošač smanjivati potrošnju. Ako nezaposlenost u SAD-u sljedeće godine dosegne 4,5 posto, što nije izvan trenutnih prognoza Feda, onda možemo očekivati recesiju u SAD-u sljedeće godine (tehnički, SAD je već u recesiji). Ukratko, bez obzira na trenutne prognoze Feda, možemo očekivati da će Fed, ako dođe do jače recesije u SAD-u, ponovno sniziti kamatne stope.

Uz negativne učinke povećanja kamatnih stopa, ruska eskalacija rata s Ukrajinom i napetosti između Pekinga i Tajvana pridonijeli su ovotjednoj korekciji dionica i općem niskom raspoloženju na tržištu kapitala. U nadolazećem tjednu očekuje nas objava poslovnih rezultata za proteklo tromjesečje kompanija kao što su Nike, Paychex, Cintas, CarMax, Carnival... Na makroekonomskom planu očekuje nas priljev podataka u nadolazećem tjednu, poput analiziranog BDP-a za Ameriku, PMI indeksa za Kinu i HICP indeksa za Njemačku.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Kakva će biti 2024. na svjetskim burzama?
SUZDRŽANE PROGNOZE
Kakva će biti 2024. na svjetskim burzama?
KOLUMNA - Investitori na Wall Streetu suočavaju se s dvije prepreke koje bi mogle prekinuti snažan porast od mjesec i pol: posljednja ovogodišnja sjednica Feda i objava inflacije u studenom. U međuvremenu, ekonomski podaci ukazuju na meko prizemljenje gospodarstva, što nije dobra vijest za dioničare.
Središnje banke na novom testu: Kako uspostaviti ravnotežu?
KAMATNE STOPE
Središnje banke na novom testu: Kako uspostaviti ravnotežu?
ANALIZA - U razdoblju pandemije nedvojbeno smo primijetili izrazito i prekomjerno ubrzanje monetarne ekspanzije, koja je naravno bila inflacijska i prvo se odrazila u SAD-u, da bi joj se Europa odmah prilagodila.
Zlato u posljednjih pet godina rastom nadmašilo S&P 500
USPOREDBE
Zlato u posljednjih pet godina rastom nadmašilo S&P 500
KOLUMNA - Ne samo da je zlato dosegnulo rekordnu razinu od 2.035 dolara za uncu u ponedjeljak, ono je "nadmašilo" S&P 500 u razdoblju od pet godina.
Investitori zanemarili Powellove riječi i nastavili podizati cijene dionica
NASTAVAK OPTIMIZMA
Investitori zanemarili Powellove riječi i nastavili podizati cijene dionica
KOLUMNA - U prosinac, drugi najbolji mjesec po isplativosti, burze ulaze možda čak i s previše optimizma i pomalo nerealnim očekivanjima da će Fed već u ožujku početi snižavati kamate. Sve investicije jure prema gore, čak su i cijene zlata rekordno visoke.
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
SLOVENSKO TRŽIŠTE
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
ANALIZA - Kraj godine pravo je vrijeme za kratku usporedbu slovenskoh burzovnog tržišta sa svjetskim.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE