GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kašmir, ugljen i ovčja diplomacija svjetskog prvaka u prevenciji korone

Kašmir, ugljen i ovčja diplomacija svjetskog prvaka u prevenciji korone
U USPONU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2020 / 19:55
Autor: Matej Balen
KOLUMNA - Mongolija, zemlja potpuno okružena Rusijom na sjeveru i Kinom na jugu, s kojima intenzivno i ekonomski surađuje, od prvih dana nije baš bila u povoljnoj poziciji da spriječi širenje pandemije.

Svjesni opasnosti, među prvih nekoliko zemalja u svijetu su uveli izvanredno stanje u državi, još krajem siječnja, a do danas, krajem svibnja, nemaju smrtnih slučajeva izazvanih COVID-19. Ali isto tako, nemaju niti jedan slučaj lokalnog prijenosa zaraze. Od 141 registriranog slučaja, baš svi su uvezeni iz inozemstva i locirani u karanteni pri ulasku u zemlju. S obzirom da im je Kina prvi susjed, fascinantan je podatak da, u puna četiri mjeseca, niti jedan pojedinac zaražen virusom - nije slobodno hodao Mongolijom.

I dok će mnogi reći da rijetka naseljenost stanovništva uvelike odmaže širenju zaraze, što svakako može biti argument u slučaju zemlje veličine Bosne i Hercegovine po broju stanovnika, a veličine dvije Turske po površini. Ali važno je reći kako polovica, od tri milijuna stanovnika, živi u glavnom gradu Ulan Batoru, koji je po gustoći naseljenosti gotovo identičan Bergamu (400 st/km2), epicentru širenja pandemije u Europi. Iako se „mongolski primjer“ ne ističe u međunarodnoj javnosti, Mongolija se u proteklih nekoliko mjeseci posebno istaknula u nekoliko situacija.

Balansiranje između dva golema i moćna susjeda, Rusije i Kine, te borba za vlastiti identitet, desetljećima je sastavni dio mongolskog DNK. Prvo je u hladnoratovsko vrijeme Sovjetski Savez imao sferu utjecaja nad Mongolijom, oslobodivši je prvo japanske okupacije, a zatim nametnuvši socijalistički sustav, sovjetski stil arhitekture, te ćirilično pismo. Raspadom Sovjetskog Saveza, Kina preuzima dominaciju nad sada demokratskom Mongolijom, a koju mnogi Kinezi smatraju odbjeglom kineskom provincijom. Kina je danas dominantni trgovinski partner Mongoliji, koji čini čak 90 posto njihovog izvoza, prvenstveno ugljena i bakra, iz kojih razloga Mongolija održava vrlo prisne odnose sa Pekingom.

Kada je Mongolija među prvima suspendirala letove s Kinom 1. veljače, radi opće sigurnosti, mongolski predsjednik Battulga Khaltmaa se nekoliko tjedana kasnije, u znak dobre volje, odlučio na iznenadni diplomatski posjet Kini, postavši prvi međunarodni čelnik u posjetu Kini od izbijanja epidemije. Osobno je u Pekingu izrazio podršku kineskom predsjedniku u borbi s virusom, a nakon 5-satnog diplomatskog posjeta se vratio u Mongoliju, te prema propisima koje je sam donio - uredno prijavio u dvotjednu karantenu, kao prvi čelnik neke države koji je to uradio. Ali ne prije nego što je Xi Jinpinga iznenadio krajnje originalnim državničkim poklonom. Kineskom je predsjedniku poklonio 30.000 ovaca, zbog čega je posebno pohvaljen u kineskim medijima, osiguravši sebi i Mongoliji diplomatsku pobjedu u kineskim medijima.

Mongolskom predsjedniku to nije bio jedini dobar državnički potez. Mongolija je svoje građane, čak i prije same Kine krajem sječnja, javno obavijestila o pojavi novoga tipa virusa koji se prenosi sa čovjeka na čovjeka. U isto vrijeme kada i Wuhan su zatvorili svoje državne granice, otkazali međunarodne letove, uveli restrikcije u prometu, zatvorili škole, otkazali javna okupljanja, te oslobodili dodatna javna sredstva prema zdravstvenom sustavu. Jedini ulasci u zemlju su bili oni od strane mongolskih državljana, povratnika u zemlju iz Kine, Amerike ili Europe, te stranaca sa važećim mongolskim vizama. Svi su morali proći obaveznu dvotjednu ili trotjednu karantenu, i među njima su registrirani baš svi od 141 slučaja zaraze.

Opće karantene u Mongoliji nikada nije bilo, kao ni obaveze rada od kuće, a svakodnevno su se dezinficirali javni prostori. S nepovoljnim razvojem pandemije u svijetu, a kako bi bili spremni na sve, predsjednik je 7. svibnja naložio „simulaciju opće karantene“ u glavnome gradu na jedan dan, kako bi istrenirao i psihički pripremio svoje građane, te policijske i državne službenike, i na tu mogućnost u budućnosti.

I dok je diplomatski i sigurnosno sve odrađeno odlično, Mongolija mnogo pati zbog poremećaja u međunarodnoj trgovini, te općenito pada globalne i kineske potrošnje. Mongolija raspolaže sa procijenjenih tri tisuće milijardi USD u rudim bogatstvima, prvenstveno u južnim dijelovima pustinje Gobi u nalazištima ugljena, zlata, bakra i srebra koje je Kina već „zakaparila“, ali čiji je izvoz u 2020. godini potpuno stao. O važnosti rudnih bogatstava za Mongoliju svjedoči podatak kako je zbog gospodarskog rasta izazvanog izvozom ugljena u Kinu, u proteklom desetljeću Mongolija pridruživana Azijskim tigrovima, a u 2011. godine se samostalno našla na čelu najbrže rastuće ekonomije na svijetu sa 17-postotnim rastom BDP-a.

Cijelo desetljeće se kineski i mongolski kamioni dupkom natrpani desecima tona ugljena „koturaju“ prema kineskoj granici, a često zbog gužve i po sedam danima čekaju na granici za prelazak. Država se pojačano zaduživala u proteklih deset godina, zbog čega se mnogi pitaju hoće li rudnih bogatstava biti dovoljno da izvuku Mongoliju iz siromaštva dok kao posljedicu trpe golemi negativni utjecaj na okoliš, veliku zagađenost zraka u Ulan Batoru, te stotine osušenih korita rijeka i jezera koje nestaju.

Mnogi u Mongoliji su spas vidjeli u proizvodnji kašmira, gdje globalno dominiraju sa 40% svjetske proizvodnje. Proizvodi se od tople i mekane dlake otpornih kašmirskih koza koji žive na visoravnima u kojima zimska temperature doseže i negativnih 40 stupnjeva Celzija. Proteklih godina se činilo kako proizvodnja kašmira jednostavno neće moći zadovoljiti svjetske potrebe, ali ove godine se i to promijenilo.

Uslijed pandemije, potražnja za kašmirom je toliko pala da prošlogodišnja cijena od 40 USD po kilogramu danas stoji na tek 16 USD. Svakodnevna otkazivanja narudžbi stižu i iz Kine i iz Europe, a utjecaj na gospodarstvo je velik s obzirom da je čak milijun Mongola uključeno u neki segment proizvodnje kašmira. To danas predstavlja veliku brigu među stanovništvom, ali i političarima pred skorašnje parlamentarne izbore.

Ipak, Mongoli gledaju optimistično u budućnost. Možda nemaju tehnologiju i inovacije, ali imaju resurse. I kinesko tržište na dohvat ruke.

Tagovi: Mongolija, ovčja diplomacija, ovce, Battulga Khaltmaa, Sovjetski Savez, Rusija, Ulan Bator, koronavirus u Mongoliji, Xi Jinping, kašmir, ugljen
PROČITAJ I OVO
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
NEPOVJERENJE U VLADU
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
KOLUMNA - Podrška većine građana strašnom činu rastrojenog mladića na Markovu trgu nije iz razloga što vole i podržavaju nasilje već zato što se osjećaju prevarenima za svo ovo vrijeme demokracije u kojoj smo od potencijalne Švicarske postali impotentnom Hrvatskom.
Rastrojeni pojedinci, bolesno društvo
PUCNJI NA MARKOVU TRGU
Rastrojeni pojedinci, bolesno društvo
KOLUMNA - Hrvatska je u psihozi, a niti političari niti mediji ne pomažu rastrojenoj naciji.
Kružno gospodarstvo imperativ za održivi oporavak od koronakrize
KAKO DALJE?
Kružno gospodarstvo imperativ za održivi oporavak od koronakrize
KOLUMNA - Kružno gospodarstvo je model proizvodnje i potrošnje koji uključuje i koncepte dijeljenja, zakupa, ponovne upotrebe, popravka, obnavljanja te recikliranja postojećih materijala i proizvoda što je dulje moguće.
Država-tigar: Indonezija profitira od trgovinskog rata i privlači velike investitore
AZIJSKI TIGROVI
Država-tigar: Indonezija profitira od trgovinskog rata i privlači velike investitore
KOLUMNA - Kad stručnjaci analiziraju aktualne svjetske ekonomske trendove, njihov fokus uperen je velikim dijelom prema najdinamičnijoj regiji svijeta.
Kulturhack, epizoda 1: Umetnost je rad (VIDEO)
KAKO DO NOVCA?
Kulturhack, epizoda 1: Umetnost je rad (VIDEO)
KOLUMNA - Poslednjih godina sprovode se razna istraživanja o finansiranjima u kulturi i umetnosti, kao i prihodima koje umetnici ostvaruju svojim radom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE