GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izbori su nam u DIP shit

Izbori su nam u DIP shit
NA RUBU REGULARNOSTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2020 / 19:26
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Državno izborno povjerenstvo (DIP) izdalo je prije nekoliko dana naputke o ponašanju građana za vrijeme izborne nedjelje na biralištima, o tome tko može, tko ne može, tko bi mogao i što je činiti zaraženima i onima u izolaciji.

Naravno, mi, kao bedast narod, sve smo krivo protumačili, shvatili i nemamo razloga brinuti. Ustavni stručnjaci također nemaju pojma ni o čemu. Jest da su, po njihovom sudu i znanju, odredbe neustavne, no to DIP ne zabrinjava jer je sve ''razvidno'' u uputstvima koje brane zaraženima glasati, ali i dozvoljava da budu nazočni u operativi ako nisu bili zaraženi u njihovom predviđenom roku.

Zapravo, dobro bi bilo da svaki glasač ima dijagnostičku ambulantu u špajzi te da na dan izbora savjesno pristupi glasanju tako da ne zarazi sebe i druge. Kako se kod nas korona širi poput ''trojanca'' izbori će tako postati veličanstvenom ''žurkom'' u čast Covid-19 i vladajuće koalicije. Sama stigmatizacija oboljelih, o kojima izvješćuju mediji, upućuju na to da će organizacija biranja za ljude u samoizolaciji biti nemoguća. Zaraznost korone je jača od Huljićevih hitova, a sve ovo oko izbora zasigurno nisu ''Moje pjesme, moji snovi''.

''Mjuzikl'' DIP-a na glazbu s Markova trga mogao bi postati svima Pirova pobjeda. Kaos u Srbiji s neviđenim skokovima zaraženih nakon izbora, zaraženi zdravstveni radnici (tko zna o zaštiti ako ne oni?) u nas te aktivna negacija Stožera da smo u epidemijskom kaosu dovode regularnost izbora u pitanje, te ako se i održe mogle bi uslijediti tužbe za neustavnost istih. Velika okupljanja u prostorijama, glasači iz rizičnih skupina, a nitko ne preuzima odgovornost u ovom poprilično neodgovornom trenutku.

U našoj obitelji četvero je glasača s visokom rizičnošću izlaganju koronavirusu. Kvalitetne mjere, zapravo, ne postoje ili su neučinkovite. Ne možemo se zazidati u domovima.

Da je političkog poštenja izbori bi se, jednostavno, morali odgoditi. Nažalost, doveli smo se u situaciju da ćemo uskoro vjerojatno morati formirati vladu nacionalnog spasa.

Rasulo u vlade koja je masku stavila na savjest, a virus inflacijski benevolentno pustila u opticaj, plaši svako normalno biće koje razumno sagledava ovu situaciju sa sve većom prijetnjom od ugroze. Moram se dotaknuti i glasača u domovima za starije i nemoćne. Zatvoreni su poput gubavaca. Razumiju epidemiološke mjere no očajni su.

Mnogi padaju u tešku depresiju jer im nedostaje kontakt s najmilijima. Ne mogu nabaviti potrebne namirnice jer im je hrana u domovima praktički nejestiva. Žele kretanje koje im je neophodno za održavanje zdravlja. Gotovo većina njih je zatvorena u sobama ili na odjelu sa zabranom kretanja. Hrana im se ostavi pred vratima i nitko ih ni ne pogleda, zbog njihove sigurnosti. Da su najgori kriminalci imali bi osigurane posjete iza stakla, mogućnost dobivanja potrepština za osobnu higijenu i namirnice.

Stožer je sebe zaštitio. Zar se neki pleksiglas ne može osigurati tim nemoćnim ljudima koji razmišljaju o samoubojstvu jer im je to bolji izbor od samice i prepuštenosti sebi? Ovo napominjem iz razloga jer DIP i Stožer relativiziraju i prilagođavaju opasnost od ugroze.

Ako su stari i nemoćni pod ovakvom kontrolom i izolacijom, otkud nadležnima pravo da ugrožavaju zdravlje i živote svih onih koji su rizični, a ne traže skrb? Onih onkološki ili kronično oboljelih koji i dalje moraju raditi da bi preživjeli i zaradili za debele guske s Markova trga?

Od njih očekujete savjesno ponašanje, zaštitu i darovani glas. Izbori mogu imati slogan ''Riskirajte za nas!'' Ovakav stav Vlade, Stožera i DIP-a je apsolutno neodgovorno i neustavno. Svi se bojimo da ćemo nakon izbora, nažalost, biti u DIP – shit.

Tagovi: parlamentarni izbori u Hrvastskoj, Državno izborno povjerenstvo, Nacionalni stožer, koronavirus u Hrvatskoj, koronavirus u Srbiji
PROČITAJ I OVO
Desničarski paraziti opet sipaju otrov na Gotovinu, a trebao bi im biti uzor
VAN PAMETI
Desničarski paraziti opet sipaju otrov na Gotovinu, a trebao bi im biti uzor
ZAGREB - Prošle je godine prihod Pelagos net farme iznosio nešto preko 74 milijuna kuna što je gotovo 19 milijuna više nego u 2018. godini.
Napokon imamo razloga za ponos
PRAVE PORUKE
Napokon imamo razloga za ponos
KOLUMNA - U govorima dvojice najmoćnijih političkih ljudi Hrvatske ipak su se mogle primijetiti i stanovite razlike koje su same po sebi logične i očekivane. Ipak, zajednički nazivnik i Plenkovićeva i Milanovićeva govora je hrabrost.
Sport tone u besmisao, život se pretvara u farsu
IMITACIJA ŽIVOTA
Sport tone u besmisao, život se pretvara u farsu
KOLUMNA - Tribine prepune virtualnih glava i zvučna kulisa sa zvučnika djeluju kao najgori sitcom koji se pretvara u planetarni sickcom.
Odlazak Miloševića u Knin znači zbogom politici Beograda
GEST POMIRENJA
Odlazak Miloševića u Knin znači zbogom politici Beograda
KOMENTAR - Nekada moćna srpska manjina u Hrvatskoj, koja je propala u ratu devedesetih vezujući se za maticu, vođena iredentističkim idejama o ujedinjenju, doživela je slom. Iz realnog i traumatičnog poraza ona je kasno izvukla zaključak da je njena domovina Hrvatska, a da je Srbija blizak i prijateljski sused.
Gotovina nas simbolički uvodi u izgradnju zajedničke budućnosti
VAŽAN ISKORAK
Gotovina nas simbolički uvodi u izgradnju zajedničke budućnosti
KOLUMNA - U uvjerenju smo da će veliki general-džentlmen Gotovina doprinijeti političkim i svjetonazorskim promjenama. Upravo Gotovina idealna je osoba za izgradnju nove, zajedničke budućnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE