GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Japanski i kineski investitori prodaju američke obveznice

Japanski i kineski investitori prodaju američke obveznice
RASPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2023 / 09:11
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Iznimna snaga američkog tržišta rada pomalo je šokirala ulagače i isprva izazvala novi pad burzovnih indeksa u New Yorku, no oni su u nastavku trgovanja u petak iznenađujuće oštro porasli i uglavnom izbrisali tjedne gubitke.

Širi indeks S&P 500 porastao je u petak 1,18 posto, au cijelom tjednu rast mu je iznosio pola posto. Ključni makroekonomski podaci tjedna iznenadili su sve. Naime, američki su poslodavci u rujnu otvorili neto 336.000 novih radnih mjesta, što je znatno više nego mjesec prije. "Bio sam šokiran kada sam vidio tako snažne rujanske brojke. Očekivali smo da će biti otvoreno manje od 200.000 radnih mjesta. Ovih 336.000 novi su dokaz koliko su tržište rada i američko gospodarstvo općenito otporni", komentirao je Jesse Wheeler iz analitičara Morninga. Savjetovati.

Nakon objave rujanskog izvješća o zaposlenosti i stopi nezaposlenosti (koja je ostala nepromijenjena na 3,8 posto), indeksi su u petak prvo kliznuli prema dolje jer je više nego jasno da će kamatne stope ostati na visokim razinama uz sve manju vjerojatnost gospodarsku krizu , no tada su ulagači u izvješću pronašli i komponente koje su ih ohrabrile, poput sporijeg rasta plaća od očekivanog. Pritom je razveselilo da su tijekom dana pali prinosi na državne obveznice (s 4,88 na 4,80 posto za desetogodišnju), koji su od sredine srpnja bili u snažnom rastu, a za više od postotnog boda porasli su za desetogodišnja obveznica.

Osim očekivanja da će Fed zadržati "jastrebovski" stav, što se krije iza nove rasprodaje obveznica koje su već pretrpjele velike gubitke prošle godine, pa zbog toga traženi prinosi naglo rastu? Vjerojatno i sve veća fiskalna nedisciplina SAD-a. Javni dug je prvi put premašio 33 trilijuna dolara, što je 120 posto BDP-a. Washington će ove godine na otplatu duga potrošiti 663 milijarde dolara, a iduće 745 milijardi dolara, a strani ulagači sve više okreću leđa američkom dugu. Uglavnom su zabrinuti zbog neto prodaje japanskih i kineskih investitora. Japanci, koji su najveći vlasnici američkih obveznica, lani su smanjili svoju izloženost za 15 posto, a Kinezi za 17 posto.

Nakon pesimističnog raspoloženja na financijskim tržištima iu kolovozu i u rujnu, objava kvartalnih poslovnih rezultata mogla bi donijeti svježinu. Na Wall Streetu ovog tjedna počinje sezona najava, među kojima će u petak biti predstavljene bilance najveće američke banke po ukupnoj imovini JPMorgan Chase. Marko Kolanović, poznati analitičar iz spomenute banke, prilično je pesimističan kada je u pitanju predviđanje kretanja burzovnih indeksa. Ne isključuje mogućnost da bi S&P 500 mogao pasti 20 posto jer sve više ulagača izabere povrat od 5,5 posto na tržištu novca umjesto rizika burze.

Također upozorava da je sedam tehnoloških divova (Apple, Amazon, Meta, Alphabet, Nvidia, Tesla i Microsoft) posebno osjetljivo na moguću veliku korekciju, nakon što su njihove dionice prošle godine silovito porasle.

Tagovi: američke obveznice, Wall Street, kamate, S&P 500, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE