GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koga treba najviše brinuti jak dolar?

Koga treba najviše brinuti jak dolar?
TRAVANJ ZA ZABORAV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2022 / 11:15
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Investitori bi najradije željeli brzo zaboraviti tjedan loših vijesti na kraju travnja.

Sve je kulminiralo neočekivanom najavom lansiranom u četvrtak o padu američkog BDP-a od 1,4 posto (na godišnjoj razini) u prvom tromjesečju.

Posebno zabrinjava inflacija. Indeks cijena osobnih rashoda u ožujku (PCE), Fed-ova omiljena mjera inflacije, porastao je za još 0,9 posto u ožujku u odnosu na veljaču i 5,2 posto na godišnjoj razini. Troškovi rada najviše su porasli u SAD-u u prvom tromjesečju u posljednjih 21 godinu.

Ove godine “pati” i šire tržište. S&P 500 je od početka godine izgubio 13 posto. To je rekordan pad u prva četiri mjeseca još od 1942. godine. U pozadini je uglavnom strah od naglog pooštravanja monetarne politike Fed-a. Sastanak u svibnju bit će u utorak i srijedu, a američke Federalne rezerve gotovo će sigurno podići kamatne stope za 50 baznih bodova, na 0,75 posto. Ovo će biti pravi "stres test" za financijska tržišta, budući da bi Fed mogao poslati još jastrebove signale. Prinos na američku desetogodišnju obveznicu iznosi oko 2,90 posto, a samo u travnju traženi je prinos porastao onoliko koliko nije u mjesec dana od prosinca 2009. godine.

Prošlog mjeseca zabilježena su i negativna kretanja na tržištu sirovina. Cijene bakra pale su pet posto, a aluminija 12 posto, što je najveći mjesečni pad u trinaest godina. Uz inflaciju, to je naravno dobrodošlo (u eurozoni je inflacija u travnju šesti mjesec zaredom dosegla rekordnu vrijednost, ovaj put na 7,5 posto), ali s druge strane može predvidjeti i recesiju. Njemačko gospodarstvo u prvom je ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na prošlu godinu ojačalo za 0,2 posto, prema prvoj procjeni. Njemačka je tako za dlaku izbjegla tehničku recesiju, nakon pada od 0,3 posto u zadnjem tromjesečju prošle godine.

Američki dolar dosegao je najvišu razinu u dva desetljeća u odnosu na košaricu valuta. Samo ove godine dobio je osam posto, uglavnom na račun očekivanja da će Fed podići kamatne stope brže od ostalih središnjih banaka. Jačanje dolara veliki je problem, posebno za tržišta u nastajanju. Gotovo sve prošle krize bile su povezane s jačim dolarom koji je doveo do dužničke krize, budući da je trošak otplate dolarskog duga veći.

Prošlog tjedna uočeno je dosta crvene boje i kod kriptovaluta. Bitcoin se sve više udaljavao od granice od 40 tisuća dolara. Ove godine, barem za sada, dolar je definitivno bolje utočište od svih neugodnosti, kao i plemeniti metali.

Tagovi: tržište kapitala, dolar, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE