GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koliko dugo će američki potrošač moći spašavati američku burzu?

Koliko dugo će američki potrošač moći spašavati američku burzu?
INFLACIJA I VISOKE KAMATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2022 / 08:46
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Američka središnja banka (Fed) podigla je u srijedu ključne kamatne stope za 75 baznih bodova, tako da sada gornja granica Fedovih ključnih kamatnih stopa iznosi 3,25 posto.

Istodobno, Fed je najavio pooštravanje za još 1,25 postotnih bodova prije kraja godine. U svom govoru na sredini mandata, predsjednik Feda Jerome Powell obećao je da će Fed srušiti inflaciju i spustiti je na 2 posto. Medijan predviđanja dužnosnika Feda sada kaže da bi kamate do kraja ove godine trebale doseći 4,4 posto, a 2023. 4,6 posto.

Fed je tako povisio kamatnu stopu za 75 baznih bodova treći put zaredom u kratkom razdoblju i najavio daljnje zaoštravanje monetarne politike. Zbog toga je ojačao dolar čija će snaga polako početi zadavati glavobolje američkim izvoznicima. Naravno, dionice i američke obveznice pale su u cijeni.

Dolar će najvjerojatnije dodatno jačati u odnosu na euro, a istovremeno će novac diljem svijeta nastaviti sinkrono rasti, budući da ostatak središnjih banaka uvelike slijedi taktiku Feda. Unatoč aktivnostima središnjih banaka, u mnogim mjestima još nismo dosegli vrhunac inflacije. To će postupno, samo po sebi ili u kombinaciji s višim kamatama, početi snažno kočiti globalno gospodarstvo.

Iako će se potražnja iz Kine i Europe smanjiti, i jest već neko vrijeme, budući novčani tokovi velikih kompanija u SAD-u u velikoj su većini podržani od američkih kućanstava. Neočekivani rast maloprodaje od 0,3 posto u kolovozu u SAD-u dobar je znak za rezultate američkih kompanija za treće tromjesečje.

Dakle, u investicijskom smislu, likvidna tržišta i dalje su u prosjeku previše izložena američkom tržištu dionica. Ali ovdje se postavlja pitanje koliko dugo će američki potrošač moći spašavati američku burzu? Kako raste nezaposlenost (u SAD-u je nedavno porasla s 3,5 na 3,7 posto), tako će i američki potrošač smanjivati potrošnju. Ako nezaposlenost u SAD-u sljedeće godine dosegne 4,5 posto, što nije izvan trenutnih prognoza Feda, onda možemo očekivati recesiju u SAD-u sljedeće godine (tehnički, SAD je već u recesiji). Ukratko, bez obzira na trenutne prognoze Feda, možemo očekivati da će Fed, ako dođe do jače recesije u SAD-u, ponovno sniziti kamatne stope.

Uz negativne učinke povećanja kamatnih stopa, ruska eskalacija rata s Ukrajinom i napetosti između Pekinga i Tajvana pridonijeli su ovotjednoj korekciji dionica i općem niskom raspoloženju na tržištu kapitala. U nadolazećem tjednu očekuje nas objava poslovnih rezultata za proteklo tromjesečje kompanija kao što su Nike, Paychex, Cintas, CarMax, Carnival... Na makroekonomskom planu očekuje nas priljev podataka u nadolazećem tjednu, poput analiziranog BDP-a za Ameriku, PMI indeksa za Kinu i HICP indeksa za Njemačku.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Dimonovo predviđanje otrijeznilo optimiste
HLADAN TUŠ
Dimonovo predviđanje otrijeznilo optimiste
KOLUMNA - Nakon visokog jesenskog rasta, na financijskim tržištima ovaj tjedan ponovno vlada panika.
Powell obradovao tržišta, podatak o zaposlenosti spustio raspoloženje
RAZLIČITI SIGNALI
Powell obradovao tržišta, podatak o zaposlenosti spustio raspoloženje
KOLUMNA - Američko tržište rada ostaje snažno, ali postoje neki znakovi da se inflacija smiruje i, prije svega, da Fed više neće biti agresivan. Barem se ulagači nadaju, pa nije iznenađujuće nastaviti dijeliti indekse dionica.
Slovenske kompanije ove godine posluju uspješno, dividende rastu
DOBRA GODINA
Slovenske kompanije ove godine posluju uspješno, dividende rastu
ANALIZA - Uspješna sezona izvještavanja o poslovnim rezultatima SBITOP kompanija je iza nas. Dividendni prinos tradicionalno je visok na slovenskom tržištu, gdje poduzeća imaju vrlo stabilnu i dugoročnu politiku dividendi.
Mogu li prosvjedi u Kini označiti početak kraja ere Xi Jinpinga?
MINI POBUNA
Mogu li prosvjedi u Kini označiti početak kraja ere Xi Jinpinga?
KOMENTAR - U Kini već nekoliko desetljeća nije bilo tako velikih prosvjeda kao proteklih dana. Na meti kritika je državni i partijski šef Xi Jinping.
Tržišta podcjenjuju mogućnost nastavka oštre monetarne politike
KAMATNE STOPE I TRŽIŠTE
Tržišta podcjenjuju mogućnost nastavka oštre monetarne politike
KOLUMNA - Prosvjedi u Kini negativno su utjecali i na zapadne burze koje su se jesenas snažno oporavile, ali treba biti spreman na nove padove, a možda i na ponavljanje scenarija od prije dva desetljeća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE