GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jesen donosi izglednu korekciju na svjetskim tržištima

Jesen donosi izglednu korekciju na svjetskim tržištima
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2021 / 15:38
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Tjedan na svjetskim tržištima kapitala obilježio je podatak o odličnim kretanjima na američkom tržištu rada u srpnju - otvoreno je 943 tisuće radnih mjesta, nezaposlenost pala na 5,4 posto - pomogli su Wall Streetu da postigne novi rekord.

U petak su i Dow Jones i S&P 500 završili dan na rekordnom nivou.

Iznad svih, poskupjele su dionice banaka. Sezona objavljivanja tromjesečne dobiti u SAD -u se u međuvremenu bliži kraju, dobit je gotovo 90 posto veća nego prošle godine, ali su ulagači i dalje bili suzdržani.

Tehnološke tvrtke objavile su rekordne tromjesečne rezultate krajem srpnja, ali su istovremeno upozorile da se rast dobiti usporava, pa je uslijedila blaga korekcija cijena dionica. Tržišta sada moraju ponovno procijeniti pojedina poduzeća, jer je jasno da su divovi poput Googlea, Applea i Amazona neće postići takve stope rasta u ovom tromjesečju. Fed je u međuvremenu naznačio da ulagači mogu biti prilično mirni u pogledu kamatnih stopa još najmanje dvije godine i uzeti inflaciju kao prijelaznu, ali će početi razmišljati o promjeni monetarna politika u smislu smanjenja programa. Ukratko, američke Federalne rezerve nas malo pripremaju da stegnemo kaiš, ali za sada to čini vrlo razborito.

Zanimljiv pogled u budućnost ponudio je Julian Emanuel iz financijske tvrtke BTIG. Ističe da sinkroni porast indeksa S&P 500 i Nasdaq, u korak s indeksom volatilnosti, najavljuje da će za nekoliko tjedana uslijediti korekcija od 10 do 15%:

"Nakon početka 2018. ovo je uvijek predviđalo korekciju, zadnji put u rujnu prošle godine. Taj će se scenarij sada ponoviti", rekao je Emanuel za CNBC.

Stoga je sasvim moguće da će indeks S&P 500, koji trenutno iznosi nešto više od 4400 bodova, pasti ispod 4000 bodova, osobito ako broj zaraženih bude stalno rastao i to će utjecati na niži očekivani gospodarski rast. Tehnološki sektor, gdje su trenutne procjene vrlo visoke, posebno je ranjiv.

Tržište obveznica bilo je prilično raznoliko. Posebno se istaknula situacija s njemačkim obveznicama, čiji su prinosi padali u negativnu zonu duž cijele krivulje prinosa, uključujući 30-godišnju obveznicu. Kad se radi o dospijeću na deset godina, potražnja je u srijedu pala na najnižu točku od siječnja, a također je skliznula ispod -0,50 posto, ili ispod granice gdje ECB već neko vrijeme ima kamatnu stopu na depozite.

Slična kretanja zabilježena su u prvoj polovici tjedna za američke obveznice, nakon što je ISM indeks pokazao da je rast proizvodnje u SAD -u usporio u srpnju drugi mjesec zaredom, a dodani su i sve zabrinjavajući podaci o širenju delte koronavirusa. U najpromatranijoj desetogodišnjoj američkoj obveznici prinos je skliznuo na 1,15 posto. No, nakon vikenda uslijedio je zaokret i povrat najvažnije svjetske sigurnosti popeo se na 1,30 posto.

Tagovi: Svjetska tržišta, Dow Jones, Julian Emanuel, STOXX 600, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE