GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izbori su nam u DIP shit

Izbori su nam u DIP shit
NA RUBU REGULARNOSTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2020 / 19:26
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Državno izborno povjerenstvo (DIP) izdalo je prije nekoliko dana naputke o ponašanju građana za vrijeme izborne nedjelje na biralištima, o tome tko može, tko ne može, tko bi mogao i što je činiti zaraženima i onima u izolaciji.

Naravno, mi, kao bedast narod, sve smo krivo protumačili, shvatili i nemamo razloga brinuti. Ustavni stručnjaci također nemaju pojma ni o čemu. Jest da su, po njihovom sudu i znanju, odredbe neustavne, no to DIP ne zabrinjava jer je sve ''razvidno'' u uputstvima koje brane zaraženima glasati, ali i dozvoljava da budu nazočni u operativi ako nisu bili zaraženi u njihovom predviđenom roku.

Zapravo, dobro bi bilo da svaki glasač ima dijagnostičku ambulantu u špajzi te da na dan izbora savjesno pristupi glasanju tako da ne zarazi sebe i druge. Kako se kod nas korona širi poput ''trojanca'' izbori će tako postati veličanstvenom ''žurkom'' u čast Covid-19 i vladajuće koalicije. Sama stigmatizacija oboljelih, o kojima izvješćuju mediji, upućuju na to da će organizacija biranja za ljude u samoizolaciji biti nemoguća. Zaraznost korone je jača od Huljićevih hitova, a sve ovo oko izbora zasigurno nisu ''Moje pjesme, moji snovi''.

''Mjuzikl'' DIP-a na glazbu s Markova trga mogao bi postati svima Pirova pobjeda. Kaos u Srbiji s neviđenim skokovima zaraženih nakon izbora, zaraženi zdravstveni radnici (tko zna o zaštiti ako ne oni?) u nas te aktivna negacija Stožera da smo u epidemijskom kaosu dovode regularnost izbora u pitanje, te ako se i održe mogle bi uslijediti tužbe za neustavnost istih. Velika okupljanja u prostorijama, glasači iz rizičnih skupina, a nitko ne preuzima odgovornost u ovom poprilično neodgovornom trenutku.

U našoj obitelji četvero je glasača s visokom rizičnošću izlaganju koronavirusu. Kvalitetne mjere, zapravo, ne postoje ili su neučinkovite. Ne možemo se zazidati u domovima.

Da je političkog poštenja izbori bi se, jednostavno, morali odgoditi. Nažalost, doveli smo se u situaciju da ćemo uskoro vjerojatno morati formirati vladu nacionalnog spasa.

Rasulo u vlade koja je masku stavila na savjest, a virus inflacijski benevolentno pustila u opticaj, plaši svako normalno biće koje razumno sagledava ovu situaciju sa sve većom prijetnjom od ugroze. Moram se dotaknuti i glasača u domovima za starije i nemoćne. Zatvoreni su poput gubavaca. Razumiju epidemiološke mjere no očajni su.

Mnogi padaju u tešku depresiju jer im nedostaje kontakt s najmilijima. Ne mogu nabaviti potrebne namirnice jer im je hrana u domovima praktički nejestiva. Žele kretanje koje im je neophodno za održavanje zdravlja. Gotovo većina njih je zatvorena u sobama ili na odjelu sa zabranom kretanja. Hrana im se ostavi pred vratima i nitko ih ni ne pogleda, zbog njihove sigurnosti. Da su najgori kriminalci imali bi osigurane posjete iza stakla, mogućnost dobivanja potrepština za osobnu higijenu i namirnice.

Stožer je sebe zaštitio. Zar se neki pleksiglas ne može osigurati tim nemoćnim ljudima koji razmišljaju o samoubojstvu jer im je to bolji izbor od samice i prepuštenosti sebi? Ovo napominjem iz razloga jer DIP i Stožer relativiziraju i prilagođavaju opasnost od ugroze.

Ako su stari i nemoćni pod ovakvom kontrolom i izolacijom, otkud nadležnima pravo da ugrožavaju zdravlje i živote svih onih koji su rizični, a ne traže skrb? Onih onkološki ili kronično oboljelih koji i dalje moraju raditi da bi preživjeli i zaradili za debele guske s Markova trga?

Od njih očekujete savjesno ponašanje, zaštitu i darovani glas. Izbori mogu imati slogan ''Riskirajte za nas!'' Ovakav stav Vlade, Stožera i DIP-a je apsolutno neodgovorno i neustavno. Svi se bojimo da ćemo nakon izbora, nažalost, biti u DIP – shit.

Tagovi: parlamentarni izbori u Hrvastskoj, Državno izborno povjerenstvo, Nacionalni stožer, koronavirus u Hrvatskoj, koronavirus u Srbiji
PROČITAJ I OVO
Nesuglasicama zapada i islamskog svijeta kao da nema kraja
POLITIKA I RELIGIJA
Nesuglasicama zapada i islamskog svijeta kao da nema kraja
KOLUMNA - Proteklih tjedana ponovno su svjetla pozornice uperena na tinjajući problem islama. Događaji koji su se zbili u Francuskoj – ubojstvo učitelja zbog prikazivanja karikature proroka Mohameda - i reakcija javnosti Zapadnog svijeta, još jednom pokazuju kako postoje mnoge predrasude, nepoznavanje kulturnih i religijskih običaja, te prije svega idiotizma ljudske rase.
Coleman zbog dopinga ostaje bez Olimpijskih igara
DOPING
Coleman zbog dopinga ostaje bez Olimpijskih igara

NEW YORK - Aktualni svjetski prvak na 100 metara Amerikanac Christian Coleman kažnjen je s dvije godine suspenzije zbog dopinga i neće moći nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine, tvrdi agencija AFP.

Vlak bez voznog reda
TERET DUGA
Vlak bez voznog reda
KOLUMNA - Trošak pandemije u Hrvatskoj penje se na trideset milijardi kuna. Hrvatska ima šanse, no ovisi o ''golmanu'' javnog duga i o arbitru utakmice koju smo zaigrali na Svjetskom prvenstvu pandemije.
Što nam govori statistika o mortalitetu u Europi tijekom pandemije?
MORTALITET
Što nam govori statistika o mortalitetu u Europi tijekom pandemije?
ANALIZA - Šest država ima značajan višak smrtnosti 2020. (gdje je značajno definirano kao veće od prosječnoga rasta uvećanog za jednu standardnu devijaciju stopa rasta). Te države su redom: Španjolska, Ujedinjena Kraljevina, Belgija, Italija, Nizozemska i Švedska.
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
NEPOVJERENJE U VLADU
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
KOLUMNA - Podrška većine građana strašnom činu rastrojenog mladića na Markovu trgu nije iz razloga što vole i podržavaju nasilje već zato što se osjećaju prevarenima za svo ovo vrijeme demokracije u kojoj smo od potencijalne Švicarske postali impotentnom Hrvatskom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE